Рецензія на фільм «Аксель»
Майлз та його небезпечний робопес

22 серпня 2018,  13:37 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Головною темою кінорелізів другої половини серпня, що прибудуть в українські кінотеатри, як не дивно виявився найкращий друг людини. Протягом одного тижня на екрани вийдуть одразу три фільми, де одну з центральних ролей виконує собака: підліткова фантастика «Аксель», сімейна комедія «Патрік» і більш розпіарена пригодницька драма від Sony «Альфа». Але якщо «Патрік» та «Альфа» покажуть звичайного мопса і вовка, то «Аксель» познайомить з більш просунутою та небезпечною версією кращого друга людини – робопсом, який був створений, щоб стати досконалою зброєю.

«Аксель» є повнометражним дебютом режисера Олівера Дейлі, в основу якого він поклав свою короткометражну фантастику «Майлз» про пригоди тінейджера Майлза і робопса на ім'я Макс. Для повного метра пса перейменували на Акселя, а історію з 7 хвилин розтягнули на півтори години, і виявилося, що вона зовсім не коштує витраченого на неї часу.

Фільм починається зі змагання з мотокросу, в якому бере участь старшокласник Майлз. Він із небагатої родини і, не маючи коштів та спонсорів, обслуговує свій байк разом з батьком. У нього рветься ланцюг, але прекрасна незнайомка Сара потайки від його конкурента передає Майлзу новий ланцюг, і хлопець виграє в заїзді. Переможений ним Сем, місцевий золотий хлопчик, намагається подружитися з ним, щоб поквитатися за свій програш, і в результаті все закінчується тим, що Майлза після підлаштованого Семом падіння з мотоцикла залишають на звалищі за містом. Поки герой приходить до тями, в одному з контейнерів він виявляє робопса, який спочатку хоче його роздерти, а потім стає йому найкращим другом. Кілька епізодів все просто чудово, адже хто б не хотів мати крутого робопса, який слухається кожної вашої команди, але цю технологію наполегливо хочуть повернути військові, і Майлз разом зі своєю новою подругою Сарою і робопсом опиняються в центрі гарячих подій. Подружившись з Акселем, вони хочуть захистити його від військових, наївно забуваючи про те, що пес був створений для військових операцій, а не для гри на задньому подвір'ї.

Роль Майлза дісталася маловідомому молодому акторові Алексу Нюстадтеру з серіалу «Колонія», і якщо б «Аксель» був проектом однієї із провідних студій, вона могла б зробити з нього зірку світового масштабу. А так фільм пройде практично непоміченим і має всі шанси провалитися в прокаті (навіть «Людина-мураха та Оса» не зміг зібрати більше за оригінал, що вже говорити про малобюджетну і нераспіарену науковоу-фантастику).

Дебют Дейлі міг би врятувати хороший сценарій, але, на жаль, він перетворив свою оригінальну короткометражку на звичайну підліткову мелодраму з елементами наукової фантастики у вигляді робопса. На додаток розвиток головного героя незабаром зводиться нанівець, оскільки з багатообіцяючого мотогонщика, яким він постає на початку фільму, перемагаючи в заїзді інших хлопців з кращими мотоциклами та спонсорами, він стає просто Майлзом. Зустрівши Акселя, він зацікавився робототехнікою і за лічені хвилини навчився ремонтувати складний механізм за допомогою 3D-принтера (не хлопець, а геній!), але це ж не привід кидати мотоцикл. Хоча після всіх тих екстремальних падінь Майлз цілком міг отримати серйозні травми, через які він тепер вважає за краще їздити на машині. Але це лише моє припущення, оскільки сценарій вирішив просто проігнорувати цей важливий аспект персонажа.

Головну жіночу роль в «Акселі» – роль дівчини Сари – виконує зірка «Могутніх рейнджерів» Беккі Джі. І тут складно не відзначити, що візуально «Аксель» багато чим нагадує минулорічний фільм про п'ять тинейджерів, які стають захисниками свого маленького містечка, тільки сюжет і амбіції у «Акселя» скромніший, адже по суті головний герой і робопес – це бюджетна версія одного Могутнього рейнджера. Або одного автобота з «Трансформерів» (теж дуже бюджетного).

Батька головного героя втілює Томас Джейн, який найбільш відомий завдяки ролі Френка Касла в «Карателі» 2004 року, і коли бачиш його на екрані, причому у відмінній фізичній формі в його 49 років, то очікуєш хоч один класний екшен-епізод з його участю, але в «Акселі» роль Джейна зводиться до ролі наставника без екшену. А сцена, де він наводить на урядового агента, який чомусь прийшов у гості один, без напарника, лук зі стрілою, викликає сміх своєю безглуздістю. Тим більше, що він так і не стріляє з нього.

Тому кращим актором фільму без сумнівів є... намальований групою творців спецефектів робопес Аксель. Не тому що люди-актори погані, вони цілком підходять на свої ролі, а тому що всі ці незручні моменти сценарію в їх виконанні викликають своєю абсурдністю виключно співчуваючий сміх. Дейлі є молодим починаючим кінематографістом, але те, як він підійшов до написання відносин тінейджерів Майлза і Сари у «Акселі», викликає подив, ніби він знає про ци відносини виключно з американських ситкомів і ніколи сам не був тінейджером.

Разом з цим, як би нам не намагалися представити Акселя білим і пухнастим звірятком, при перегляді якось ні на секунду не забувається, що це потужний робот зі сталевими лапами і гострими щелепами, який був створений не для того, щоб ганятися за метеликами, а щоб знищувати всіх і вся. Навіть якщо його перепрошити, Аксель все одно може ненароком відкусити вам кінцівку під час гри з м'ячиком або рознести півбудинку, ганяючись за мухою. А якщо згадати, що в наш час США і так вже воює дронами, то незрозуміло, для якого ближнього бою був створений Аксель, адже в цей бій разом з ним все одно доведеться йти його оператору/господарю, з яким у них сумісність. Мабуть американській армії просто не було куди гроші дівати.

Також в «Акселі» присутній натяк на те, що програма робопса є не просто програмою, а чимось схожим на штучний інтелект, але ця давно інтригуюча уми людства тема, яку можна було б зробити центром сюжету, в результаті зводиться до дуже тонкої згадки мимохідь в останній сцені. Так що прохідна фантастика «Аксель», що прагне завоювати глядача виключно сяючими очима робопса, відправляється в список невдач кінематографа 2018 року, на яку не варто витрачати свій час.

З технологією, створеною, щоб знищувати, навряд чи вийде мила домашня тварина.

5219