Рецензія на фільм «Локдаун»
Містер і місіс Карантин

23 січня 2021,  20:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли минулої осені був оголошений фільм про пограбування в умовах пандемії коронавірусу від Дага Лаймана, режисера знаменитого бойовика «Містер і місіс Сміт», і з лауреаткою премії «Оскар» Енн Гетевей у головній ролі, який ще й збиралися зняти в умовах реального локдауну в Лондоні, цей проект звучав дуже багатообіцяюче. Але після перегляду фільму, що отримав назву «Локдаун», розумієш, що його опис був набагато цікавішим, ніж його втілення.

Події цієї «кримінальної комедії» від Дага Лаймана слідують за подружжям Ліндою і Пекстоном, ролі яких виконують Енн Гетевей і номінант на премію «Оскар» Чіветель Еджіофор. Ну як подружжям. Не зовсім. Загалом, вони жили у цивільному шлюбі останні років 10 і весь цей час рухалися в абсолютно різних напрямах, а Лінда ще й приховувала Пекстона від своїх друзів та колег. Через судимість та відсутність мотивації Пекстон, незважаючи на свій розум і творчу натуру, працює водієм і займається перевезеннями, тоді як Лінда невпинно дереться кар'єрними сходами у фірмі, яка торгує товарами лакшери класу (з лакшери цінами), хоча теж ненавидить свою роботу. І за день до введення локдауну Лінда вирішує порвати з Пекстоном. Ось тільки через локдаун їхнє розлучення/розставання стає, як ви вже зрозуміли, неможливим.

Якщо ви подивіться трейлер «Локдауну», то вас напевно зацікавить в цьому фільмі саме тема пограбування у часи карантину, оскільки нам всім зараз хочеться побачити щось захоплююче й нетривіальне у кіно, й від нового творіння Лаймана чекаєш якщо не «Містера і місіс Сміт» з вибухами і погонями, то хоча б щось в дусі «Двоє друзів Оушена», але кінострічка розчаровує в усіх напрямках. Вона йде майже дві години, і безпосереднє пограбування в кращому випадку займає останні хвилин 15-20. Причому, щоб викрасти діамант вартістю 3 мільйони фунтів, Лінда і Пекстон не здійснюють нічого цікавого і крутого. Вони просто заходять в торговий центр Harrods і забирають діамант, залишаючи на його місці підробку з вітрини. Причому вони говорять про це заздалегідь, тому підміна не несе ніякої інтриги, як би, наприклад, глядач зрозумів це вже після їхнього пограбування.

Що ж відбувається інші 1 годину 40 хвилин? Ми опиняємося замкнені з Ліндою і Пекстоном в їхньому будинку, поки вони роздратовано спілкуються і жаліють себе в своїй самотності, хоча вони далеко не самотні. Єдиний постер фільму розмістив між головними героями великий силует пляшки вина, але і тут повний промах. Так, героїня пару раз випиває під час локдауну пару келихів вина, а герой одного разу вживає «опіум» з садових квітів, оскільки не може спати. Але якщо сценарист Стівен Найт вважає, що це ознаки серйозної залежності, то тоді кожна доросла людина під час локдауну по його мірках – алкоголік і наркоман. А ось показати серйозні сцени, пов'язані з «алкоголізмом» героїні або минулим героя, який багато років напевно не без причини знаходиться в зав'язці, на це Лайман так і не зважився, вважаючи, що краще дотримуватися легкого тону мейнстрімних мелодрам, ніж заглиблюватися в серйозну драму про серйозні проблеми.

Як для фільму від такого відомого режисера і з такими талановитими акторами в головних ролях, який ще й зняли в умовах карантину, «Локдаун» дуже віддалено показує реальне життя під час реального локдауну. Наші герої живуть в шикарному таунхаусі в престижному районі Лондона, мають багато грошей, обидва не залишилися без роботи в умовах світової кризи, обидва живі і повністю здорові (як і їхні рідні та друзі), незважаючи на коронавірус, що вирує навколо, так що їхньою єдиною проблемою на тлі апокаліпсису є звичайна нудьга і вперте небажання обох знайти спільну мову. Тому кожному, хто прожив цю пандемію в реальному світі з реальними проблемами, ця парочка здасться парочкою багатих і зажерливих людей, яким дуже пощастило, але їм нудно, тому вони бісяться. Я б подивилася на Лінду і Пекстона, якби вони проводили локдаун не в шикарному таунхаусі на декілька поверхів, а в однокімнатній квартирі з парочкою дітей. Ось тоді б однією пляшкою вина вони точно б не обійшлися.

На жаль, незважаючи на таку пару видатних акторів в головних ролях, як Гетевей та Еджіофор, кримінальна комедія «Локдаун», яка не несе в собі ані захоплюючого криміналу, ані піднімаючої настрій комедії, офіційно отримує звання Першого кінорозчарування 2021 року.

4058