Рецензія на фільм «Чорна вдова»
Лебедина пісня головної супершпигунки Marvel

8 липня 2021,  18:05 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Зі своєї першої появи на великому екрані, яка відбулася в 2010 році в екшені «Залізна людина 2», подвійна агентка/супершпигунка/супергероїня Наташа Романова швидко стала головною героїнею кіновсесвіту Marvel, незважаючи на те, що у неї не було ніяких суперздібностей. Але це не заважало їй боротися з іншопланетними арміями та іншими суперлиходіями на рівних з богом, суперсолдатом, геномодифікованим вченим та «генієм, плейбоєм, мільярдером, філантропом» в залізному костюмі. Тільки Наташа не завжди була Месницею, її з дитинства тренували бути «всього лише вбивцею з КДБ», так що її перший і, на жаль, єдиний сольний фільм відправляє нашу героїню по слідах її темного минулого, в якому залишилися незакінчені справи...

Якщо чесно, то у Чорної вдови вже був наполовину сольний екшен – коли вона зіграла головну жіночу роль в блокбастері «Перший месник: Друга війна». І «Чорна вдова» вирішила піти по його стопах, тобто бути не черговим супергеройським екшеном, а шпигунським трилером в дусі пригод Джейсона Борна, оскільки цей трохи похмурий і напружений жанр ідеально підходить Наташі Романовій. Події її сольника починаються з флешбеку, який показує Нат в дитинстві разом з її російською «сім'єю», яка жила в США під прикриттям. До речі, маленьку Нат зіграла Евер Андерсон, дочка Мілли Йовович, і це був дуже символічний вибір кастингу, так що в Голлівуді вже підростає ще одна крута актриса з українським корінням. А далі події переносять нас в 2016 рік, коли після Громадянської війни між командами Залізної людини та Капітана Америка, показаної в блокбастері «Перший месник: Протистояння», учасники другої команди були арештовані або були вимушені переховуватися. У числі останніх опинилася і наша Чорна вдова.

— Я прожила багато життів... Але більше не збираюся тікати від свого минулого.

Наташу з дитинства вчили відходити подалі від урядових радарів, що вона успішно провертає і тепер, але, як відомо, у супергероїв не буває відпустки. І дуже скоро в її двері стукає небезпечне минуле, яке спробує її вбити. Дрейків, Таскмайстер (він же Наглядач), «Червона кімната»... Нат доведеться поглянути усім своїм кошмарам в обличчя, а також побачити тих, хто були її сім'єю задовго до Месників, і розібратися з заплутаними особистими відносинами, які залишили багато шрамів... «Чорна вдова» заповнює багато прогалин в біографії нашої супершпигунки (привіт з Будапешта!), яка врятувала всесвіт і допомогла перемогти самого Таноса в епіку «Месники: Завершення», без коливань пожертвувавши своїм життям, а також нагадує, що Наташа Романова – одна з найвеличніших героїнь великого екрану усіх часів (а не тільки останнього десятиліття).

Бачити Скарлетт Йоханссон в її давно заслуженому сольнику – це мікс захоплення та смутку одночасно. Дуже сумно, що це перший і останній сольник про Нат, оскільки вона заслуговує на більше. Але Скарлетт, яка також виступає виконавчим продюсером «Чорної вдови», сповна скористалася цими додатковими двома годинами на великому екрані, щоб зацементувати свою спадщину в MCU і в сучасному кінематографі. Вона нагадує нам, що, яким би жахливим не було минуле, кожна і кожен з нас може залишити його позаду і обрати для себе краще майбутнє, майбутнє, в якому людина робить вибір сама, по совісті, а не є маріонеткою в чиїхось руках. Робить вибір не бути «всього лише вбивцею з КДБ», а бути захисницею, рятівницею і супергероїнею. Тому що цей вибір, вибір боротися за тих, хто не може захистити себе сам, і є головною суперздібністю та відмінною рисою кожного справжнього героя і на екрані, і в реальному житті. Загалом, велике спасибі Наташі і Скарлетт, що вони стали таким крутим, сильним, відважним і незалежним натхненням для сучасних дівчаток, дівчат та жінок по всьому світу.

Ще однією приголомшливою героїнею «Чорної вдови» виступає Єлена Бєлова, «молодша сестра» Наташі, яка також пройшла через «Червону кімнату» і стала найманою вбивцею. Під час подій цього фільму Єлена переживає те, через що Нат пройшла років 10 назад, – звільнення з-під впливу Дрейкова, і робить свої перші самостійні кроки в супергеройському світі (але не варто її недооцінювати – вона така ж небезпечна кілерка, якою була її сестра, тільки ще не визначилася зі своєю фірмовою позою в бійці). Актриса Флоренс П'ю вже заявила про себе в оскароносному фільмі «Маленькі жінки» і одному з найкращих горорів десятиліття «Сонцестояння», але в «Чорній вдові» вона сповна показує, що була народжена, щоб стати новою супергероїнею MCU. Якщо хто і заслужив стати наступницею Йоханссон, так це вона. Але не будемо забігати наперед. Для початку у них зі Скарлетт вийшов такий чудовий дует крутих сестер/кілерок/супершпигунок, що при перегляді «Чорної вдови» раз у раз ловиш себе на думці, що не хочеться, щоб фільм закінчувався, оскільки не хочеться прощатися з Нат і Єленою. Адже у кіно навіть в 2021 році так рідко показують таку міцну жіночу дружбу, коли героїні стоять одна за одну горою до самого кінця і роблять все що в їхніх силах, щоб врятувати інших жінок, якими маніпулюють в «Червоній кімнаті». Навіть якщо ті жінки будуть весь фільм намагатися їх вбити.

Щоб сповна показати, наскільки непростим (і це ще слабо сказано) було дитинство у Наташі і Єлени, «Чорна вдова» представляє їх «батьків» Меліну Востокову і Алексєя Шостакова (він же радянський суперсолдат Червоний вартовий), яких просто блискуче втілили Рейчел Вайс і Девід Гарбор. З такими «матусею» і «татком» нескладно зрозуміти, чому Нат і Єлена виросли кілерками. Але, не дивлячись на їхню божевільну ситуацію, ця четвірка швидко завойовує серця глядачів, адже такі дисфункціональні родини не тільки веселять на екрані, а й нагадують, що в принципі не існує ідеальних сімей. У всіх є свої проблеми, а у сімей кілерів їхнє рішення проходить ще й під свист куль. Навіть шкода, що знайомство з першою сім'єю Наташі Marvel залишили наостанок, оскільки з ними можна було зняти ще парочку крутих блокбастерів. Хоча, з іншого боку, таким чином «Чорна вдова» є окремим і по-своєму унікальним сольником MCU, а не стандартним сиквелом/триквелом і т.д.

У фільмі «Чорна вдова» Наташа стикається одразу з декількома ворогами – керівником «Червоної кімнати» Дрейковим і суперлиходієм Таскмайстром (Наглядачем), який є правою рукою Дрейкова. І якщо Дрейков, якого грає відомий англійський актор Рей Вінстон, – черговий лиходій MCU без суперздібностей, але з роздутим его, манією величі, «синдромом Вайнштейна» і жагою до влади, який з'являється в кожному другому фільмі, то Таскмайстер – це один з найкращих лиходіїв даного кіновсесвіту, який нагадує глядачам, що для того, щоб бути дійсно небезпечним супротивником, який вселяє страх, потрібно більше діяти і менше базікати (Дрейкову б у нього повчитися). Завдяки Таскмайстру «Чорна вдова» може похвалитися одними з найкращих рукопашних поєдинків в MCU, а момент, коли буде знято його маска і розкрито його особистість вас точно не розчарує. Як і саме обличчя під маскою (тсс, ноу спойлерс).

Режисерка Кейт Шортланд (до речі, це перший фільм MCU, одноосібно знятий жінкою), зробила так, що в «Чорній вдові» разом з відмінним супергеройсько-шпигунським трилером, від якого часто захоплює подих, чудово поєднується і сімейна драма, деякі сцени якої, як той сімейний обід-возз'єднання, стануть справжніми американськими гірками для ваших емоцій. В один момент на очі навертаються сльози, коли розумієш, що в душі Наташа і Єлена зберегли частинки тих маленьких дівчаток, які любили Меліну та Алексєя як матір і батька, нехай це і було їхнє «завдання», «робота під прикриттям», а наступної миті Єлена або Алексєй видають чергову фразу, від якої неможливо не засміятися в голос. І так весь фільм. Тут є достатньо драми та фірмового екшену Marvel, а також маса іронічних ремарок, які тут же хочеться розібрати на цитати. Мабуть, Єлена може навіть позмагатися за звання найбільш дотепного персонажа Marvel з Тоні Старком, Ракетою та Шурі. Ну і «істинний батя» Алексєй теж є справжньою родзинкою в плеяді цікавих персонажів MCU, з якими не буває нудно. Тепер дуже хочеться побачити його поєдинок з Капітаном Америка. Шкода, що тут немає такого флешбека.

Прощання з улюбленими героями ніколи не бувають простими, особливо з тими, хто став справжнім натхненням для глядачів по всьому світу і про чиї велич та відвагу можна писати і писати – а Наташа Романова/Чорна вдова безумовно відноситься до таких. Проте хоча фільм «Чорна вдова» і є її лебединою піснею, її мелодія буде звучати ще дуже довго в наших серцях. Прощавай Нат, спасибі за те, що врятувала всесвіт навіть без суперсил.

7926