Рецензія на фільм «Кохання. Весілля. Повтор»
Як пережити божевільне весілля сестри

17 квітня 2020,  02:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Весілля часто буває найбільш очікуваною і одночасно найбільш стресовою подією для нареченої. Вона бажає, щоб цей день пройшов гладко і за планом, щоб під час танцю вони з нареченим не спіткнулися і щоб банкет і торт виправдали очікування... І точно не хоче в цей день вирішувати сто і одну проблему, які обрушуються на неї сніжним комом з прибуттям на церемонію її колишнього хлопця під кайфом. Дбайливий брат поспішає нареченій на допомогу, ось тільки його теж в цей день переслідують найнеймовірніші невдачі, що починаються зі снодійного, яке приймає не та людина...

Фільм «Кохання. Весілля. Повтор» є рімейком французької комедії «План розсадження», яку стримінговий сервіс Netflix вирішив зняти для більш широкої аудиторії з британо-американським кастом, а диригентом цього весільного безумства став Дін Крейг, сценарист відомої чорної комедії «Смерть на похоронах». Події фільму розвиваються протягом одного дня весілля в красивому італійському особняку, де англійка Гейлі виходить заміж за італійця Роберто. До вівтаря її веде рідний брат Джек, і оскільки їхні батьки загинули, для брата і сестри дуже важливо, щоб все пройшло добре, адже вони обидва вже так давно не були щасливі, а тепер у Гейлі буде своя велика родина, чому Джек дуже радий. І він зробить усе, щоб весілля ніхто не зіпсував. Принаймні він так вважає, поки не сідає за стіл, де діти переплутали таблички з іменами, і гості сіли не на ті місця.

Здавалося б, що тут такого, якщо вісім чоловік сяде за одним столом не в тому порядку, але комедія «Кохання. Весілля. Повтор» показує, що це може обернутися для всього весілля катастрофічними наслідками. Особливо, якщо за цим столом разом з братом нареченої розмістилися його колишня дівчина зі своїм новим хлопцем, його кращий друг, двоє дуже балакучих знайомих, дівчина, яка дуже подобається братові нареченої, і він хоче справити на неї гарне враження, і колишній нареченої, який погрожує зірвати весілля. Саме його Гейлі доручила приспати Джеку, але, за законом жанру, снодійне виявилося не в тому келиху. І хай живе хаос!

Зарубіжні критики пишуть, що фільм «Кохання. Весілля. Повтор» наповнений кліше, але я з цим не згодна, оскільки хоча сюжет і слідує певним правилам жанру романтична комедія, наприкінці першого варіанту подій трапляється таке, що змушує широко відкрити очі, адже в середині мелодрам таке відбуватися не повинно. Звичайно, деякі моменти нескладно передбачити, але сам фільм створює таку приємну і сонячну атмосферу гучного свята, по якій напевно багато хто з нас скучив за місяць на карантині, що вони компенсуються сповна. Хочеться і собі налити келих шампанського і приєднатися (хоча б віртуально) до цієї веселої весільної вечірки, де з нареченою ось-ось відбудеться удар через те, що відбувається.

Головною перевагою цього британського рімейка є його акторський склад, який переконливо потрапляє в безглузді ситуації і намагається з них викрутитися різними способами. Роль головного героя Джека виконує актор Сем Клафлін, і він відмінно впорався з роллю красеня, який перетворюється на заїку-школяра поруч зі неймовірною Олівією Манн, виконавицею ролі Діни, його любовного інтересу. Її героїня теж виходить за рамки стереотипної дівчини з мелодрами, оскільки є військовим кореспондентом, яка дуже любить свою роботу і жартує з приводу свого негідника-колишнього, що їй зраджував, а не сидить на підвіконні і не ллє сльози за своїм нерозділеним до нього коханням. Три роки тому Джек і Діна познайомилися в Римі, але, не дивлячись на їхню взаємну симпатію, він так і не наважився їй зізнатися в почуттях і її поцілувати, тому тепер твердо має намір її не втратити. Але чи зможе він зачарувати Діну і разом з цим врятувати весілля сестри? У цей святковий день Джеку безумовно доведеться попітніти не менш, ніж нареченій.

Роль сестри Джека Гейлі дісталася чарівній актрисі Елінор Томлінсон, яку ви можете знати завдяки серіалу «Полдарк», і вона просто прекрасна в образі нареченої на межі нервового зриву. Також вас напевно неодноразово розсмішить Джоель Фрай, який грає найкращого друга Джека і Гейлі і раз за разом краде увагу, коли опиняється в кадрі, як це було і в торішньому романтичному фільмі Денні Бойла «Вчора». А ще гарна тут Фріда Пінто в ролі «жахливої колишньої Джека» Аманди, чий новий хлопець відчайдушно намагається їй довести протягом всього весілля, що у нього більше, ніж у Джека. Причому на словах. Така ось божевільна зібралася компанія, що розважає краще будь-якої тамади.

Нова комедія Крейга сповнена самоіронії і миттєво занурює глядача в цей божевільний весільний переполох. Вона розповідає про кохання, дружбу і скелети в шафі. Про те, як всім нам властиво робити помилки і дурощі. І про те, що в житті рідко все йде за планом (якщо чесно, то ніколи), але якщо вам випадає шанс один на мільйон, не потрібно стояти в стороні, а потрібно діяти. І, як не дивно, за всією цією божевільною буфонадою, яка покликана смішити глядача, у режисера вийшло розбавити події і зворушливими моментами, як той, коли Джек говорить Гейлі, що він завжди буде поруч і завжди буде їй допомагати, чим би це все не обернулося. І тут розумієш, що центральною темою фільму «Кохання. Весілля. Повтор» все-таки є не романтичне кохання, а любов між братом і сестрою, про яку так рідко знімають кіно.

Так що рекомендую до перегляду всім, кому хочеться цієї карантинної весни хоч трохи веселощів і романтики. Ця легка історія не претендує на «Оскар», але є відмінною комедією, яка відволіче вас від нинішніх новин. Критики і глядачі прийняли її прохолодно, можливо, тому що вона не про коронавірус і закінчується хепі-ендом, але хіба не тому створюються такі фільми? Щоб відволікти глядачів від серйозності буття, викликати у них посмішку (нехай і не найтоншими чи найбільш інтелектуальними жартами) і подарувати хоч якусь надію? Надію на те, що одного разу весь цей морок закінчиться, і ми всі знову будемо ходити на такі ось божевільні весілля, де можна буде обійматися, танцювати, цілуватися, сваритися, миритися, зустрічати нудних людей і заводити нових друзів. Надію на щось світле, що чекає нас попереду. І на цій оптимістичній ноті я ставлю фільму «Кохання. Весілля. Повтор» тверду 4 з 5.

Якщо ваше весілля раптом йде не за планом і в дверях з'явився непроханий гість, який погрожує розладнати свято, не впадайте у відчай. Джек, озброєний баночкою снодійного, вже поспішає на допомогу. Тільки чим це обернеться, складно передбачити.

3913 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: