Рецензія на фільм «Джокер»
Історія хвороби жителів Ґотема

1 жовтня 2019,  04:05 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З самого дитинства мама називала Артура щасливчиком і казала йому посміхатися. І тепер він буквально надягає щасливе обличчя, працюючи клоуном за викликом і намагаючись розсмішити людей. Але далеко не всі оцінюють його зусилля по заслугах; багато хто знущається над ним, плює йому в його загримоване обличчя і б'є, поки він безпорадно лежить на асфальті... Але Артур не збирається кинути свої спроби нас розсмішити, ось тільки його бенефіс обернеться для Ґотема справжнім пеклом.

Проект про становлення легендарного лиходія з коміксів DC Джокера з моменту його оголошення став одним з найбільш очікуваних фільмів Голівуду. Але замість чергового фільму за коміксами режисер Тодд Філліпс, який зняв комедійну трилогію «Похмілля у Вегасі», перетворив його на справжній арт-хаус для глядачів, у яких дуже міцні нерви (усім іншим даний фільм зовсім не рекомендується до перегляду).

«Джокер» відправляє нас у Ґотем 1981 року, де не живе, а існує чоловік на ім'я Артур Флек. У нього була травма голови, він лежав у лікарні і тепер ходить на постійні перевірки до соціального працівника, якій немає до нього діла. Він живе зі своєю хворою мамою Пенні, працює клоуном за викликом в зубожілому агентстві і мріє стати коміком та виступати на сцені. Ось тільки, як він сам зазначає у фільмі, всі сміялися, коли він розповідав людям про свою мрію бути коміком, а тепер ніхто не сміється. Через свій клоунський костюм і неконтрольований сміх (наслідок травми голови) Артур постійно стає об'єктом знущань жорстоких жителів Ґотема, і кожен новий інцидент все сильніше його ламає і калічить душевно, не тільки фізично. Поки одного разу він не переступає межу і не стає вбивцею...

За втілення Артура Флека акторові Хоакіну Феніксу всі пророкують «Оскар» (що цілком ймовірно, адже у нього вже є 3 номінації), і цей його персонаж безумовно вражає сильніше, ніж будь-який інший з його фільмографії. З одного боку, Фенікс гіпнотизує своєю грою, ти переймаєшся до нього співчуттям, по мірі розвитку сюжету і нових жорстоких випробувань, що випадають на долю Артура, а після з передчуттям (і тривогою) чекаєш його остаточної трансформації в того самого Джокера, який буде тримати весь Ґотем в жаху. А з іншого, від нього сильно стає не по собі.

Пробач, Джаред Лєто, але твій Джокер і поруч не стояв. Єдиний Джокер, з яким можна порівняти виступ Фенікса, це, звичайно, Джокер Хіта Леджера, і якби Леджер був живий, він би і сам був вражений цим перевтіленням колеги. У Фенікса вийшов один з найжахливіших лиходіїв, яких ви коли-небудь бачили в кіно. Зараз в кінотеатрах все ще йде «Воно 2» з одержимим демоном клоуном Пеннівайзом, але я не впевнена, хто з них двох страшніший. Мабуть, все-таки Джокер у виконанні Фенікса. Оскільки він занадто реалістичний. Це може бути хто завгодно: людина, яка їде з вами в автобусі або в метро, ​​або живе в сусідній квартирі... Тепер, якщо ви побачите на вулиці чоловіка, зовні схожого на Фенікса, вам підсвідомо захочеться перейти на іншу сторону і сісти в автобус в інший бік. Просто про всяк випадок.

Разом з Феніксом в Джокері відмінно зіграли Роберт Де Ніро, Френсіс Конрой і Зазі Бітц. Вони втілюють телеведучого Мюррея Франкліна, на чиє шоу Артур мріє потрапити все своє життя, маму Артура Пенні Флек та його дівчину Софі, яка живе в сусідній квартирі. У головного героя з кожним з них складні відносини, які допомагають краще зрозуміти його розлад, біль, ненависть і глибоке нещастя. І не варто забувати про Томаса Вейна (Бретт Каллен), який тут балотується в мери. Так, Філліпс згадує про сім'ю Бетмена і дивиться на неї під іншим кутом, тому цій сюжетній лінії буде чим вас здивувати. Шанувальникам коміксів DC напевно сподобаються ці відсилання до головного противника Джокера.

Такого реалістичного (до жаху і нудоти) фільму, заснованого на коміксах про супергероїв і суперлиходіїв, мабуть, ніколи ще не знімали. Навіть трилогія Крістофера Нолана про Темного лицаря з його любов'ю до похмурого реалізму виглядає в порівнянні з «Джокером» казковим бойовиком. Це справжній психологічний трилер, більш того, натхненний фільмами Мартіна Скорсезе. Пам'ятаєте «Таксиста» і «Короля комедії», де Де Ніро грав соціопатів та переслідувачів? «Джокер» може бути їхнім третім братом. Його теж можна розглядати з точки зору психоаналізу, але діагноз головному герою буде також діагнозом і всьому суспільству Ґотема, яке ми бачимо на екрані. Артур ввібрав в себе все найгірше, що відбувається сьогодні в світі, в новинах, в підворіттях, і його єдиною відповіддю на все це стало таке ж жорстоке насилля. Ґотем з'їв Артура з потрохами, а виплюнув його вже Джокером, королем свавілля і хаосу.

Філліпс однозначно зняв один зі знакових фільмів року, а в розрізі фільмів, що надихнули комікси, і десятиліття, але назвати його одним з кращих фільмів 2019 року я не можу. «Джокер» вражає, Фенікс вивертає себе навиворіт і цілиться на «Оскар», операторська робота і саундтрек прекрасні, тема насильства в суспільстві розкрита, але другий раз дивитися «Джокера» не хочеться. Не хочеться знову занурюватися в цей бруд разом з Артуром, якого вже ніщо не врятує. Не хочеться знову спостерігати за тим, як в його очах гасне доброта і надія і як на світ з'являється черговий монстр. Я швидше перегляну «Воно 2» з моторошним Пеннівайзом. Він частіше викликає посмішку.

Суспільство Ґотема давно уразила хвороба жорстокості та байдужості. І Артур Флек став її головним загостренням, прийнявши личину Джокера.

9705