Рецензія на фільм «Чоловік, який вбив Дон Кіхота»
Лицарська трагікомедія Террі Гілліама

6 вересня 2018,  04:22 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Хто не знає захисника пригноблених і рятівника прекрасних дам Дон Кіхота Ламанчського? Верхи на своєму вірному Росинанті і в компанії зброєносця Санчо Панси він скаче в пошуках нових подвигів, які збирається зробити в ім'я своєї коханої Дульсінеї. Та чи зміг би він вижити в жорстокому та цинічному 21 столітті? Це питання і ставить великий фантазер Террі Гілліам у своїй багатостраждальній картині «Чоловік, який вбив Дон Кіхота».

З 90-х Гілліам намагався зняти свою адаптацію легендарного романа Мігеля де Сервантеса Сааведри про пригоди мрійника Дон Кіхота з сучасним поворотом, але що тільки не вставало на його шляху. Ні, не страшні велетні, а повінь і серйозна хвороба початкового Дон Кіхота Жана Рошфора. А коли Гілліам нарешті повернувся до проекту багато років по тому і затвердив на роль Дон Кіхота британську легенду Джона Герта, актор помер перед початком зйомок. Фільм отримав репутацію проклятого, але режисер не відступав від своєї задумки і нарешті зміг втілити її в життя.

Події «Чоловіка, який вбив Дон Кіхота» обертаються навколо молодого і цинічного режисера Тобі Грізоні, який відправляється до мальовничої провінційної Іспанії, щоб зняти рекламний ролик. Переживаючи творчу кризу, він знаходить неподалік від місця зйомок невелике село і згадує, як десять років тому знімав там свій перший короткометражний фільм. Але жителі села не поспішають укладати його в теплі обійми, оскільки той фільм погубив долі багатьох, включаючи старого взуттєвика Гав'єра, якого Тобі багато років тому одягнув в костюм Дон Кіхота, і з тих пір старий його не знімає, вважаючи себе тим самим Лицарем Сумного Образу, про який писав Сервантес. Дон Кіхот приймає Тобі за свого броненосця (зброєносця) Санчо Пансу і втягує його в божевільні пригоди, з погонями від поліції, перестрілками, нелегальними іммігрантами, великою любов'ю, а також справжніми лицарськими турнірами. Спочатку Тобі відчайдушно намагається втекти від старого і його божевільних фантазій, але поступово переймається до нього симпатією і співчуттям і вже не може кинути його напризволяще.

Стрімка кар'єра Адама Драйвера в авторському кіно продовжує радувати приголомшливими персонажами в його втіленні. У кожному фільмі він викладається на всі 110% (навіть «Зоряні війни: Останні джедаї» намагався витягнути на своїх плечах), але в даному творінні Гілліама він підкорює по-особливому. Його Тобі проходить тернистий шлях від початківця режисера-ідеаліста, що знімає свій перший фільм, до цинічного режисера-рекламщика, який живе нечесним життям, корисливого Санчо Панси і, нарешті, цього фантазера, який не бажає більше стримувати свої фантазії, а йде прямо в їх солодкі обійми. Старий, що з'їхав з глузду, відкриває Тобі очі на все його життя, і воно здається йому безглуздим і нікчемним, а сам Драйвер в свою чергу відкриває на це очі глядачеві, змушуючи поглянути на своє життя з боку, згадати про забуті мрії і поміркувати над тим, що ніколи не пізно до них повернутися. Це прямо якийсь похмурий і жорстокий «Ла-Ла Ленд» з кров'ю, хіттю і монстрами, а також з незрівнянним музичним номером у втіленні Драйвера (тепер він просто зобов'язаний зіграти в мюзиклі).

Поки Гілліам збирався знімати пригоди Дон Кіхота, список виконавців головних ролей постійно змінювався. У результаті роль дісталася Джонатану Прайсу з серіалів «Гра престолів» і «Табу», і цей уельський актор просто вражаючий в цій ролі. Перед нами – той самий Дон Кіхот, про якого ми читали в школі. Він – останній лицар на планеті Земля, але все ще живе в романтичні часи лицарства і великих подвигів. І в цьому його божевіллі полягає весь трагізм картини. Дон Кіхот начитався романів, які ідеалізують лицарів, і вирішив стати їм у реальності. Це як якщо б сьогодні чоловік подивився супергеройські фільми і вирішив стати справжнім супергероєм в спандексі і з плащем, але без справжніх суперсил або супергаджетів. Лицарству немає місця в 21 столітті, звідси і така приречена назва картини, адже Дон Кіхот ніяк не може отримати свій хепі-енд і ускакати в захід на вірному Росинанті пліч-о-пліч зі своїм броненосцем Санчой Пансою. Чи все-таки може? Тут Гілліам і сам деколи нагадує Дон Кіхота, адже він з такою любов'ю показує світ фантазій, що звідти не хочеться повертатися до суворої реальності, де лицарство і його ідеали загинули безповоротно.

Відкриттям фільму для мене стала португальська актриса Жуана Рібейру, яка виконала роль Анхеліки/Дульсінеї. У 15 років Тобі запаморочив їй голову, взявши на головну роль у фільм і наобіцявши, що вона може досягти висот. Але через десять років мрії Анхеліки з тріском розбилися об корабель реальності: вона пішла у велике місто, недовго попрацювала моделлю, а після стала дівчиною з ескорту, поки її не підібрав жорстокий російський бізнесмен і не перетворив на свою іграшку. Для Дон Кіхота порятунок його коханої Дульсінеї – це сенс його життя, і саме возз'єднання Тобі і Анхеліки в тій печері, що нагадує сцену з кіно, направляє його на новий шлях, якому він так відчайдушно опирався. Адже дайте людині, за що боротися, і вона зможе гори звернути. І спостерігати за спільними сценами Драйвера і Рібейру, між якими літають навіть не іскри, а блискавки, – саме задоволення.

А в якості приємного бонусу в «Чоловіку, який вбив Дон Кіхота» з'являються Стеллан Скарсгард і Ольга Куриленко в образах боса Тобі і його дружини-актриси, яка нерівно дихає до головного героя. У них не багато сцен, але цій парі відведена ключова роль у цій історії. Вони намагаються спокусити Тобі грошима і тілом, змусити його відмовитися від фантазій, в які він все глибше занурюється, від чого вибір героя стає ще складнішим.

Незважаючи на те, що в сюжеті є кілька трагічних моментів і в цілому фільм розповідає про людину поза свого часу, якій не знаходиться місця в реальності, картина Гілліама несе надихаючий посил хоча б самим фактом того, що вона все-таки відбулася. І вийшла таким хорошим фільмом, який наполегливо рекомендую до перегляду. Адже всі ми часом відчуваємо себе відірваними від реальності або нам просто хочеться хоч на годинку втекти у світ фантазій, тому чому б це не зробити в компанії Дон Кіхота і Адама Драйвера.

В 21 столітті, здається, не залишилося місця для благородного лицарства і великих подвигів, але це аж ніяк не привід припиняти мріяти і переставати боротися за тих, кого любиш.

4412