Рецензія на фільм «Веном 2: Карнаж»
Бунтуючий симбіот і його сага про Тараса Бульбу

13 жовтня 2021,  20:35 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли Веном повернувся на великі екрани в новому вигляді у фільмі 2018 року, де його «домом» став сам Том Гарді, критики поставилися до цього прибуття прохолодно, але глядачі з лишком це компенсували, полюбивши кровожерного паразита з іншої планети, який, незважаючи на декілька рядів гострих зубів і свою любов до людського мозку, показав, що володіє добрим серцем. Тоді «Веном» став одним з найуспішніших фільмів, заснованих на коміксах Marvel, зібравши в рази більше, ніж перші сольники Тора і Капітана Америка, і став не менш популярним, аніж його знаменитий ворог з коміксів Людина-павук. І ось наш улюблений симбіот повертається в своєму другому фільмі «Веном 2: Карнаж», де він зіткнеться зі ще одним легендарним симбіотом, якого звати, як ви вже здогадалися, Карнаж...

Якщо ви думали, що з часів першого «Венома» горе-репортеру Едді Броку трошки пощастить, він встане на ноги і зможе вести нормальне життя з симбіотом на борту, то сценаристи думали зовсім по-іншому. Оптимістичний фінал першого «Венома», де, як нам здалося, у Едді навіть з'явився шанс знову завоювати свою екс-наречену Енні, швидко зіткнувся з суворою реальністю, яка показує, що жити нормальним життям разом з кровожерливим симбіотом – це щось за гранню фантастики. Тепер бідному Едді щодня доводиться стримувати хижі пориви Венома, який, якби його воля, з'їв би половину Сан-Франциско і навіть не погладшав би. Так що голосний конфлікт у цієї «старої подружньої пари» був просто неминучий.

Але не їх конфліктом єдиним, адже ми знаємо, що Едді та Веном все одно є найкращими (і єдиними один у одного) друзями. А в сиквелі їм належить ще й битися з новим суперлиходієм – серійним вбивцею Клетусом Кеседі, який стає носієм надзвичайно кровожерного симбіота Карнажа. Причому Карнаж – не просто черговий симбіот, який випадково впав на Землю, а... син самого Венома! А оскільки батько з Венома неважний, то дана сюжетна лінія стрімко перетворюється на сагу про Тараса Бульбу з його знаменитою фразою: «Я тебе породив, я тебе і вб'ю».

Оскільки у Едді та Енн (ах, ця прекрасна Мішель Вільямс) хеппі-енд відсувається на хто-зна-скільки-ще-фільмів (адже доктор Ден нікуди не подівся і набагато надійніший за Брока), сценаристи вирішили додати «Веному 2» романтики через історію Клетуса та його давнє кохання Френсіс Беррісон, вона ж суперлиходійка Крик, яких розлучили ще в підлітковому віці. І коли вони нарешті возз'єднуються, то у них виходить якийсь суперлиходійський рімейк на Бонні і Клайда (і сімейку Адамсів). Завдяки цій яскравій і одночасно готичній парочці екшен «Веном 2: Карнаж» тепер може похвалитися дуже незвичайною, атмосферною і видовищною фінальною битвою в церкві, від якої перехоплює подих і яка безумовно перевершує битву Венома і Райота під час запуску ракети в першому сольнику нашого симбіота.

Перший «Веном» став хітом зокрема завдяки режисеру-візіонеру Рубену Фляйшеру, який знається на кровожерливих комедійних екшенах, і хоча в «Веномі 2» він не зміг повернутися в режисерське крісло, залишившись тільки його продюсером, його заміна в особі Енді Серкіса була відмінним ходом для франшизи. Адже Серкісу, який багато років грав легендарного Голлума у ​​«Володарі перснів» і «Хоббіті», дуже близькі історії про роздвоєння особистостей та монстрів. Вони з Гарді, який тут також виступає одним зі сценаристів, відмінно спрацювалися, створивши гармонійне продовження пригод Венома, яке не вибивається з його всесвіту, але при цьому знаходить, чим ще здивувати і порадувати глядачів (обов'язково дочекайтеся сцени після титрів!).

Вуді Гаррельсон та Наомі Гарріс, які втілили Клетуса/Карнажа та Френсіс/Крик, стали настільки відмінним доповненням до всесвіту Венома, що під час фінальної битви не хотілося, щоб їх убили, а хотілося ще трохи провести часу в їхній шалено-маніячній компанії. Окремо хочеться відзначити Гарріс та її суперлиходійку Крик, оскільки вона тут виглядає навіть крутіше за богиню Каліпсо з франшизи «Пірати Карибського моря», яку Гарріс зіграла більш декади тому. Плюс вони з Гаррельсоном примудрилися викликати співчуття, незважаючи на криваве минуле і сьогодення їхніх персонажів, а щирість кохання Клетуса та Френсіс – кохання двох підлітків, над якими знущалися з самого дитинства (що і перетворило їх на монстрів), – ні секунди не викликає сумнівів.

Загалом, якщо ви були в захваті від першого «Венома», то і «Веном 2: Карнаж» точно підніме ваш настрій в цю осінню погоду, налаштує на свято Гелловін і нагадає, як важливо вчасно звертатися до психоаналітика, якщо в голові постійно звучить якийсь чужий голос. Адже знайти спільну мову можна навіть з внутрішнім симбіотом, якщо тільки постаратися. Особливо, коли він перетворює ваш дім на курник, а життя – на справжній кошмар. І тоді, якщо пощастить, вам знову вдасться стати героєм і врятувати своє рідне місто. Ось Едді Броку хронічно не щастить, але він все одно вже вдруге рятує Сан-Франциско разом з неслухняним бунтарем Веномом.

Звичайно, життя разом з іншопланетним симбіотом схоже на американські гірки, під час яких постійно нудить (зокрема від його вподобань у їжі), але часом саме він допомагає стати героєм дня. Якщо тільки його гарненько попросити (й нагодувати).

9123