Рецензія на мультфільм «Сім'я Віллобі»
Казка про нещастя, веселку і справжню родину

1 травня 2020,  01:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Десь в бетонних джунглях сучасного американського мегаполісу між двох хмарочосів несподівано примостився старий фамільний особняк із затишним садом, де живе сімейка Віллобі. У них в роду були королі, генерали та герої, але з тих пір пройшло багато часу, і Віллобі перетворилися на егоїстичних буржуа-затворників, які рідко залишають свій будинок і ще рідше обіймають своїх чотирьох дітей. Одного разу терпінню винахідливих діточок приходить кінець, і вони вирішують позбутися від своїх черствих батьків, відправивши їх у далекі краї. Щоб пожити безтурботним, як їм здавалося, життям сиріт...

У минулому році стримінговий сервіс Netflix підірвав світ анімації, представивши свій неймовірно чарівний мультфільм «Клаус», який отримав номінацію на «Оскар» і підкорив серця глядачів будь-якого віку, і менше ніж через півроку він випускає ще одну нестандартну анімаційну стрічку під назвою «Сім'я Віллобі». Її основою стала однойменна дитяча книжка письменниці Лоїс Лоурі про одну дивну сімейку, яка безумовно заслужила стояти в ряду з Сімпсонами і Адамсами, і після близького знайомства з Віллобі ви в цьому переконаєтеся.

З перших секунд стає ясно, що ми дивимося не черговий діснеївський мультфільм, а щось особливе, оскільки оповідач, яким тут виступає бездомний кіт, одразу попереджає, що «Сім'я Віллобі» – це вам не чергова ванільна казка про щасливу сімейку, натякаючи, що на нас тут чекає щось в дусі фільму «Лемоні Снікет: 33 нещастя». І цей той випадок, коли кіт виявляється правим на всі 100%, оскільки даний мультфільм частенько говорить те, що ми всі деколи думаємо про своїх рідних, коли сваримося з ними чи вважаємо, що краще і зовсім бути одному/одній в усьому світі, а також зачіпає непрості теми відносин батьків і дітей. Він говорить про те, що є погані люди, але є і хороші, і ми самі в праві обирати свою сім'ю і створювати її з тих людей, які нас люблять і про нас дбають, а не замикають в підвалі. По суті перед нами маніфест дітей, які борються з дорослими за свої права, і він прекрасний. І ці дивакуваті діти теж прекрасні в своєму прагненні до свободи і простого людського щастя, перешкодою до якого для них є... власні батьки.

Починається все з того, що батьки Віллобі вже дуже нагадують Дурслів і відносяться до дітей так, як вони ставилися до Гаррі Поттера. Причому навіть не до прийомних, а до своїх рідних дітей: старшого сина Тіма, середньої дочки Джейн та молодших братів-близнюків, яких звуть Барнабі. Барнабі і Барнабі чимось нагадують Фреда і Джорджа Візлі в дитинстві, носять один светр на двох і люблять все винаходити, а їхні чудові ремарки точно змусять вас сміятися на повний голос. І коли дітям набридає, що батьки-егоїсти замикають їх в підвалі кожен раз, коли вони просять «їжу, светр чи любов», маленькі шибеники вирішують відправити їх в небезпечну кругосвітню подорож в надії, що там з ними трапиться який-небудь нещасний випадок. А натомість на їхньому ґанку з'являється добра і чудова няня, яка змушує їх переосмислити своє ставлення до дорослих.

Цей мультфільм, головним режисером і сценаристом якого став Кріс Пірн, раз у раз експериментує з різними жанрами, наприклад, тут є цілий епізод в дусі «Сам удома» і ще один епізод в дусі «Матриці». Це виглядає несподівано і одночасно дивно, і в цьому вся «Сім'я Віллобі». До того ж ця історія візуально виділяється з натовпу комп'ютерних американських та європейських мультфільмів своєї дуже тактильною анімацією, продуманою до останньої ворсинки, тобто всі герої і предмети в кадрі виглядають так, ніби зроблені вручну з паперу, ниток, дерева та інших матеріалів, так що ти ніби знаєш, які вони на дотик. Таким чином перед нашими очима розгортається красивий ляльковий театр зі смішними гумором, добрим серцем та божевільними пригодами, включаючи подорож на дирижаблі, який заправляється цукром.

Постер мультфільму говорить, що він присвячується «всім, хто коли-небудь хотів втекти від своєї сім'ї», і в контексті сьогоднішнього карантину, який триває вже другий місяць, більш актуальну історію годі й шукати. Так що «Сім'я Віллобі» дуже рекомендується до сімейного перегляду в цей непростий час, щоб нагадати собі і своїм рідним про те, що навіть якщо ми зараз і сваримося, замкнені всі разом в чотирьох стінах, ми все одно сім'я. І що варто бути добрішими одне до одного і ділитися одне з одним цукерками і светрами. О, і частіше обіймайте свого кота чи кішку (чи іншого домашнього улюбленця), адже їм теж потрібна наша любов і турбота.

Батьки, якщо ваші маленькі діти раптом дарують вам путівку в кругосвітню подорож, задумайтеся, можливо, їм просто не вистачає вашої уваги.

7453