Рецензія на фільм «Люди в чорному: Інтернешнл»
Кріс Гемсворт і Тесса Томпсон на варті Землі

13 червня 2019,  02:25 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Науково-фантастична трилогія «Люди в чорному» хоча і не завжди вражала глядачів і критиків наповал, але знайшла своє місце в серцях багатьох, і вони із захопленням чекали нових пригод агентів в чорних костюмах, які стежать за тим, щоб прибульці на Землі вели себе добре і не порушували законів. І ось вирішивши вдихнути у франшизу нове життя, студія Sony Pictures знімає ризикований спін-офф з новими персонажами «Люди в чорному: Інтернешнл», чиї події на цей раз відправлять агентів в інші міста і далекі країни.

Попередній фільм франшизи «Люди в чорному 3» представив новий погляд на свій всесвіт, показавши нам подорожі в часі, тому четвертій частині треба було гарненько напружити свої іншопланетні звивини, щоб здивувати глядача чимось новеньким. Для початку «Люди в чорному: Інтернешнл» представляють нових агентів – агента Ейч і агента Ем, – які працюють на лондонське відділення ЛВЧ. На їхні ролі запросили зірок супергеройського екшену «Тор: Рагнарок» Кріса Гемсворта і Тессу Томпсон, і якщо ви дивилися цю главу пригод бога грому Тора, то напевно знаєте про хімію між цими акторами, які не дадуть занудьгувати.

Сюжет спін-оффу/перезапуску знайомить нас з агентом Ем ще в дитинстві, коли вона зустріла свого першого іншопланетянина, і відтоді все своє життя присвятила тому, щоб стати однією з Людей в чорному. Коли їй це вдається, вона вирішує вчитися у найкращого оперативника в агентстві – агента Ейча, і за лічені хвилини її перше завдання перетворюється на гонку по різних континентах за зброєю масового знищення, яку всі хочуть забрати собі. Плюс ще й в організації ЛВЧ завівся кріт... Загалом, проблем для першого робочого тижня агенту Ем вистачить з головою. Але в той же час це робота її мрії (та й хто б не хотів стати агентом в чорному?), в ході якої вона знаходить нових надійних друзів... і рятує світ.

В «Людях в чорному 4» на плечі Гемсворта і Томпсон була покладена непосильна ноша, оскільки Вілл Сміт став настільки невід'ємною частиною франшизи, що багато хто не може уявити спін-оффу без його величезної харизми. У агента Ейч і агента Ем абсолютно інша динаміка, ніж була у агента Джей та агент Кей, які нагадували сина і батька. Нова парочка більше схожа на дисфункціональних напарників, які доповнюють одне одного, оскільки у першого є досвід і купа самовпевненості, а друга є обережним новачком, завжди користується логікою і може полагодити те, що розбив перший. Актори ні в якому разі не копіюють Тора і Валькірію, створюючи абсолютно новий дует, з яким можна весело прокотитися на надшвидкісному іншопланетному мотоциклі по Марокко і постріляти поганих іншопланетян з величезних гармат на вулицях Лондона.

Хоча екшен «Люди в чорному: Інтернешнл» не є чимось абсолютно новим і революційним, іноді його сюжет накульгує то на праву, то на ліву ногу, але режисер Ф. Гері Грей зумів зберегти дух франшизи, показавши найрізноманітніших іншопланетян, круті бійки і передові технології, про які нам поки залишається тільки мріяти (як той турбопотяг та літаючі автомобілі). І гумор тут теж не пасе задніх – не вірю, що ви зможете просидіти весь цей фільм, ні разу не засміявшись. Особливо гарні жарти у виконанні пішачка Стю, який так нагадує малюка Грута. Ви точно полюбите цього крихітного, але відважного іншопланетянина, який готовий служити агенту Ем до кінця своїх днів.

Багато зарубіжних критиків вже записали «Люди в чорному: Інтернешнл» в список провалів цього літа, але мені складно уявити, що цей легкий, смішний і динамічний фільм з відмінними спецефектами не сподобається справжнім любителям франшизи, які люблять всю трилогію без виключень. Це інша історія про інших агентів, але вони все так само хоробро рятують світ від злих іншопланетян, як і в минулих частинах. Так, деякі сцени були безглуздо змонтовані (як погоня в Марокко, коли за головними героями, то хтось гнався, то вже не гнався), і сюжетний поворот з кротом був занадто передбачуваним (очевидним ще до початку перегляду фільму), але це все той же всесвіт ЛВЧ, який ми (чи деякі з нас) люблять з дитинства, все з тими ж дивакуватими агентами, які стоять на варті нашого світу.

Якщо порівнювати його з такими провальними «літніми блокбастерами» цього року, як «Темний фенікс» і «Ґодзілла: Король монстрів», комедійний екшен «Люди в чорному: Інтернешнл» точно кращий за них з тієї простої причини, що не ставиться до себе занадто серйозно, а був створений, щоб підняти нам настрій своїми божевільними витівками і підколами. Тому не варто кричати про те, що спін-офф погубив франшизу. Якщо буде хороший сценарій, я б із задоволенням подивилася на наступні пригоди агента Ейч і агента Ем в п'ятому фільмі.

Поки агент Джей та агент Кей насолоджуються своєю пенсією (чи затяжною відпусткою), на варту Землі заступають агент Ейч і агент Ем, так що ми та законослухняні іншопланетяни можуть спати спокійно.

5949