Рецензія на фільм «Найвеличніший шоумен»
Г'ю Джекман і його надихаючий цирк

29 грудня 2017,  11:33 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після успіху «Ла-Ла Ленда» голлівудські кіностудії знову повірили в те, що глядачам цікаві оригінальні мюзикли, а не тільки екранізації відомих бродвейських постановок, і за рекордний час історія «Найвеличнішого шоумена» була втілена в життя. Його зйомки пройшли цієї весни, а вже в кінці року мюзикл прибув на великі екрани і отримав 3 номінації на «Золотий глобус». Як їм це вдалося? Маючи мільйон мрій, як співається в одній з його пісень...

Для Майкла Грейсі, який родом з Австралії, «Найвеличніший шоумен» став режисерським дебютом, але при перегляді здається, що це професійна постановка бувалого театрального режисера, за плечима якого вже десяток мюзиклів. Він так сильно заразився ідеєю оживити цю історію на великому екрані, влаштувавши справжнє шоу з голлівудським розмахом (у хорошому сенсі), що взяв і зняв один з кращих мюзиклів усіх часів, довівши всім, що досвід деколи буває не головним. Головне – уміння мріяти, про що й заявляє нам головні герой «Найвеличнішого шоумена».

«Where it's covered in all the colored lights
Where the runaways are running the night
Impossible comes true, it's taking over you
Oh, this is the greatest show»

Мрійник Фінеас Тейлор Барнум з самого дитинства хотів стати кимось, видатною людиною, яку б поважали і з якою б рахувалися. Своє дитинство він провів у бідності, тому ні за що не хоче, щоб доньки повторили його долю, і готовий заради успіху буквально на все. В рамках закону, зрозуміло, адже це фільм для всіх віків (до речі, дітям сподобається, адже тут є стільки візуально яскравих циркових номерів). Втративши чергову нудну роботу, Барнум йде в банк і не зовсім чесним способом отримує позику на купівлю музею. Поступово його музей оживає, перетворюючись на цирк, який зібрав під своїм дахом найнезвичайніших людей. Всередині і навколо музею збираються натовпи, а його ім'я потрапляє в газети. Але успіх кружить голову шоумена, який не бажає зупинятися на досягнутому.

Це другий знаковий виступ Г'ю Джекмана в цьому році, і він точно займе особливе місце в його кар'єрі. Навесні актор змусив всіх ридати в «Логані», а взимку змушує співати і танцювати (і разок пустити сльозу теж) в «Найвеличнішому шоумені», показуючи наскільки різноманітним він може бути. Джекман давно хотів зіграти Барнума, довго готувався до цієї ролі, і вклав у свого героя всього себе, все серце і душу, показавши талановитого чоловіка, що відчайдушно хоче сподобатися світу і залишити в ньому свій слід. Часом він збивається зі свого шляху, але все одно знаходить дорогу додому.

Як каже його дружина Черіті, не обов'язково подобатися кожному, досить подобатися кільком близьким людям, і тут вона абсолютно права. Приємно бачити Мішель Вільямс такою легкою і сяючою як в «Найвеличнішому шоумені», хоча і драму їй тут теж дали зіграти.  А коли вони з Джекманом танцювали на даху, вона ніби літала над містом. Не дивно, що їм і простирадла підтанцьовували.

«What if we rewrite the stars?
Say you were made to be mine
Nothing could keep us apart
You'd be the one I was meant to find»

Щоб додати своєму театру більше ваги в очах широкої публіки, Барнум пропонує партнерство молодому драматургу Філіпу Карлайлу, якого обожнює вищий світ. У нього є гроші, статус і любов публіки, навіщо хлопцеві кидати це і пов'язувати своє життя з аферистом Барнумом? Але бажання бути незалежним і прожити яскраве життя, повне пригод, бере гору, і Філліп тисне його руку. Та й хто б зміг відмовити Джекману? Хоча остаточно його переконала, мабуть, зустріч з акробаткою Енн Вілер, яка чарівно літала під куполом. Саме вона надихнула Філліпа відкрито кинути виклик не тільки суспільству, а й своїм батькам-расистам.

У Зака Ефрона вийшов вельми харизматичний персонаж, і з Джекманом вони зійшлися на ура (їх дует у барі шикарний), але коли Ефрон з'являється в одному кадрі з Зендеєю, світ навколо дійсно завмирає. З них вийшла чудова екранна пара, чиї ніжні почуття і внутрішня боротьба зворушили до глибини душі. Вони показали любов настільки красиво, наскільки це тільки можна показати в кіно. А як Зендея тут літає! Актриса спеціально навчилася трюкам на трапеції для цієї ролі, і образ акробатки їй дуже йде. Її сміливо можна назвати однією з нових зірок, що зійшли на небосхилі Голлівуду в минаючому році.

«When the sharpest words wanna cut me down
Gonna send a flood, gonna drown them out
I am brave, I am bruised
I am who I'm meant to be, this is me»

Ще однією яскравою учасницею трупи Барнума є чудова бородата жінка Летті, яка підкорила з перших нот пісні «This Is Me», що звучала в трейлері. Її сильно і з почуттям зіграла Кіла Сеттл, і до кінця фільму неможливо не захоплюватися цією актрисою і її героїнею. Все життя над нею знущалися, а потім прийшов Барнум, дав їй шанс, і вона розцвіла. А який у Сеттл могутній голос! Своїм співом вона дістає до самого серця і заряджає своєю внутрішньою силою, закликаючи підняти голову і не звертати уваги на погляди з боку. Найбільш надихаючий момент кіно 2017 року.

Для більшого контрасту в «Найвеличнішому шоумені» з'являється представниця класичного мистецтва. В оперній зірці Дженні Лінд Барнум бачив все те, чого не міг досягти за допомогою виступів свого цирку, – відчинені дверей у вищий світ, і просто не зміг відмовитися від такого шансу. Ребекка Фергюсон в образі рудоволосої діви заворожує, і з її першою появою стає зрозуміло, що Дженні струсоне світ Барнума. Але трохи розчарувало, що тут співає не сама актриса. Тим не менш, голос їй підібрали відповідний – чистий і сильний голос учасниці американського шоу «Голос» Лорен Оллред, який відмінно відповідав високому оперного статусу героїні Фергюсон. Актриса, у свою чергу, щедро приправила свій виступ на сцені емоціями.

Якщо ви любите мюзикли, то саундтрек «Найвеличнішого шоумена» точно не залишить вас байдужими, оскільки пісні до нього написали Джастін Пол і Бендж Пасік, що отримали по «Оскару» за той самий «Ла-Ла Ленд». Цей дует знову порадував веселими, зворушливими і повними почуттів композиціями, серед яких складно вибрати найкращу... Найбільше припалі до душі «Come Alive», «This Is Me», «Rewrite The Stars» і «From Now On», хоча на повтор можна сміливо ставити весь саундтрек цілком.

Грейсі створив один з найбільш незвичайних байопіків, в якому є багато театру і багато казки, але і сувора реальність проявляється у всій своїй упередженості. Барнум прихистив диваків і ізгоїв суспільства, на яких усюди показували пальцем, і дав їм шанс проявити себе і свій талант і довести світові, що вони теж прекрасні і заслуговують любити і бути коханими. Один із самих надихаючих фільмів, які я коли-небудь дивилася. Тріумф гуманізму, як сказав би один поганий театральний критик з «Найвеличнішого шоумена». А після його перегляду виникає те ж почуття, що і в дитинстві при поході до цирку, де все дивувало і захоплювало.

Сподіваюся, що «Найвеличніший шоумен» надихне вас у новому році так, як надихнув мене наприкінці минаючого 2017.

5921