Рецензія на фільм «Темний спадок»
Балакучий скелет у шафі її батька

20 травня 2020,  20:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Від свого батька у спадок можна отримати що завгодно. Нерухомість, гроші, сімейну реліквію, борги... Чи щось страшніше. Наприклад, людину, прикуту ланцюгом в підземному бункері, який розташований в декількох кроках від вашого літнього будинку. Саме таку спадщину від свого багатого батька отримала головна героїня фільму «Темний спадок». І тепер їй потрібно вирішити, що з цим робити.

Два роки тому режисер Вон Стайн заявив про себе, представивши широкій публіці (якій вже виповнилося 18 років) яскравий трилер-нуар під назвою «Термінал», де Марго Роббі зіграла одну з найбільш божевільних своїх ролей. Тоді він екранізував свій власний сценарій, але оскільки історія з Роббі отримала не найвищі оцінки у глядачів і критиків, то для свого наступного фільму він вирішив попрацювати з іншим сценаристом (його звати Меттью Кеннеді, але його ім'я вам нічого не скаже, оскільки він новачок в світі кіно). І так на світ з'явився детективний трилер «Темний спадок», який повинен зацікавити глядача і полоскотати йому нерви. Але чи вдалося йому це?

Життя головної героїні «Темного спадку» Лорен Монро є справжньою американською мрією. У неї є успішна кар'єра в якості прокурора в Нью-Йорку, турботливий чоловік і маленька дочка, а також казково багаті та впливові батьки. Але в перші хвилини оповідання її ідеальний світ дає тріщину, коли знаходять мертвим її батька Арчера, главу сімейства Монро. Її брат Вільям отримує у спадок 20 мільйонів, тоді як їй батько залишає всього 1 мільйон (ні, вам здалося, батько любив їх «однаково») і загадкове послання разом з ключем від секретного бункера. Але замість очікуваного скарбу, Лорен виявляє там Моргана, прикутого ланцюгом до стіни, і дізнається, що її батько тримав цього бідного чоловіка там більше 30 років. Тут її світ остаточно перевертається з ніг на голову, а совість опиняється перед моральною дилемою: відпустити Моргана чи залишити його там назавжди.

Роль Лорен виконує актриса Лілі Коллінз, і це, мабуть, найсумніша героїня з усіх, які їй коли-небудь випадало грати. У минулому році їй вже довелося втілити молоду жінку, яка дізнається про близьку людину страшну правду, в байопіку «Звабливий, поганий, злий», та й там вона часом виглядала радіснішою, ніж тут. А чим довше дивишся на безрадісного персонажа, який ходить колами, півтори години намагаючись прийняти рішення, тим безрадісніше стає тобі на душі. У перші хвилини Лорен постає прокурором із залізною хваткою, але з розвитком сюжету перетворюється на маленьку дівчинку, яку до глибини душі травмують будь-які відкриття про свого батька, які вимовляє абсолютний незнайомець, прикутий в бункері. На відміну від свого брата-політика Лорен в душі все ще наївно вірить в справедливість і торжество правосуддя і не вміє йти проти правил, тому слабо тягне на сильну і цікаву героїню трилера.

Зовсім інше враження справляє Морган, який стає її особистим демоном. Дуже незвично бачити Саймона Пегга в такому шаленому і лякаючому образі, але він тут – найкраще, що є в «Темному спадку». І це не тільки тому, що всі інші герої нудні і прозаїчні. Він відмінно перевтілився в людину, яка провела під землею більшу частину свого життя. І я не думала, що коли-небудь таке скажу, але персонаж в його втіленні дійсно лякає в деяких сценах, незважаючи на те, що Пегг прославився завдяки комедії. Причому лякає сильніше, аніж монстр, який живе у вашій шафі чи під ліжком. Разом з цим мені все одно здається, що сюжет був би набагато цікавішим, якби сценарист поміняв їх місцями. Тобто, якби Морган був, наприклад, братом Арчера Монро і після його смерті знайшов в бункері Лорен. Хоча тоді позіхання викликав би вже персонаж Пегга, а не Коллінз.

Батька, матір і брата головної героїні зіграли Патрік Варбертон, Конні Нільсен і Чейс Кроуфорд. Що про них можна сказати? Вийшла «звичайна собі» привілейована американська сім'я з купою грошей і зв'язків в політиці та жахливим ставленням одне до одного. Кроуфорд тут взагалі не грає нікого нового – перед нами той самий Нейт з «Пліткарки», тільки 8 років по тому. Дивно тільки, що за всі сезони ми так і не познайомилися з його старшою сестрою Лорен. А якщо без жартів, то присутність в кадрі будь-якого з цієї трійці просто розтягує сюжет заради більшого хронометражу. І скільки б пафосних фраз вони не говорили про те, що вони – Монро, міцна і єдина сім'я, де всі одне за одного горою, весь фільм тут кожен сам за себе і Лорен сама розбирається з монстром в бункері, не маючи можливості звернутися ані до матері, ані до брата по допомогу.

Фільм «Темний спадок» зовсім не схожий на минулу кінороботу Стайна «Термінал», де Пегг втілив вчителя-самогубця і де режисерові було чим здивувати. При появі в кадрі ув'язненого в секретному бункері саме напрошується порівняння з трагікомічним трилером Пон Джун Хо «Паразити», який на початку року отримав цілий оберемок «Оскарів», але це порівняння не на користь «Темного спадку». Сама ідея про те, що дочка знаходить бранця свого батька, який знає всі його секрети, є досить цікавою, але її втілення на екрані виявилося затягнутим і похмурим. А в цілому нове творіння Стайна є депресивним фільмом, який вкотре нагадує нам про те, що не буває ідеальних сімей, що за все потрібно платити і що нікому не можна довіряти. Це розтягнутий, передбачуваний і позбавлений логіки та здорового глузду трилер. І коли в кінці ми дізнаємося всю картину, то батько головної героїні здається ще більшим ідіотом, аніж на початку, коли він залишив їй такий «спадок», переклавши свою жахливу проблему на плечі доньки, яка цього не заслужила.

Якщо раптом вам колись в спадок дістанеться стара шуба, яку ви не хочете носити, як у випадку Фібі з серіалу «Друзі», радійте цьому. Адже в іншому випадку вам теж могли передати від родича ключ в таємний бункер з дуже неприємним сюрпризом, як це відбулося з бідолашною Лорен.

10532