Рецензія на фільм «Різдвяні хроніки»
Рок-н-рольний Санта і його помічники

7 грудня 2018,  02:59 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У цьому сезоні Голлівуд, здається, зовсім забув про те, як сильно глядачі потребують перед Новим роком фільми на святкову тематику. Діснеївський «Лускунчик» виявився провалом, а крім нього поки новорічного чи різдвяного дива на великому екрані чекати нізвідки. І тут на допомогу святковому настрою приходить стримінговий сервіс Netflix, який вирішив заповнити цю прогалину душевним сімейним фентезі «Різдвяні хроніки», де Курт Рассел грає крутого Санту.

Режисером «Різдвяних хронік» є Клей Кейтіс, який зняв мультфільм «Angry Birds в кіно», але в списку творців цього святкового фентезі на себе одразу звертає увагу зовсім інше ім'я – Кріс Коламбус. Так, саме той Коламбус, який зняв таку новорічну класику, як «Один вдома» і «Гаррі Поттер і філософський камінь». У «Різдвяних хроніках» він виступає в якості виконавчого продюсера, але ця історія по духу повністю відповідає його найвідомішим режисерським роботам, так що сідайте в сани і пристебніть ремені, на вас чекає весела пригода довжиною в різдвяну ніч.

«Різдвяні хроніки» починаються з монтажу відео з сімейного архіву Пірсів, показуючи, як вони радісно святкували Різдво протягом останнього десятка років, і як за цей час виросли їхні діти. Але напередодні цього Різдва в їхньому будинку замість сміху лунають крики 15-річного Тедді (Джуда Льюїс) і 10-річної Кейт (Дербі Кемп), які сумують і сваряться, оскільки загинув їхній батько, а їхня мама повинна працювати в різдвяну ніч. Щоб підняти собі настрій, допитлива Кейт вирішує переглянути старі різдвяні відео сім'ї, і на одному з них помічає руку з подарунком в червоному пальто. Вона переконує скептично налаштованого брата влаштувати засідку Санті, й, на щастя, їм дійсно вдається записати на камеру цього чарівного персонажа. Більш того, цікавість приводить Кейт в сани Санти, Тедді залазить туди слідом за нею, і ось вони вже мчать над нічними містами на чарівному транспорті.

Але несподівані гості викликають непередбачувані наслідки, і незабаром Санта, Тедді і Кейт зазнають аварії в засніженому місті Чикаго, що знаходиться далеко від рідного дому головних героїв. Відчуваючи свою провину в тому, що Санта позбувся транспорту і може не встигнути розвести всі подарунки, Тедді і Кейт напрошуються до нього в помічники, не підозрюючи, що попереду на них чекають божевільні погоні, втечі від поліцейських, зустрічі з бандитами і політ на легендарних оленях з Північного полюса. Таким пригодам позаздрив би сам Кевін МакКалістер.

«– Якщо ти коли-небудь зустрінеш місіс Санту, не розповідай їй про це.»

Ще з виходу першого трейлера було ясно, що Курту Расселу дуже личить образ Санти Клауса з бородою і червоним камзолом, й, без сумнівів, актор повністю вжився в цю культову роль. З нього вийшов відмінний і трохи чокнутий Санта, який не дасть занудьгувати. У «Різдвяних хроніках» він постає хардкорним, рок-н-рольним Сантою, але не як в «Поганому Санті», а таким, що й дітям не соромно показати. Пити, курити і матюкатися він не навчить, зате може влаштувати скандал у барі, вкрасти вкрадену тачку і запалити у в'язниці в стилі Елвіса під звуки електрогітари. В результаті ми маємо один з найяскравіших образів Санти, який коли-небудь з'являвся на екрані.

«Різдвяні хроніки» дійсно періодично нагадують «Один вдома», зокрема підготовкою пасток для Санти, зворушливою сценою біля церкви і чарівною музикою від композитора «Крижаного серця» Крістофа Бека, яка звучить протягом усього фільму і створює святковий настрій. Та й самим концептом відваги дітей, які періодично потрапляють в досить небезпечні ситуації, але не здаються і продовжують боротися за своє Різдво і за Різдво для всіх дітей світу. В якості зігріваючого серце бонусу на екрані з'являються чарівні олені та чудові ельфи, які нехай і були зроблені за допомогою комп'ютерної графіки, але щиро зворушують під час своєї кожної появи на екрані. І складно не помітити, що ці маленькі помічники Санти були частково натхненні «Гремлінами», оскільки у них теж є темна сторона.

Кейтіс, не без допомоги Коламбуса, зняв не черговий порожній фільм, який спекулює на темі Різдва, що часом трапляється, а чудову історію з великим добрим серцем. Тут Санта розмірковує про силу духу Різдва, дива й доброту, які так потрібні зараз нашому світу. Творці «Різдвяних хронік» прекрасно розуміють, що Різдво вже давно є не стільки святом на честь народження Ісуса Христа, скільки святом про сімейні цінності, про любов, яку люди проявляють, даруючи одне одному подарунки, про прощення і надії на те, що краще – попереду. Тому якщо ви вже переглянули усі різдвяні фільми минулих років і шукаєте нову добру й веселу казку, щоб подивитися всією сім'єю і отримати необхідну дозу святкового настрою, то «Різдвяні хроніки» були зняті саме для вас.

За одну різдвяну ніч можна встигнути зробити дуже багато: зустріти справжнього Санту, зламати його сани, потрапити в десяток неприємностей і нарешті розвести подарунки всім дітям й врятувати свято. Головне при цьому вірити в диво і в свої сили.

4138 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: