Фільм «Сельма» втратив шанси на «Оскарі» через те, що його режисер і актори підтримали рух за права афроамериканців

13 червня 2020,  16:15 | Статті | Автор: Елена Стрельбицкая

Режисер біографічної драми «Сельма» Ава ДюВерней і його головний актор Девід Ойелоуо розкрили, що кіноакадеміки вирішили не голосувати за їхній фільм, оскільки вони виступили на підтримку руху за права афроамериканців Black Lives Matter.

Фільм «Сельма», який вийшов на екрани в 2014 році, розповів про життя і активізм легендарного борця за права афроамериканців доктора Мартіна Лютера Кінга і про його мирні марші протесту, які відбулися в 1965 році місті Сельма, штат Алабама.

Стрічка ДюВерней була номінована на «Оскарі» в категорії Кращий фільм, але так і не отримала цю статуетку, і тоді багато хто відзначив, що ані сама режисер, ані виконавець головної ролі Ойелоуо не були удостоєні номінацій, хоча їхня робота була відмічена на «Золотому глобусі».

У недавньому інтерв'ю для сайту Screen Daily Ойелоуо розкрив, що відсутність номінацій на «Оскар» для нього і ДюВерней не було простим збігом:

Я пам'ятаю, як на прем'єрі «Сельми» ми одягли футболки «Я не можу дихати» в знак протесту [після вбивства поліцією беззбройного афроамериканця Еріка Гарнера]. Члени Кіноакадемії подзвонили на студію і нашим продюсерам і сказали: «Так як ви смієте робити це? Чому вони чіпають це Г-І-В-Н-О?» і «Ми не будемо голосувати за цей фільм, оскільки ми не вважаємо, що вони в праві це робити».

Ця відверта дискримінація стала початком ще одного руху за справедливість під назвою #OscarsSoWhite (#ОскарТакийБілий), коли всі 20 акторів, номінованих на «Оскар» у 2015 році були білі, каже Ойелоуо:

Це частина того, чому той фільм не отримав всього, що, як думали люди, він повинен був отримати, і це стало причиною народження руху #OscarsSoWhite. Вони використали свій привілей, щоб відмовити фільму на основі того, що вони цінували у світі.

ДюВерней поділилася посиланням на інтерв'ю в своїх соцмережах, додавши:

Правдива історія.

Так фільм «Сельма» втратив шанси отримати «Оскар» в головній категорії, але, всупереч расизму в стінах Кіноакадемії, він все-таки отримав статуетку за кращу пісню «Glory». Хоча її, звичайно, складно порівняти з перемогою в категорії Кращий фільм.

За всю історію «Оскара», яка налічує понад 90 років, лише двічі фільми з афроамериканским акторським складом отримували нагороду в категорії Кращий фільм. Це «12 років рабства» і «Місячне сяйво».

3182 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: