Рецензія на фільм «Клас»

15 листопада 2008,  21:22 | Рецензії | Автор: Ofeliya

«Клас» - це реально клас..

Коли я попросила брата скачати цей фільм ще раз, щоб я подивилася, він відмовився це робити й сказав, що краще не дивитися цей фільм. Потім додав, що ще два тижні після його перегляду я не зможу нормально засинати.

І от, коли я подивилася його, я дійсно зрозуміла, що він був правий...

Сльози... неуявні емоції... Відчуття жалості, ненависті, несправедливості, злості...

І хочеться зробити мир краще. Але як?....

Проблема «зайвих» людей у суспільстві не стає менш актуальною в наші дні. Але мало хто ставиться до неї серйозно. Адже більшості людей це не стосується. А що робити, якщо «зайвим» виявився ти? Чи можна що-небудь змінити?

З перших хвилин фільм уводить у напругу, що тягнеться до останнього. Стає відразу ясним, хто є хто в цьому класі. Для будь-якої групи природно мати лідера. Але від характеру лідера залежить доля групи. У цьому випадку попався лютий тип, що самостверджувався, принижуючи більш слабкого. (Складно зрозуміти, чим викликана настільки сильна, гнітюча агресія). І в класі всі танцювали під його дудку. (У череді всі сильні, а по одинаку ніхто).

Але в один момент головний герой одумався. Каспар зрозумів, що він один із цієї зграї хижаків і захотів зупинитися. Але було неможливим піти від них просто так. Або ти з усіма, або всі проти тебе. Він вибрав другий варіант. Він почав допомагати нещасному Йозепу. У результаті, він втратив майже все: нормальне стабільне життя, гарні взаємини із вчителями, кохану дівчину.

Тепер почалося зовсім інше життя: знущання над ним, побиття, подстави, обмани, приниження. Встає питання: ЗАРАДИ ЧОГО він цим усім пожертвував?.. Каспар відповів:«Цю справу честі.» Мимоволі замислюєшся, а яке місце займає честь у нашому житті? Чи готові ми що-небудь віддати заради її?..

Виникає ще одне питання: що робити, якщо ніхто не допомагає? Якщо всі роблять вигляд, що нічого не бачать?.. Явний приклад до цього - відношення дорослих. Фізрук усе спустив на нулі, директор повірив одному з учнів, тому що йому так було легше всього зробити, учителі «нічого не помічали», батьки також робили тільки те, що було легше для них. Ніхто не вживав заходів.

Останнє питання: що робити?..

Після випадку на пляжі, Каспару було нема чого губити. Вони з Йозепом зважуються на вбивство класу. Розпач, ганьба можуть привести саме до цього. А може їсти інший вихід, крім як убивство або самогубство?..Хлопці його не побачили.

Із самого початку фільму мені було цікаво, чому Йозепу просто не перейти в іншу школу? Спробувати що-небудь зробити із ситуацією ща склалася, звернутися куди-небудь. Імовірно, праві ті, хто говорять, що вихід є з будь-якої ситуації, головне, його побачити....

Коли залишалося 20 хвилин до кінця фільму, я вже не могла його дивитися, хотілося злізти, піти, забути все це, але було дуже цікаво що буде наприкінці.

Найстрашніше в цьому фільмі, що він заснований на реальних фактах. Коли думаєш про це, стає безумно страшно, смутно, тривожно.

453 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: