Рецензія на мультфільм «Душа»
Про сенс життя, джаз, котів та піцу

24 грудня 2020,  02:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Поки більшість американських кіностудій знімають мультфільми про сім'ю, кохання і дружбу, кожен раз одягаючи ці вічні теми в нові обличчя та сукні, студія Pixar за допомогою своїх анімаційних стрічок раз у раз зачіпає глобальну теми сенсу життя і пошуків свого покликання, що вже піднімалися в її мультфільмах «Вгору», «Рататуй», «Хоробре серце» та багатьох інших. А тепер мультиплікатори Pixar вирішили копнути ще глибше, і так на світ з'явився дуже глибокий філософський мультфільм «Душа», який намагається розібратися в складних питаннях, що займають провідні уми людства з початку часів. І ці питання: що для людини означає мати душу та як знайти свій сенс життя?

Головним героєм мультфільму «Душа» виступає вчитель музики Джо Гарднер (Джеймі Фокс), який вдень на півставки працює зі шкільним оркестром, намагаючись допомогти дітям розкрити їхній музичний талант, а вечорами бігає на прослуховування й підробляє в невеликих кафе, де потрібна жива музика. Але щойно ви почуєте, як Джо грає на піаніно і з якою пристрастю він розповідає про джаз, ви одразу зрозумієте, що музика – це його головна любов. З джазом Джо познайомив його батько, і ось через багато років Джо не перестає намагатися стати професійним музикантом і прагнути виступати на справжній сцені, де б його музику слухав повний зал. Мама Джо вважає це нездійсненною мрією і часто нагадує синові, що в його роки (а Джо вже скоро стукне п'ятдесят) йому потрібна робота на повну ставку зі страховкою та пенсією. Але Джо мало викладання, тому він продовжує намагатися стати музикантом. І ось через стільки років спроб і провалів удача, здається, йому нарешті посміхнулася. Він буде виступати з квартетом відомої джазової виконавиці Доротеї Вільямс (Анджела Бассетт). Якщо, звичайно, встигне вчасно повернути свою душу в своє тіло.

Так, з Джо незадовго до його доленосного концерту трапляється нещасний випадок, але не переживайте, потойбічний світ, куди він потрапляє після нього, є вельми сонячним та радісним місцем. Але там душі обнуляються, після чого відправляються в тіла новонароджених дітей, і Джо така перспектива зовсім не приваблює. Він хоче ще пожити в тілі Джо і виступити в клубі під бурхливі оплески. І поки тіло знаходиться в комі, душа Джо активно шукає спосіб, щоб обійти всі системи і потрапити назад на Землю. На щастя, в потойбічному світі він знайомиться з невгамовною душею номер 22 (Тіна Фей), яку ще нікому не вдавалося вмовити народитися (а намагалися дуже багато). Разом вони придумують хитромудрий план, який, звичайно, йде не зовсім так, як би їм хотілося, але ця пригода точно змінює життя обох в кращу сторону та відкриває їм обом очі на те, чого вони самі по собі раніше не помічали.

Мультфільм «Душа» хоча й знятий в кращих традиціях Pixar, і в нього є милі персонажі та добрий гумор, він все-таки орієнтований на дорослу аудиторію, оскільки діти ще не замислюються над питаннями життя і смерті та сенсу життя так глибоко, як це показує історія Джо Гарднера. Юних глядачів, звичайно, потішать ті непосидючі душі з іншого світу та чарівний кіт, але вас, дорогі батьки, «Душа» точно потрясе своїм змістом. Мультфільм креативно і ні в якому разі не похмуро (як можна подумати, прочитавши його короткий опис) розмірковує про те, як ми проживаємо своє життя, на що його витрачаємо, і куди нас веде наш шлях. Кожна доросла людина напевно не раз замислювався над цим в різні етапи свого життя, і «Душа» постарається відповісти на такі непрості питання якомога більш щиро й простодушно. Без всяких там філософських трактатів на тисячі сторінок і без хитромудрих промов. Зате з приємною джазовою музикою та... піцою. Якраз те, що потрібно для приємного вечора напередодні свят.

Режисер Піт Доктер був зі студією Pixar з самого її початку і працював над сценарієм ще до першої «Історії іграшок», а після подарував нам мультфільми «Корпорація монстрів», «Вгору» та «Думками навиворіт», які практично моментально стали класикою сучасної американської анімації. І його «Душу» точно чекає такий же успіх, незважаючи на те, що не всі встигнуть подивитися дивовижну історію дружби Джо Гарднера та непосидючої 22 на великому екрані. Але цей душевний, веселий і повний неймовірних пригод у двох світах мультфільм безперечно вартий бути побаченим в кінотеатрі. Щоб повністю відчути його велику душу.

Поки найвеличніші уми людства продовжують шукати відповідь на глобальне питання про те, в чому полягає сенс життя, мультфільм «Душа» блискуче відповідає на нього – він полягає в тому, щоб жити кожен день цього життя і насолоджуватися навіть маленькими моментами. Адже саме з них і складається наша дивовижна подорож від народження і до смерті, що ми й називаємо життям.

23364 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: