Рецензія на фільм «Шахрайки»
Поєдинок аферисток Енн Гетевей та Ребел Вілсон

11 травня 2019,  20:11 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Минулорічний фільм про хитрих злочинниць «Вісім подруг Оушена», де одну з героїнь зіграла Енн Гетевей, нехай і не став хітом, але окупив свій бюджет в 4 рази, так що Голлівуд вирішив продовжити тему жінок-аферисток на великому екрані. На цей раз Гетевей дісталася вже головна роль, але знову не в оригінальному фільмі, а в рімейку. Причому рімейку рімейка. Адже «Шахрайки» – це рімейк картини «Відчайдушні шахраї» зі Стівом Мартіном і Майклом Кейном, який в свою чергу є рімейком комедії «Казка на ніч» з Марлоном Брандо і Девідом Нівеном. Так що Голлівуд вже традиційно перезнімає цю аферу раз на 20-30 років, адаптуючи її під сучасного глядача. Яким же вийшов цей новий рімейк?

На цей раз масштабну аферу на березі Французької Рив'єри затіває не пара чоловіків, які укладають парі на багату спадкоємицю, а пара жінок, які вирішують обібрати молодого мільярдера з Силіконової долини. Перша з них, Жозефіна у втіленні Гетевей, є витонченою та освіченою шахрайкою, яка завжди полює на велику рибу, а друга, Пенні у виконанні Ребел Вілсон, рада, коли хтось просто оплатить її вечерю в ресторані. Жозефіна відчайдушно намагається позбутися конкурентки, але незабаром вирішує взяти Пенні під своє крило, щоб навчити її парі хитрощів і втілити в життя аферу під назвою «Володар перснів» – змусити мільярдерів зробити Жозефіні пропозицію з дуже дорогою обручкою, а потім так відлякати їх за допомогою «своєї божевільної сестри» Пенні, щоб вони самі втекли, але обручку залишили. Афера виявляється дуже прибутковою, але замість того, щоб і далі працювати разом, Жозефіна вирішує вижити Пенні зі своєї Рів'єри.

Актриса Енн Гетевей чарівна в образі професійної шахрайки. Вона тут нагадує героїню Селіну Кайл, відому як Жінка-кішка, яку володарка премії «Оскар» зіграла у фільмі Крістофера Нолана «Темний лицар: Відродження легенди». Якби Селіна повісила своє злодійське альтер-его в шафу, купила віллу на березі моря й вирішила б працювати при світлі дня, то стала б Жозефіною. Звичайно, це не одна з кращих ролей кар'єрі актриси, і часом її персонаж не відрізняється адекватністю, але, якщо вам подобається Гетевей, то в «Шахрайках» вона неодноразово викличе у вас посмішку.

Тим часом Ребел Вілсон своєю величезною харизмою просто збиває з ніг. Їй дуже йде роль напористої простушки, яка придумає що завгодно, щоб обдурити мільярдера. При перегляді відчувається, що Вілсон майже весь час імпровізує, намагаючись зробити фільм смішним завдяки своєму особистому почуттю гумору, але це не робить честі сценаристам, які схалтурили, просто зваливши свою роботу на плечі актрис. І через погано прописаний сценарій деякі епізоди скоріше нагадують низку скетчів в дусі шоу «Суботнім вечором в прямому ефірі», аніж єдиний фільм.

Роль обраної ними жертви грає менш відомий актор Алекс Шарп, і тут він виглядає як молодий Марк Цукерберг ще більше, ніж Джессі Айзенберг в біографічному фільмі Девіда Фінчера «Соціальна мережа». Розумний, добрий і багатий винахідник популярного додатка виявляється підкорений зворушливою історією Пенні, яка прикидається сліпою, і щосили намагається їй допомогти, поки обидві шахрайки найбільш божевільними способами намагаються позбавити його півмільйона доларів.

Зарубіжні критики вщент розкритикували «Шахрайок», враховуючи, що це рімейк рімейка, який відрізняється від минулих історій про двох шахраїв тільки зміною статі головних героїв, і, можливо, в наступному році Гетевей та Вілсон отримають за ці ролі по «Золотий малині», але якщо ви шукайте легку, ненав'язливу комедію, щоб просто посміятися і ні про що не думати, то цей рімейк цілком підходить для одноразового перегляду. Головні героїні ставлять одна одну в найбільш незручні ситуації, які тільки можна придумати, і все заради сміху глядача. Так, гумор тут будується в основному на смішних гегах та фізичній комедії і не відрізняється тонкістю чи інтелектуальністю, але все одно піднімає настрій.

Глибоких думок у повнометражному дебюті телережисера Кріса Еддісона шукати не доводиться, але мені подобається, як фільм «Шахрайки» нібито мимохідь показує, що, якщо дві розумні жінки працюють разом, вони досягають набагато більшого, аніж коли вони вирішують влаштувати війну одна з одною. «Казка на ніч» та «Відчайдушні шахраї» точно не можуть похвалитися таким посилом. Але, сподіваюся, що в наступний раз, коли Гетевей буде затівати аферу на великому екрані, це буде не рімейк рімейка, а оригінальна й більш тонка історія, яка прикрасить її фільмографію.

Коли дві амбітні шахрайки зустрічаються на Французькій Рив'єрі, жоден банківський рахунок мільярдера не може бути в безпеці.

9623