Рецензія на мультфільм «Ґрінч»
Зелений та злий ненависник Різдва

15 грудня 2018,  17:43 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Харизматичний зелений лиходій Ґрінч з казки Доктора Сюсса став невід'ємною частиною американської поп-культури у 1966 році, коли на екрани вийшов короткометражний мультфільм «Як Ґрінч вкрав Різдво!». Пам'ятайте, той, який так любить дивитися Кевін із «Сам удома»? На початку 2000-х цього лиходія втілив у художньому фільмі сам Джим Керрі, а тепер на історію про Ґрінча замахнулася студія Illumination Entertainment, яка зняла популярні анімації «Нікчемний я» і «Посіпаки». Чи вийшло у неї зробити нову класику для нинішнього покоління?

Творці нової адаптації казки Доктора Сюсса вирішили скоротити її оригінальну назву до простого «Ґрінч», яке можна написати великими літерами на постері, але сюжет історії залишився все тим же: самотній капосник Ґрінч вирішує зіпсувати Різдво усім жителям свого містечка, викравши їхні подарунки, ялинки та гірлянди, щоб вони стали такими ж нещасними, як і він сам. І поки мешканці Хтовська (Ктограда), яких в українському дубляжі ласкаво прозвали «хтоськи», витрачають всі свої сили на те, щоб це Різдво було в 3 рази більшим, ніж попереднє, Ґрінч створює підступний план пограбування року, а допомагають йому в цьому вірний пес Макс і кумедний олень Фред.

Українським голосом Ґрінча став співак Сергій Бабкін, і він відмінно підійшов на цю роль. Шкода тільки, що заспівати йому не вдалося. А в оригіналі озвучити зеленого лиходія запросили британського актора Бенедикта Камбербетча, який знімався в таких відомих проектах, як «Шерлок», «Хоббіт», «Доктор Стрендж» і «Месники: Війна нескінченності». Те, що американці довірили йому головну роль в екранізації своєї класики знову підкреслює, як сильно всі люблять Камбербетча по обидві сторони Атлантики. І нехай його Ґрінча критикують за те, що він не такий страшний на вигляд, яким міг би бути, але в мультфільмі для всіх віків його й не потрібно було робити лякаючим, адже він повинен сподобатися дітям і викликати у них співчуття, з чим цей лиходій прекрасно справляється, а не приходити їм потім в кошмарах (з цим впорається моторошний Ґрінч у втіленні Керрі).

Паралельно з сюжетною лінією зеленого відлюдника нам показують історію маленької дівчинки Сінді-Лу, яка хоче попросити у Санти щось дуже важливе: щастя для своєї втомленої мами, яка працює ночами, а вдень сидить з Сінді-Лу та її непосидючими братами. Дивлячись на цю добродушну дівчинку, яка нагадує дочок Грю з «Нікчемного я», неможливо не посміхатися, тому не дивно, що саме їй випадає ключова роль у перетворенні Ґрінча.

Окремим персонажем в «Ґрінчі» виступає свято Різдва – ви навряд чи десь бачили більше гірлянд і прикрас, ніж в цьому мультфільмі. Жителі Хтовська дійсно постаралися прикрасити своє місто, і від великої кількості всього цього так мигтить в очах, що місцями розумієш головного героя і його антипатію до Різдва. Адже в період свят люди дійсно можуть зациклитися на мішурі і забути про головне. Забути про те, що подарунки не є заміною любові і уваги, і що найціннішим подарунком може виявитися не якась красива чи дорога річ, а просто простягнута рука дружби тій людині, якій самотньо.

Новий «Ґрінч» є цілком собі пристойною екранізацією, хоча до рівня шедевра 1966 року і не дотягує. Періодично мультфільм здається затягнутим і нудним, незважаючи на яскраву картинку і хороший ефект 3D, яким славиться студія Illumination, а також тут немає знаменитої посмішки Ґрінча від брови до брови, і це розчаровує. В одній сцені мультиплікатори спробували її повторити, але швидкоплинно, тому вийшло не так ефектно, як в оригіналі, у Керрі чи у Тіма Каррі в «Сам удома 2». Плюс жарти сценаристів спрацьовують далеко не кожен раз. Проте «Ґрінч» дарує величезну дозу доброти, заряджає новорічним настроєм, нагадує глядачеві, що в свята головне не подарунки, а рідні люди за одним столом, і підходить для перегляду всією сім'єю навіть з найменшими дітками (якщо вони у вас можуть висидіти 1 годину 20 хвилин в кінотеатрі). І нехай «Ґрінч» не отримав за це номінацію на «Золотий глобус» або хороший рейтинг від зарубіжних критиків, він все одно є головним мультфільмом напередодні Нового року, який буде дарувати глядачам святковий настрій і в майбутні роки.

Не будьте Ґрінчами. Не псуйте свято іншим. Щасливішими ви все одно від цього не станете. Зате можете позеленіти і обрости шерстю.

10438 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: