Рецензія на фільм «Судити по совісті»
Один з найважливіших фільмів нашого часу

5 червня 2020,  03:50 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1986 році тихе містечко Монровілль, штат Алабама, потрясло вбивство 18-річної білої дівчини Ронди Моррісон. Жителі були шоковані, і поліція вирішила заспокоїти розгнівану публіку, посадивши за ґрати невинну людину, темношкірого чоловіка Волтера МакМіллана, якого тут же засудили до смертної кари. Обвинувачі-расисти видихнули і повернулися до своїх родин пити чай в своїх затишних будинках, тоді як життя Волтера було зруйноване, і він щохвилини в своїй тісній камері думав про те, що скоро його відправлять на електричний стілець. Так було до того моменту, поки до Монровіллю не приїхав молодий темношкірий адвокат з Гарварда Браян Стівенсон і не взявся за перегляд його справи...

— Минулий адвокат говорив, що нічого не поробиш.
— Щось завжди можна зробити.

Події біографічного фільму «Судити по совісті» починаються наприкінці 1980-х в штаті Алабама, але при перегляді вам не раз здасться, що в США тоді як і раніше існувало рабство, хоча минуло більше століття з моменту його скасування. Мати Браяна Стівенсона, проводжаючи сина на нову роботу в південний штат, по-справжньому боїться за нього, боїться, що його або заарештують, або вб'ють у Монровіллі, де темношкірих не вважають за людей. Але хоробрий ідеаліст Браян свято вірить в букву закону, який стільки років наполегливо вивчав в одному з найпрестижніших університетів світу, і він не хоче працювати на якусь фірму з Волл-стріт, де крутяться великі гроші, тому їде до Алабами, ризикуючи і кар'єрою, і життям, щоб надати якісну юридичну допомогу тим людям, яких несправедливо відправили на страту. Він обирає важку роботу, яку ніхто не хоче робити, щоб показати, наскільки важливо боротися за людське життя і нагадати нам про його абсолютну цінність.

Роль Браяна Стівенсона – це одна з кращих ролей актора Майкла Б. Джордана, якого ви напевно знаєте за фільмами «Крід» і «Чорна пантера», а цей реальний персонаж – одна з тих віх в його кар'єрі, яка вписує його ім'я в ряд кращих молодих акторів сучасності. Знаєте, зараз в період пандемії коронавірусу люди заслужено почали називати лікарів, медиків і працівників систем життєзабезпечення наших міст супергероями, і Браян Стівенсон теж заслуговує на те, щоб його називали справжнім супергероєм, адже нагадує кожному з нас, що ми всі можемо зробити щось важливе в цьому житті, якщо будемо добрішими та сміливішими.

— Ти гарвардський мажор, ти не знаєш, як жити тут. Тут ти винен за фактом народження. Ти можеш тусуватися з білими, смішити їх, намагатися їм сподобатися, говорити їм «так, сер», «ні, мем», але як прийде твоя черга, вони обійдуться без відбитків чи доказів. А їх єдиний свідок просто все придумав. Але все це не має значення, оскільки я схожий на людину, яка може когось убити.
— Я так не думаю.

У Монровіллі Стівенсон береться за справи кількох засуджених на смертну кару, але центром цього фільму стає справа Волтера МакМіллана, простого лісоруба з дружиною і трьома дітьми, якого засудили без будь-яких доказів його провини, тільки через сфабриковані свідчення заляканого вбивці. Але коли Браян їде додому до Волтера, щоб поговорити з його рідними і друзями й дізнатися його історію, незабаром розумієш, що це не просто справа одного ув'язненого, це боротьба за права всіх афроамериканців в Алабамі та за її межами. За права людей, чий голос намагаються приглушити, зробити його незначним через їхній кольору шкіри. Неймовірний Джеймі Фокс став відмінним напарником Джордана в цій біографічній драмі, тонко зігравши чоловіка, якого так довго переконували, що він убивця, що він майже сам в це повірив і опустив руки, але надія повернулася до нього, коли в нього повірила всього одна людина – той самий «гарвардський мажор».

Разом зі Стівенсоном за справедливість для засуджених до смерті бореться і біла активістка Єва Енслі, роль якої виконала зірка «Капітана Марвел» Брі Ларсон. І хоча вона не такий центральний персонаж «Судити по совісті», як Браян чи Волтер, її героїня дуже важлива в контексті цієї справи і в контексті боротьби з расизмом в цілому. Вона могла б жити собі тихим життям і, як багато білих жителів її міста, закривати очі на несправедливість, яку творять з її сусідами, але вона відважно встала на сторону Браяна і Волтера, незважаючи на погрози расистів підірвати її будинок разом з її дітьми, та не відступала ні на крок. Ця жінка є нагадуванням для кожного з нас, що тільки так і можна побороти расизм і несправедливість – коли білі і темношкірі будуть боротися проти них разом, а не розділятися на два табори. Якщо в місті є темношкірі мешканці, то їхні проблеми – це такі ж проблеми всього міста, як і проблеми багатих білих. Ми всі люди одного сорту, немає серед нас гірших чи кращих за кольором шкіри та іншими відмінностями. І кожен з нас заслуговує на справедливий суд. І ніхто з нас не заслуговує на те, щоб проти нього сфабрикували справу, оскільки у нього інший колір шкіри.

Фільм «Судити по совісті» з перших хвилин наштовхує на роздуми про несправедливість і сучасний расизм, який продовжує процвітати і руйнувати життя афроамериканців й у 2020 році. Зараз в Америці проходять протести проти жорстокості поліцейських, які вбили беззбройного чорношкірого чоловіка Джорджа Флойда, і це далеко не поодинокий випадок, на жаль. І, на жаль, расизм є проблемою не тільки поліції, а й звичайних громадян, і навіть самого Голлівуду, який часом знімає ось такі чудові стрічки про боротьбу з цим самим расизмом, але потім приходить час «Оскара» і номінантів-афроамериканців там як завжди буде максимум 1 людина (і то це буде досягнення). Навіть цей прекрасний фільм пройшов повз кіноакадеміків зовсім непоміченим, адже на нього ніхто не виділив купу грошей для яскравої промо-кампанії. Хоча його тема як ніколи важлива і актуальна для американського – і світового – суспільства. А Джордан і Фокс точно заслуговують по номінації за свою гру і за те, що так чудово розповіли нам цю історію.

Режисер Дестін Креттон зняв дуже сильний і надихаючий фільм, який нагадує нам, що за правду і справедливість потрібно боротися і не можна відвертатися, коли бачиш, що на твоїх очах відбувається несправедливість. Це дійсно один з найважливіших фільмів нашого часу, і я наполегливо рекомендую його до перегляду кожному. Його потрібно подивитися, щоб дізнатися і зрозуміти, які жахи творить расизм в наш час, як він руйнує життя і сіє ненависть в суспільства, і що цьому потрібно покласти край, якщо ми хочемо, щоб наші діти жили в кращому світі, ніж той світ, який ми маємо зараз.

У чому ж полягає натхнення цього фільму? Так, расизм все ще існує і забирає життя невинних людей, але за ці тридцять років з моменту подій фільму все-таки щось змінилося. Тут головний герой говорить, що його діда вбили за чорно-білий телевізор, і ніхто не шукав його вбивцю, оскільки всім було начхати, але зараз вбивство Джорджа Флойда підняло людей по всій Америці і по всьому світу на боротьбу з цією несправедливістю і дискримінацією, і це вже важливий крок. Головне не переставати боротися за справедливість, незважаючи ні на що. Як це робили Браян і Єва, і Мартін Лютер Кінг, і Роза Паркс (і багато інших безстрашних адвокатів та активістів). І як це роблять зараз прості люди по всьому світу, бажаючи змінити його на краще.

Просто подивіться фільм «Судити по совісті», якщо ви його ще не бачили. Це найкраще, на що ви можете витратити зараз дві години свого життя, оскільки він зробить вас мудрішими, добрішими, сміливішими й надихне продовжувати непросту боротьбу за справедливість.

5707