Рецензія на фільм «Загін самогубців: Місія навиліт»
Фантастична Харлі Квінн та банда суперлиходіїв за версією Джеймса Ганна

5 серпня 2021,  21:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У серпні 2016 року у великі екрани вийшов супергеройський блокбастер Девіда Ейра «Загін самогубців», який представив світу команду суперлиходіїв з коміксів DC, що змушені об'єднатися і відправитися у самовбивчу місію з порятунку світу (і потім отримати мінус 10 років від свого тюремного терміну), або урядова шишка Аманда Воллер буквально підірве їхні голови. І хоча – завдяки запаморочливій суперлиходійці Харлі Квінн – «Загін» здійснив вибух в популярній культурі, глядачі і критики прийняли його зі змішаними почуттями. Але студія Warner Bros. не втрачає надії (нам би всім її оптимізм) одного разу перетворити свою супергеройську франшизу DC на гідного конкурента для Marvel, і тому для другого «Загону самогубців» навіть найняла марвелівського режисера Джеймса Ганна, який зняв культові блокбастери «Вартові Галактики» і «Вартові Галактики 2». Йому дали «повну свободу дій» (це офіційна версія студії і Ганна) і навіть дозволили зняти фільм з рейтингом 18+, як «Дедпул». Чи вдалося йому вдихнути життя в самовбивчу франшизу DC?

Щоб «Загін самогубців: Місія навиліт» не став таким «провалом», як його попередник, боси Warner Bros. вирішили довіритися баченню Ганна і дати йому зняти настільки шалене кіно про найбільш божевільних суперлиходіїв з коміксів DC, яке тільки зможе придумати його чудова голова з неймовірним польотом фантазії. І в результаті у нього вийшов супергеройський спагетті-вестерн в дусі Квентіна Тарантіно з нотками Рембо та інших культових бойовиків 80-х, який вражає (а подекуди навіть шокує так, що ваша щелепа опиниться на підлозі кінотеатру) на кожному повороті. Ганн по суті посилає перший «Загін» в те-місце-куди-б-його-послала-Аманда-Воллер і перезапускає історію суперлиходіїв-які-дуже-глибоко-в-душі-не-такі-й-самозакохані-гади-і-навіть-від-чистого-серця-готові-врятувати-світ, використавши при цьому дуже багато тротилу. Так що приготуйтеся до пекельної висадки на острів Корто Мальтезе, яку переживуть далеко не всі (адже Ганн сприйняв назву фільму досить буквально).

Сюжет нового «Загону», як і його численних персонажів, простим не назвеш, але якщо коротко, то Воллер (Віола Девіс в цьому образі урядової стерви – справжня головна лиходійка цього фільму і всього DCEU) відправляє суперлиходіїв на Корто Мальтезе, щоб вони розібралися з антиамериканським диктатором, який захопив там владу, його поплічниками та одним іншопланетним секретним проектом, який було складно не помітити в трейлерах. Загалом, у полковника Ріка Флега (Юель Кіннаман в цей раз підкорив у цій ролі) та його підопічних справ сила-силенна. Тут навіть гігантському напівчоловіку-напівакулі Кінгу Шарку доведеться попітніти (і всім, хто знаходиться поруч з ним, адже він вже дуже любить їсти людей).

Звичайно, головною королевою нового «Загону» (скільки б нових героїв нам не представили) залишається незрівнянна і повністю божевільна Харлі Квінн. Хоча вона показала в «Хижих пташках», що у неї добре серце, і вона може зробити багато хороших справ, але її злочинна натура нікуди раптом не зникла, тому її повернення до в'язниці Белль-Рів і нова угода з Воллер були лише питанням часу. Марго Роббі вже який рік тягне на своїх плечах мало не половину кіновсесвіту DC, і в новому «Загоны» вона – точно найголовніша та найяскравіша пташка. Хоча формально лідером команди Воллер призначає Бладспорта, і він крутий, але він новачок і навряд чи затримається надовго, а ось без Харлі цього фільму просто не було б. Вона – негласний лідер та епіцентр всього божевілля на екрані. Та й всі інші «суперлиходії» занадто «по-геройськи» поводяться (за винятком Кінга Шарка) і занадто серйозно себе сприймають. Тоді як Харлі вривається в (майже) кожну сцену з базукою, щоб струсити всіх і вся, змусити глядача трохи ожити і побачити в цьому похмурому світі DC справжню веселку. А той епізод з її втечею з «полону» – один з кращих епізодів фільму та фільмографії Харлі в цілому. І, спасибі здоровому глузду творців цього екшену, для цього «Загону» їй пошили нормальні костюми (штани і довга сукня) замість тих «трусів» і дали берци замість ботильонів на підборах. Хоча смішно (але насправді – сумно), що в 21 столітті ми все ще боремося за адекватний і зручний одяг для жіночих персонажів в блокбастерах. Пробач, Миротворець, тепер твоя черга красуватися в трусах.

Приділяючи достатньо уваги Харлі, як вона на те й заслуговує, Ганн представляє таких нових героїв, вірніше, суперлиходіїв, як Бладспорт, Щуроловка-2, Миротворець, Кінг Шарк і Людина-в-крапочку, і, як нескладно здогадатися з їхніх дивних імен, у них дивні характери й дивні суперсили. Тому якщо вам зазвичай здається, що в супергеройських екшенах мало логіки, тут логіка помахає вам ручкою ще протягом перших сцен. Тому, якщо дорожите своїм здоровим глуздом, заховайте його на час перегляду нового «Загону самогубців» подалі від екрану і не намагайтеся знайти в усьому цьому логіку та сенс. Так, Ганн тут зовсім з'їхав з котушок, і краще просто прийняти це і насолоджуватися його божевіллям на великому екрані, а здоровий глузд включити тільки після виходу із зали (на сценах після титрів він нехай теж побуде ще в режимі очікування).

У кожного з перерахованих вище новачків є свої таргани (а у деяких навіть щури – як у Щуроловки-2), мабуть, за винятком Бладспорта, нового лідера команди, якого грає Ідріс Ельба. Спочатку планувалося, що він замінить Вілла Сміта на посаді Дедшота, але потім Ганн вирішив дати Ельбі нового персонажа, і так він став Бладспортом. Ось тільки, крім фрази про те, що він «поранив Супермена кулею з криптоніта», він мало в чому відрізняється від Дедшота (хіба що своєю зубастоюмаскою), оскільки теж є «найбільш метким у світі кілером з добрим серцем». Навіть його історія з донькою відчувається копією історії Дедшота. Могли б вже придумати йому сина або дві дочки для різноманітності. Та й лиходійського в ньому мало, окрім того випадку з Суперменом, який, звичайно, залишився за кадром.

Також на суперлиходійку не тягне і Щуроловка-2, яку грає Даніела Мелшіор, тому що вона просто лапочка. Інша справа вічно голодний (але при цьому вельми милий і кумедний) Кінг Шарк та Миротворець у втіленні Джона Сіни. Від них точно краще триматися на безпечній відстані. Адже перший їсть усіх, хто буде поруч ловити ґав, а Миротворець (так, його браве ім'я є дуже промовистою іронією) – цілковитий м*дак-психопат, по-іншому його не описати. Але кумедно, що всі вони опинилися в Белль-Рів. Таким чином (і не тільки) Ганн тонко натякає на головного лиходія «Загону самогубців» – Аманду Воллер та американський уряд, який далеко не завжди справедливо садить людей зі здібностями за ґрати, а потім ще й за потреби випускає на свободу божевільних психопатів з «миротворчою» місією. А коли щось не так, як хоче Воллер, – одразу голову з плечей. Смертна кара без суду та слідства. Рідко коли американський блокбастер показує свій уряд з такої негеройської сторони. Так що на тлі брудних і дуже протизаконних (згідно зі світовим правом) справ Воллер і компанії гігантський монстр Старро просто відпочиває.

Але в цій бочці меду й тротилу від Ганна є і своя ложка дьогтю. По-перше, цей «Загін» насилу вписується у кіновсесвіту DCEU, яка останнім часом перетворюється на окремі авторські фільми (як «Ліга справедливості Зака ​​Снайдера» або «Хижі пташки та фантастична Харлі Квінн» Кеті Янь), і хоча тут Ганн вибрав найбільш безбашенних та дивних персонажів з коміксів DC, які завдяки талановитим акторам викликають при перегляді теплі почуття, вони все одно відчуваються одноразової командою, яку Аманда Воллер знову замінить/перетасує у третьому фільмі (якщо такий взагалі буде). Тобто у босів Warner Bros. як і раніше немає ніякого чіткого плану щодо DCEU і вони як і раніше не знають, куди ведуть своїх персонажів, а просто намагаються хоч щось заробити, щоб залишатися на плаву у світі тотального домінування Disney та Marvel.

По-друге, рейтинг фільму «Загін самогубців: Місія навиліт» на сайті Rotten Tomatoes, який рахує позитивні й негативні рецензії американських кінокритиків, на сьогодні становить 95%, тобто він повинен бути практично ідеальним. Але після перегляду ці завищені очікування вилазять боком. Для порівняння, шедевральні блокбастери «Месники: Війна нескінченності» і «Месники: Завершення» отримали там 85% і 94% відповідно, а це одні з головних фільмів десятиліття, і новий «Загін» їм не рівня. Пам'ятаю, як в 2016 році всі сварилися на перший «Загін самогубців», у цьому році всі ж хвалять його сиквел/перезапуск, але по факту ці обидва фільми практично зроблені на одному рівні. Просто другий з рейтингом 18+, тобто з жартами нижче пояса і тоннами крові. І більш грамотним та продуманим сценарієм. Але цей витвір Ганна чомусь не хочеться відразу ж передивитися, як це було з його двома частинами «Вартових Галактики».

І останнім мінусом сиквела/перезапуску, і цей мінус, до речі, розчаровує найсильніше, є його саундтрек, що не запам'ятовується. Уявляєте? Ганн та його музичні добірки крутих хітів для перших і других «Вартових» вже увійшли в історію кіно, а тут музика забувається, щойно починаються титри. Якщо пам'ятаєте, навіть в першому «Загоні», незважаючи на його недоліки, був просто офігенний саундтрек з хітів та нових пісень (піду знов послухаю «Heathens», «Sucker for Pain», «You Don't Own Me» та інші), а тут єдиним поясненням такого музичного недоліку може бути тільки те, що Ганн, напевно, приберіг найкращі пісні для «Вартових Галактики 3», тому «Загону самогубців» довелося задовольнятися тим, що залишилося (не в образу музикантам, чиї композиції увійшли в цей саундтрек, але тут і не пахне чимось на зразок «Bohemian Rhapsody»).

Тому, начитавшись виключно хвалебних відгуків, не завищуйте свої очікування, коли зберетеся в кінотеатр на «Загін самогубців: Місія навиліт». Щоб не розчаруватися. Не чекайте шедевр супергеройського жанру (пробач, Ганн), чекайте просто крутий, якісний екшен з безбашенним почуттям гумору, знятий за коміксами DC, і просто фантастичну Харлі Квінн. Тоді ви чудово проведете час.

20118