Рецензія на фільм «Почни спочатку»
Дженніфер Лопес хоче повернутися у велике кіно

24 січня 2019,  04:21 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сьогодні Дженніфер Лопес є мегазіркою світової поп-сцени, постійно виступає, записує нові пісні та знімає на них яскраві кліпи, але в далекому 1997 році її фантастичну кар'єру запустило саме кіно – вона зіграла головну роль в байопіку «Селена» про співачку Селену Перес і отримала за неї номінацію на «Золотий глобус». Потім Лопес вирушила підкорювати сцену, сама стала знаменитою співачкою, але ніколи не залишала акторство надовго, паралельно продовжуючи зніматися у фільмах різних жанрів. В результаті її коронним жанром стала романтична комедія, тому, вирішивши перезапустити свою кінокар'єру, Лопес повернулася саме до цього жанру, до якого й відноситься її новий фільм «Почни спочатку».

«Почни спочатку» є черговою комедією режисера Пітера Сігала, який давно працює в цьому ключі і зняв такі досить відомі комедійні картини, як «50 перших поцілунків» та «Будь кмітливим». Ось тільки його фільм з Лопес у головній ролі не перегукується з його попередніми роботами, а, швидше, з її знаменитою «Покоївкою з Мангеттену», де її героїня теж видавала себе за іншу. Тільки тоді вона робила це заради чоловіка, а зараз подорослішала і робить це виключно для себе, щоб отримати роботу своєї мрії і довести всім, що і в 40 років можна ризикувати й кардинально міняти своє життя, якщо відчуваєш, що ти можеш більше та варта більшого.

Героїню Лопес в «Почни спочатку» звати Мая, і вона багато років працює менеджером з продажів у великому магазині роздрібної торгівлі, де її креативні нововведення допомогли збільшити продажі і залучити постійну клієнтуру. Мая хоче стати керуючою і повністю заслуговує на цю посаду, але, оскільки у неї немає університетського диплома, посада дістається якомусь новачкові, у якого є диплом, але який не має ані найменшого поняття про роботу даного магазину. У Маї опускаються руки, як раптом її запрошують на співбесіду у велику косметичну компанію, де їй одразу пропонують високу посаду, велику зарплату і квартиру на Мангеттені. Ось тільки всі на її новій роботі думають, що вона закінчила Гарвард, працювала в Корпусі миру і знає китайську мову, адже так написано в її фейковому резюме, яке в якості подарунка на день народження їй підніс хрещеник і розіслав у різні компанії без її відома. І чим глибше Мая занурюється в це нове життя, тим складніше їй стає зізнатися оточуючим і розкрити про себе правду, хоча вона відмінно справляється з новим проектом і дійсно заслужила цю роботу, незважаючи на неправдиве резюме.

Останнім фільмом з Лопес у головній ролі, який я дивилася в кінотеатрі, був трилер «Фатальна пристрасть», і він був справжнім провалом для неї як для актриси. Після Лопес кілька років присвятила своїй музичній кар'єрі, і поки Мадонна відійшла у тінь, впевнено зайняла американський пісенний Олімп і, без перебільшення, стала справжньою королевою поп-музики. Тепер Лопес з новими силами кинулася підкорювати кінематограф, ось тільки фільм «Почни спочатку» хоча і був написаний спеціально під неї, виявився занадто безпечним ходом. Вона вирішила не шукати складних драматичних сценаріїв з цікавими героїнями, а знову бути на екрані самою собою, тією «Дженні з району», як співається в її хіті. Очевидно, що Лопес здатна на більше (ви тільки подивіться її кліпи, вона могла б зіграти головну роль в будь-якому гучному мюзиклі від Disney), і зараз саме час це показати, але, на жаль, її ніяк не відпускають пересічні романтичні комедії.

Компанію Лопес в «Почни спочатку» склала Ванесса Гадженс, яка 13 років тому прославилася завдяки музичній франшизі «Класний мюзикл», але останнім часом її акторська кар'єра теж переживає не кращі часи. З них вийшов досить милий екранний тандем, і сюжетна лінія їхніх героїнь, хоча і дуже передбачувана (настільки передбачувана, що просто притягнута за вуха), зачіпає тему удочеріння і непростого вибору в ранньому віці, показуючи, як такі рішення потім впливають на все життя людини. Тема ця дуже серйозна, і в кіно, на відміну від серіалів, їй приділяють не надто багато уваги. І, знов на жаль, «Почни спочатку» підходить до неї легковажно і в основному експлуатує удочеріння для видавлювання сліз у глядача, на що глядач не особливо ведеться, адже завжди відчуває фальш.

Хлопця Лопес в даній історії втілив Майло Вентімілья, і, хоча роль у нього на цей раз більша, ніж у спортивній драмі «Крід 2», але в «Почни спочатку» він по суті грає того ж Джека Пірсона з серіалу «Це ми», за якого був двічі номінований на премію «Еммі». Тільки трохи спрощену його версію. Тобто його персонаж постає турботливим, люблячим і ідеальним у всіх сенсах чоловіком, який хоче з головною героїнею завести сім'ю, але вона ніяк не вирішується. Ще нехай, якби вона його не кохала чи не хотіла сім'ю, а то кохає і хоче, але не бажає бути з ним чесною, через що й виникає вся ця драма на рівному місці, яку нам потім півтори години відчайдушно намагаються виправдати.

Зате картина Сігала сповна розкриває широкій аудиторії комедійний талант актриси Леа Реміні, яка втілює у «Почни спочатку» кращу подругу Маї Джоан. Вона завжди говорить те, що думає, намагається менше лаятися перед своїми синами і в кожній сцені, незважаючи на те, що поряд з нею стоїть Лопес, перетягує на себе увагу і неодноразово викликає посмішку своєю безпосередністю й почуттям гумору. Без неї ця комедія безумовно була б неповноцінною.

Фільм «Почни спочатку» був знятий виключно для шанувальників типових американських романтичних комедій і Дженніфер Лопес зокрема, оскільки якщо б не її відоме ім'я на постерах, на нове творіння Сігала ніхто б у кіно не пішов. А збори фільму у $52,6 млн при бюджеті в $16 млн говорять про те, що люди все ще хочуть бачити Джей Ло на великому екрані. І вона дійсно виглядає тут приголомшливо, але, на жаль, це не робить «Почни спочатку» менш одноразовою комедією, яка б не забувалася при виході із залу кінотеатру.

Щоб повернутися у велике кіно, Джей Ло доведеться постаратися сильніше. Мабуть, тут їй варто взяти приклад зі своєї героїні Маї і нарешті ризикнути по-крупному.

7685