Рецензія на фільм «Темний лицар»

28 серпня 2008,  20:05 | Рецензії | Автор: Las Megas

Назвати «Темного лицаря» рімейком було злочином кінематографа, оскільки в ньому всі, здавалися б, уже знайомі елементи піднесені по-новому. Тут мова йде не тільки про акторів і персонажів, але й про саме місто Готам. Самому дивно це писати, але він начебто став більше, у порівнянні з версіями Бертона й Шумахера, і набагато похмуріше. Тільки в такому місті й міг існувати справжній темний лицар, такий як Бетмен.

За час перегляду в мене не раз з'являлася думка, що Бетмен і Брюс Вейн дві зовсім різні людини, незважаючи на те, що я на десять разів переглянув попередні п'ять частин Бетмена. Наскільки вони все-таки різняться! Якщо Брюс - це мільйонер, який може відрізнятися й почуттям гумору і якоюсь чарівністю, то Бетмен геть-чисто втратив усілякі емоції. Ніяких жартів, ніяких посмішок і навіть голос у нього якийсь твердий і похмурий.

Передостання роль Хіта Леджера заворожує й вражає в кілька разів більше, ніж кожна з попередніх. Мало того, що Джокер - це кращий лиходій з усіх, з якими зустрічалися Бетмени у виконанні різних акторів, так ще й один із кращих персонажів за всю історію кінематографа.

У ньому заворожує буквально все: історія походження його «вічної посмішки», яку він розповідає при зустрічі (причому щоразу нову). Відсутність його походження (це вже не Джек Нап’єр, яким ми його знали у версії Бертона), і його плани, хитрі й підступні (і які завжди збуваються). Ну а фраза «Чому такий серйозний?» після фільму запам'ятається вам назавжди.

Коли я дивився трейлер фільму, мене мучило тільки одне питання «Що може божевільний псих із купою ножів зробити найсучаснішій версії Бетмена?». Як виявилося, все божевілля Джокера полягає тільки у відсутності мотивів. Йому не потрібно нічого для того, щоб грати з людьми в небезпечні ігри. Кожний вчинок виправданий. І ви ніколи не здогадаєтеся, чи дійсно Джокер програє, або це всього лише частина його плану. Крім цього, Джокеру дуже фартить. Це особливо видно під час їхніх особистих зустрічей.

В «Темному лицарі» є безліч сцен, знайомих нам за попередніми частинами фільмів про Бетмена, але переграних заново. Це грає не останню роль у формуванні сюжету, і забезпечує необхідну логічність. Що стосується спецефектів, то в порівнянні зі сценарієм вони хоч і відійшли на другий план, прекрасно доповнюють фільм, роблячи його чудовим блокбастером. До того ж не можна не згадати про кращий вибух з усіх, що я коли-небудь бачив.

Ну а в цілому, не можна сприймати цей фільм ні як рімейк бертонівського Бетмана, ні як чергову екранізацію коміксу, а як шедевр. Цей фільм необхідно подивитися навіть тим, хто на дух не переносить Бетмена й комікси в цілому. Все сказано тим, що фільм обов'язковий до перегляду. Я серйозно.

799