Рецензія на мультфільм «Уперед»
У пошуках справжньої магії

25 лютого 2020,  02:12 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2009 році студія Pixar підкорила світ своєю анімаційною пригодницькою стрічкою «Вгору», яка отримала 2 премії «Оскар» і увійшла в багато рейтингів найкращих мультфільмів усіх часів. Через 11 років Pixar вирішує випустити на екрани ще один пригодницький мультфільм з лаконічною назвою, яка вказує шлях, «Уперед», але це аж ніяк не сиквел «Вгору». Це абсолютно нова історія, яка розгортається в своєму казковому світі, де мирно співіснують різні чарівні істоти, як ельфи, кентаври, тролі, мантикори та феї... Хоча феям на байках краще все-таки не переходити дорогу.

Мультфільм режисера Дена Скенлона, який зняв для Pixar успішний приквел «Університет монстрів», відправляє нас в сучасний фентезі-світ, де казкові створіння забули, як чаклувати, і вирішили замість магії розвивати науку і техніку. Тому феї тепер літають на літаках, кентаври їздять на машинах, а всі історії про справжніх чарівників давно перетворилися на казки, в які вірять одиниці. Як, наприклад, ельф Барлі, який просто обожнює різні настільні ігри та квести за мотивами давніх легенд про магів та магію. Його молодший брат Ієн, якому виповнюється 16, вважає це все вигадкою, поки не бере в руки чарівний посох, що їм з Барлі залишив у подарунок батько. Він дуже тяжко захворів ще до народження Ієна і, мріючи познайомитися зі своїм молодшим сином, приберіг на майбутнє посох з заклинанням, яке здатне оживити його на 24 години. Так Ієн відкриває в собі магічні здібності, але, на жаль, заклинання спрацьовує лише на 50%, повертаючи до життя лише ноги тата. Бажаючи завершити заклинання і все-таки поговорити з батьком, Барлі та Ієн застрибують разом з ногами батька в фургон, вставляють касету з бадьорим роком в магнітолу і мчать по пошуки чарівного каменя, поки час невблаганно відраховує 24 години.

На перший погляд ідея відправити двох братів-тінейджерів в квест з наполовину воскреслим батьком може здатися божевіллям та маячнею, але почекайте, поки ви побачите, як мультиплікатори Pixar її обіграли. Режисер мультфільму сам втратив свого батька в ранньому віці, тому відноситься до цієї теми з усім трепетом і любов'ю, прекрасно знаючи, де пожартувати, а де додати драми, щоб глядач перейнявся цією історією про втрату, пошуки себе, непрості сімейні відносини (навіть між найближчими людьми, як брати), доброту та магію, яка насправді існує не тільки у світі ельфів Ієна і Барлі, а й в нашому світі, всередині кожного з нас. У неї потрібно лише повірити. У неї і в себе.

Головних героїв мультфільму «Уперед» в оригіналі озвучують популярні голлівудські актори Том Голланд і Кріс Претт, і їхні персонажі Ієн та Барлі дійсно багато в чому на них схожі. Це ніби Пітер Паркер та Пітер Квілл зі всесвіту Marvel викрадають у Доктора Стренджа чарівний посох і відправляються в незабутній магічний квест. Якщо про це іноді згадувати, то перегляд стає ще веселішим, хоча смішних моментів «Уперед» і так не позичати тут є, над чим посміятися на повний голос, і є, над чим пустити сльозу.

Деякі зарубіжні критики вважають, що «Уперед» не дотягує до піксарівської класики, але, як на мене, він набагато цікавіший за той же «Вгору» (так, я сказала це вголос). У «Вгору» був той епічний відкриваючий епізод, який виглядає як окремий короткометражний мультфільм про найвеличнішу історію кохання, але після сюжет йде по похилій вниз (ви хоч пам'ятаєте, чим він в результаті закінчується?). В «Уперед» сюжет навпаки гармонійно розвивається і мчить уперед, при перегляді не стає нудно, і ти чекаєш з нетерпінням, куди братів в результаті приведе їххній квест. Тому хоча «Уперед» навряд чи дотягне до тих високих рейтингів «Вгору», але напевно залишить слід у серцях багатьох глядачів, яких підкорить ця весела парочка братів-ельфів. І танцюючі ноги їхнього батька. І їхня бойова мама-воїтелька. І Мантикора, яка знову повірила в свою крутість. І, знаєте, я зовсім не проти, щоб вони повернулися на великий екран в новому квесті, оскільки за півтори години ми бачимо лише невелику частину цього чарівного світу, який напевно приховує ще безліч секретів і сюрпризів.

Тому скільки б вам не було років, дуже рекомендую сходити в кіно на нове творіння Pixar з такою мотивуючою назвою «Уперед». Це перша гучна анімаційна прем'єра 2020 року, і вона не розчарує, а подарує казковий настрій. Особливо мультфільм «Уперед» зігріє своїм теплом тих глядачів, які втратили одного з батьків чи іншого близького родича, оскільки на прикладі братів-ельфів та їхнього батька він показує, як впоратися з горем і тугою за цією людиною. Тому якщо у вас на душі тяжко й самотньо, не зачиняйтеся в собі, а говоріть зі своїми близькими і друзями й продовжуйте рухатися уперед. Нехай навіть на старому мінівені.

Магія буває різною. Буває в заклинаннях і чарівних квестах, а буває і в любові найрідніших людей. І ця любов здатна творити справжні чудеса.

7853 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: