Рецензія на фільм «Шан-Чі та легенда десяти кілець»
Пробудження супергеройської магії кунг-фу у всесвіті Marvel

6 вересня 2021,  23:47 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після епічного і вельми драматичного завершення Саги Нескінченності, в кінці якої ми попрощалися з багатьма членами оригінальної команди Месників, кіновсесвіту Marvel дуже потрібна нова, молода кров, яка буде захищати Землю (і всесвіт) в майбутніх протистояннях з суперлиходіями на зразок Таноса. І новий сольний екшен від Marvel Studios під назвою «Шан-Чі та легенда десяти кілець» режисера Дестіна Деніела Креттона знайомить нас саме з таким енергійним новачком – майстром бойових мистецтв Шан-Чі, у якого, за марвелівською традицією, дуже непрості відносини з батьком-суперлиходієм...

Як нескладно здогадатися, центральною темою фільму «Шан-Чі та легенда десяти кілець» виступає не порятунок світу, не магія і навіть не мистецтво кунг-фу, а, як сказав би Він Дизель, найголовніше в цьому всесвіті (та у всіх інших всесвітах) – сім'я. Оскільки Шан-Чі – один з тих рідкісних супергероїв, якого сценаристи вирішили не робити круглим сиротою, залишивши в живих його одного з батьків – ватажка небезпечної кримінальної організації «Десять кілець» Мандарина, на якого Шан-Чі дуже не хоче бути схожим, – то головний конфлікт сюжету його першого сольника пишеться як по нотах. Втікши в підлітковому віці від батька-тирана, який ростив з нього кілера, Шан-Чі переїхав до Сан-Франциско (ближче до Людини-мурахи і Венома), став Шоном і тепер працює... паркувальником в одному з престижних готелів міста разом зі своєю найкращою подругою Кеті. Але одного разу батько виходить на його слід, і Шон повинен прийняти свою долю, згадати бойові прийоми і знову стати Шан-Чі, щоб, звичайно, тепер вже врятувати наш світ від серйозної загрози (і вона страшніша та більша за самого Мандарина).

Кевін Файгі та Marvel Studios часто кличуть в свої блокбастери іменитих акторів з «Оскарами» та іншими регаліями, але часом вони дають шанс і маловідомим новачкам. Десять років тому нікому невідомі Кріс Гемсворт і Том Гіддлстон дебютували на великому екрані в образах Тора і Локі й на наступний день прокинулися всесвітньо знаменитими, а потім побудували дуже успішні кар'єри в Голлівуді, і хотілося б вірити, що така ж доля чекає і на актора Сіму Лю, який став новим супергероєм Marvel на ім'я Шан-Чі. У 2018 році актор комедійного серіалу «Асиміляція Кімів» твітнув Marvel про те, що хоче зіграти Шан-Чі в майбутньому блокбастері, і лише за пару років його мрія збулася. Так що Лю надихає не тільки на екрані, обираючи світлу сторону Сили всупереч своєму батькові, так і за його межами, показуючи, що не варто боятися йти до своєї мрії. Бо часом першим кроком до її здійснення може стати лише декілька слів уТвіттері. І, звичайно ж, окремих оплесків актор заслуговує за свою відданість персонажу та його суперсилі – бойовим мистецтвам, оскільки він довго тренувався, щоб своїми силами виконувати в кадрі багато складних трюків, якими «Шан-Чі» набитий під зав'язку.

Варто згадати, що «Шан-Чі» є не першим фільмом кіновсесвіту Marvel, де лиходієм виступає Мандарин, але якщо в «Залізній людині 3» «Мандарин» у втіленні Бена Кінгслі насправді виявився актором-маріонеткою Тревором Слеттері, то тут цей легендарний лиходій з коміксів постає у всій своїй лиходійській величі. Неймовірно талановитий актор Тоні Люн, який родом з Гонконгу і прославився на весь світ на початку 2000-х завдяки романтичним картинам Вонга Карвая «Любовний настрій» і «2046», з перших секунд прологу показує, яким повинен бути справжній Мандарин. Вірніше Веньву (оскільки так його звати, і він не в захваті від прізвиська на честь цитрусового дерева). У коміксах на озброєнні у Мандарина знаходиться 10 кілець-в-сенсі-перснів, але творцям «Шан-Чі» прийшла в голову геніальна думка перетворити персні на екрані на 10 браслетів, оскільки в кожній битві за їхньою участю, а таких тут чимало, браслети виглядають набагато більш видовищно, розлітаючись і повертаючись до свого господаря, ніби невеликі круглі бумеранги, пов'язані сильною магією.

Оскільки сім'я в «Шан-Чі» – перш за все, ключові ролі в фільмі також виконують молодша сестра головного героя Сялінь та його-найкраща-подруга-яка-йому-теж-як-сестра Кеті. Ці дві молоді жінки живуть в різних світах – Сялінь є королевою клубу магічних боїв без правил в Макао, а Кеті – живе тихим життям в Сан-Франциско, – але вони швидко знаходять спільну мову. І це дуже до речі, адже незабаром їм разом з Шан-Чі доведеться брати участь в епічній битві за наш мир, яка не раз (і не два) змусить вас відкрити рот від подиву.

Сялінь грає китайська актриса Чжан Мен'єр, і, побачивши її на великому екрані в образі жінки-воїна, яка не поступається своєю майстерністю братові Шан-Чі, ви навряд чи повірите, що для неї – це найперша роль в кіно. Раніше вона виступала у театрі, і під час зйомок «Шан-Чі» буквально вчилася працювати перед камерою. При цьому граючи складну роль і виконуючи всілякі трюки. Так що браво, Чжан! А Аквафіна, яка втілила Кеті, – просто скарб. Її комедійний талант заграв тут новими фарбами, причому в цей раз на її плечі ліг практично весь гумор марвелівського блокбастера, а це – дуже відповідальне завдання. І спасибі сценаристам за те, що на прикладі Шан-Чі та Кеті нагадали нам, що справжня дружба між чоловіками і жінками існує і що необов'язково їхні відносини перетворювати на мелодраму.

«Шан-Чі» безумовно є особливим марвелівським сольником про становлення супергероя, оскільки деколи під час перегляду і зовсім забуваєш, що дивишся фільм від Marvel, адже він, як, наприклад, «Доктор Стрендж», відкриває цілий новий світ, про існування якого ми і не здогадувалися. Основні події «Шан-Чі» розвиваються в наш час, але тут також відчувається вплив таких культових картин китайського кінематографа, як «Тигр підкрадається, дракон ховається» та «Будинок літаючих кинджалів» (які вам обов'язково варто подивитися, якщо раптом ви ще їх не бачили, плюс в першому також зіграла чудова Мішель Йео, яка тут втілила тітку Шан-Чі та Сялінь). Сцени битв, зняті в стилі цих фільмів, просто зачаровують своєю грацією і красою. Це не простий «мордобій», де герої та лиходії махають кулаками одне на одного, це справжня магія східних бойових мистецтв.

Креттон зняв один з кращих не тільки сольників, а й фільмів MCU в цілому, який знову дивує своєю фантазією і чудесами й нагадує, що навіть через вже 25 фільмів (і декілька серіалів) Marvel не опускає планку. Цей кіновсесвіт величезний, і в ньому залишилося ще стільки всього магічного та недослідженого. Так що всім шанувальникам Marvel і східних бойових мистецтв дивитися обов'язково.

Бережіться, темні сили. У всесвіті Marvel прокинулася нова могутня магія – магія кунг-фу. І вона в особі відважного героя Шан-Чі обирає сторону добра.

18414