Рецензія на фільм «Кур'єр»
Випадковий тілоохоронець

13 грудня 2019,  02:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Намагаючись втекти від свого минулого, вона мчить на швидкому мотоциклі нічними вулицями Лондона, доставляючи важливі посилки. Їй все одно, що в них заховано, головне, доставити їх вчасно, адже саме за це їй і платять. Але одного разу в її руках опиняється посилка для людини, яку хоче вбити один з найнебезпечніших злочинців на планеті. І вона вирішує захистити його за всяку ціну. Оскільки вона – далеко не звичайний кур'єр.

Режисер і сценарист Закарі Адлер знімає повнометражні фільми з 2006 року, і хоча їхні оцінки на IMDb не перевищують 5,7 бала, а частіше бувають ще меншими, він продовжує знімати і якимось чином примудрився залучити в свій восьмий фільм під назвою «Кур'єр» всесвітньо відомих акторів Ольгу Куриленко і Гері Олдмана, у останнього з яких є маса нагород, включаючи «Оскар». Як йому це вдалося, напевно назавжди залишиться загадкою, оскільки актори навряд чи виявилися задоволені результатом.

Основна сюжетна лінія «Кур'єра» зав'язана на безіменній героїні, яка називає себе просто Кур'єр, і, як зазначено в початкових титрах, вона родом з України і служила в спеціальних військах. Тепер вона живе в Лондоні і доставляє особливо небезпечні посилки, оскільки її форма аж ніяк не схожа на форму FedEx (чи «Нової пошти»). Її нова посилка адресована свідку у важливій справі, від чиїх показань залежить, чи посадять одного з найгірших злочинців планети, чи він залишиться на волі. У посилці виявляється бомба, дача свідчень зривається, і Кур'єр намагається вивести свідка з будівлі, але потрапляє разом з ним в пастку на перекритому паркінгу, куди прибувають наймані вбивці, щоб завершити розпочате. Але кілери й не підозрюють, що у них на шляху стає така собі Наташа Романова, тільки українка, хоча її любов до мотоциклу більше викликає асоціацій з серіалом «Темний ангел», де Джессіка Альба теж грала кур'єра з крутими бойовими навичками і гострим розумом спецагента. Ось тільки коли Кур'єр починає розповідати, що від імені своєї країни служила в Сирії, ось тут гордість вщухає, оскільки Україна не брала участь в цій війні. У нас своєї війни вистачає. Краще б сценаристи дві хвилини посиділи в гуглі і розібралися в цьому питанні.

У Куриленко вийшла сильна тілом і духом героїня, і актриса почувається в її шкіряних штанях та куртці дуже впевнено, а щодо фізичної форми, то вона ще ніколи не була в такому ідеальному тілі для того, щоб боротися з поганими хлопцями, на що напевно пішов не один місяць в спортзалі. Але сценарій знатно підкачав. Її Кур'єр –- це взагалі єдиний персонаж, над яким хоч якось потрудилися сценаристи, а всі інші – і лиходії, і свідок – такі прозаїчні і похмурі, що треба було постаратися, щоб їх такими зробити. Вірніше, не намагатися з усіх сил.

Головним лиходієм за сценарієм виступає голова злочинної імперії Єзекіїль Меннінгс, який є настільки небезпечним, що на нього полюють ФБР та Інтерпол. Він багато років займається торгівлею зброєю та людьми, і його все ніяк не можуть відправити за ґрати, оскільки ніхто не ризикував свідчити проти нього. До сьогодні, і тепер він сидить під домашнім арештом у своєму двоярусному пентхаусі, де до нього приставили охорону, але все одно без проблем (і за допомогою своєї дочки, яка повністю пішла в нього характером) наймає кілера по телефону.

Незважаючи на те, що Гері Олдман отримав нещодавно «Оскар» за втілення Вінстона Черчілля, це вже не перший раз за останні роки, коли він грає такого поганця, як Меннінгс. У схожому образі його можна було побачити у фільмі «Тілоохоронець кілера» в 2017 році, але якщо там європейський диктатор в його втіленні був гіперболізований і відмінно вписаний в історію, то тут його лиходій більше нагадує меблі. Меннінгс вийшов настільки прозаїчним, що одразу забувається і жодним чином не прикрашає фільмографію видатного актора, зате поповнює довгий ряд кінолиходіїв, які люблять класичну музику. Єдине, що в ньому особливого, – це пов'язка на оці, як у Ніка Ф'юрі. Сподіваюся, що в майбутньому Олдману ще дадуть зіграти по-справжньому гидкого і яскравого лиходія, як Стенсфілд з фільму «Леон-кілер». Оскільки в «Кур'єрі» час і талант цього великого актора були витрачені даремно.

Оскільки Меннінгс під домашнім арештом, всю брудну роботу робить його найманець, якого грає актор Вільям Моуслі. Хто б міг подумати, що той хоробрий хлопець з франшизи «Хроніки Нарнії» піде по похилій, але в «Кур'єрі» Моуслі грає досить огидного типа, корумпованого агента на ім'я Браянт, хоча особливої ​​небезпеки він сам по собі і не представляє. Майже весь фільм Браянт те й робить, що кричить на спецзагін найманих вбивць по рації і матюкається на них та головну героїню, оскільки її ніяк не вдається зловити або вбити. Те, що Кур'єр без проблем його переможе, не викликає сумніву ані секунди. А його наркозалежність і нездатність тверезо мислити (після десятої таблетки, які він постійно ковтає) настільки очевидні, що взагалі дивно, що хтось довірив йому таку важливу операцію.

Сюжет «Кур'єра» розвивається в реальному часі, оскільки у Браянта є лише 1 година, поки приїде команда Інтерполу, яка, очевидно, вночі затрималася десь в пробці. Чи просто не хоче їхати. І за цей час він повинен прибрати свідка і його захисницю. Про просту поліцію взагалі мовчу. У Лондоні у висотці вбили купу людей, заблокували паркінг на кілька поверхів, а ніхто й не помітив. Навіть в «Міцному горішку» копи були більш спритними. І поки Куриленко бореться за своє життя і намагається вибратися з пастки, паралельно нам показують, як Олдман їсть, п'є, слухає музику і спілкується з дочкою в своєму пентхаусі в Нью-Йорку з видом на Центральний парк. Причому ці подорожі через океан відбуваються так часто, що напевно займають половину фільму, хоча не несуть абсолютно ніякого інтересу чи користі для розвитку сюжету. Краще б показали ще кілька бійок за участю Кур'єра.

Фільм Адлера, звичайно, не тягне на «Оскар» і навіть не тягне на один з кращих бойовиків 2019 року, швидше за все «Кур'єр» можна справедливо назвати одним з найгірших фільмів року (він гірший за «Хеллбоя» і «Дамбо», адже там хоча б спецефекти були якісні), але в фільмографії Куриленко ця роль, як би дивно це не прозвучало, безумовно одна з найкращих. Її кар'єра починалася з ролі дівчини Бонда у «Кванті милосердя», а тепер вона сама втілює героїню, яка могла б стати агентом 007. І, якби сценаристи попрацювали над сценарієм трохи довше, то Кур'єр цілком могла б отримати свою власну франшизу в дусі того ж «Міцного горішка» чи «Атомної блондинки», а не ось цей третьосортний бойовик на один раз, який нікому не хочеться радити до перегляду. Цитуючи лиходія Олдман, можна сказати, що «якщо не вмієш полювати, то не варто йти на полювання».

Оскільки наближається Новий рік, хочу побажати Ользі Куриленко та Гері Олдману нових крутих ролей і хороших сценаріїв у 2020-му, і щоб вони нарешті зустрілися у кадрі одного зі своїх майбутніх проектів.

10514