Рецензія на фільм «Джентльмени»
Нова класика від Гая Річі

25 січня 2020,  03:05 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Якщо ви з'явилися на світ в минулому році, то для вас Гай Річі – це режисер популярного діснеївського рімейку «Аладдін» з синім Віллом Смітом, але якщо ви все-таки топчете цю землю хоча б чверть століття, то напевно знаєте, що Річі прийшов до слави завдяки брутальним і одночасно смішним фільмам про бандитів «Карти, гроші, два стволи» та «Великий куш», заснувавши наприкінці 90-х свій власний кримінальний піджанр. Потім у нього були різні експерименти, включаючи хитовую дилогію «Шерлок Холмс» з Робертом Дауні мол., сучасну адаптацію легенди про короля Артура і того ж «Аладдіна», але Річі нарешті відчув спрагу крові і повернувся до свого коронного жанру. Так що зустрічайте його «Джентльменів»!

Фільм «Джентльмени» повертає нас до Лондона «згідно з Річі», де нам не показують ані головну площу, ані колесо огляду, ані сучасний центр міста – замість цього нас в першій сцені відправляють з головним героєм в класичний англійський паб, де відбувається перестрілка. Причому за участю того ж головного героя. Хто ж він такий? І чому його хочуть вбити?

Головного персонажа «Джентльменів» звуть Міккі Пірсон, і він – не простий наркобарон, по-своєму дон Корлеоне злочинного Лондона, який хоче продати свій прибутковий бізнес за якихось 400 мільйонів доларів і відправитися на пенсію, щоб безтурботно жити зі своєю дружиною і ростити діточок. Міккі торгує виключно марихуаною, і хоча в минулому його руки були в крові конкурентів, він ні за що не торгував би героїном, який вбиває людей. В одній сцені Міккі так і каже тому, хто перейшов йому дорогу, підкреслюючи, що у нього є принципи. Більш того, бажаючи допомогти одному з британських аристократів, які сприяли йому в розвитку бізнесу, Міккі відправляє своїх кращих людей врятувати спадкоємицю титулу з наркопритону. Звичайно, благими намірами вимощена дорога в пекло, тому та добра справа ще відгукнеться йому найнесподіванішим чином. Але найголовніше, що вам слід знати про Міккі – він справжній цар звірів і знає, як правити в цій злочинній савані.

Меттью МакКонахі безперечно прекрасний в образі альфа-лева злочинного Лондона, нагадуючи про себе в новому фільмі Річі у повний голос (оскільки його недавні ролі були не настільки яскравими і вдалими), але потім в кадрі з'являється Чарлі Ганнем і моментально звертає всю увага на себе, показуючи ту свою сторону, яку ми ще не бачили. Його розважливий і спокійний Реймонд, який любить, щоб все було чисто й організовано, є правою рукою Міккі, і знає, як вирішити будь-яку проблему. Ганнем настільки чудовий в цьому образі, що під час сцен без участі МакКонахі забуваєш, що його Реймонд – не головний герой. Але коли МакКонахі в кадрі – пахне левом.

На роль цариці злочинного світу Річі покликав зірку «Абатства Даунтон» Мішель Докері, і кожна сцена з нею робить «Джентльменів» ще більш стильними та навіть трохи аристократичними. Її Розалінд є не тільки гаряче коханою дружиною Міккі, а і його мудрим партнером, і якщо ви думаєте, що, раз у неї під костюмом не прихований автомат, вона менш небезпечна, то не варто помилятися на рахунок місіс Пірсон. Розалінд стріляє не менше влучно, ніж снайпер.

Річі філігранно балансує в своєму оповіданні поганців з антигероями, так що другі, хоча вони теж замішані в брудних справах і по вуха застрягли в злочинному світі, викликають масу симпатії. До таких належить ще один scene stealer (викрадач уваги) – тренер на ім'я Тренер (типовий прийом Річі) у втіленні Коліна Фаррелла. Його неслухняні вихованці дозволяють себе втягнути в розборки мафії, і турботливий Тренер поспішає їм на допомогу, потрапляючи на службу до Міккі. Фаррелл неодноразово грав бандитів і психів, але цей його персонаж займе особливе місце в його фільмографії, тому, якщо ви є шанувальником або шанувальницею творчості цього ірландця, «Джентльмени» вам дивитися обов'язково.

Замикають каст «Джентльменів» тріо Г'ю Грант, Джеремі Стронг і Генрі Голдінг, і у кожного з них в цій історії своя важлива роль. Перший грає жадібного журналіста, який вирішує шантажувати Міккі через Реймонда, розповідаючи всю цю кримінальну історію в дусі голлівудського фільму; другий втілює дуже багатого бізнесмена, який вирішує придбати бізнес Міккі; а останній перевтілився у божевільного бандита-садиста, який хоче віджати у Міккі бізнес силою. Кожен з них підкидає своїх дров у вогонь цієї кримінальної комедії, ускладнюючи життя головного героя. Але їхня проблема в тому, що вони недооцінюють Міккі. А недооцінювати лева – погана ідея.

Нове творіння Річі бадьорить, як кава чи розряд електрошокера. Його «Джентльмени» – це стильно, модно, криваво і це класичний Річі. Тут його діалоги і божевільні розвороти сюжету на величезній швидкості, чорний гумор і насильства рівно стільки, скільки потрібно, щоб полоскотати глядачу нерви, але не залити все кров'ю. А талант Річі прописувати антигероїв і закохувати в них глядача змушує бажати, щоб він взявся за «Дедпула 3» (цьому, звичайно, не бувати, але дайте помріяти хоч хвилинку).

Нехай перша частина «Джентльменів» здається неспішною, але потім нове творіння Річі починає стрімко набирати обертів, і під кінець вам не захочеться прощатися з цією історією та її харизматичними бандитами. Перед нами – відмінне кіно про гангстерів, стильні костюми та велике кохання, і шкода, що воно виходить в прокат тільки на початку цього року, оскільки якби його реліз відбувся восени або в грудні, у нього були б всі шанси взяти участь в оскарівських перегонах. Але разом з цим Річі показує середній палець Голлівуду і Американській кіноакадемії, представляючи свій шедевр для справжніх цінителів його таланту на власних умовах. І плювати йому на всякі нагороди. Головне, щоб глядач пішов із кінотеатру з апетитом, що розігрався, і сильним бажанням скуштувати ще.

Висновок з усього цього стильного божевілля? Ніколи не дратуйте голодного лева. Оскільки, як говорить Міккі Пірсон, «коли лев голодний – він їсть».

7789