Рецензія на фільм «Бі Муві: Медова змова»

6 листопада 2007,  22:18 | Рецензії | Автор: Redder

Напевно, я не вмію дивитися мультфільми. Треба думати, я їх переріс. Хоча деякі дотепер подобаються. «Слідство ведуть колобки» там, або «Острів скарбів». А от ще - «Пластилінова ворона». Так, були часи. Стіни мого будинку тряслися від реготу, я - від стін, і так далі. І нічого критикувати не хотілося. Зараз, загалом, мультики теж нічого. Але гірше. Хоча дивитися однаково можна.

От я й подивився такий, перепрошую, мультик - «Бі Муві». Дуже по-російському звучить, так. Перекладачі, чую, фактично надірвалися в процесі. І протягом усього мульта це теж дуже помітно, одні «пильцани» чого варті, перший раз під час прослуховування зомлів, і лежав дві години нерухомо, так. Але про це пізніше...зараз - про мульт загалом.

Загалом ж сюжет даного шедевра полягає от у чому - живе собі мирний бджолиний хлопець на ім'я Баррі Бі Нельсон, він закінчує бджолиний коледж і збирається вибрати свою бджолину роботу. Потім... як, я хіба не сказав? Бджоли, виявляються, живуть зовсім як ми, вони вчаться, працюють, закохуються й помирають (останнього, щоправда, ми так і не дочекаємося). Правда, живуть вони недовго, а працюють - довічно. Власно, на даному нехитрому жарті й побудований мульт.

Вертаючись до нашому Баррі, він, замість почесної посади мішальника меду, зненацька обирає посаду (ща я скажу це слово) «крутого пильцана», тобто, загалом, приносителя меду у вулик. Разом з іншими (ааа!) «пильцанами», теж дуже крутими, він вилітає у свій перший рейс і негайно знайомиться там з людиною - продавщицею квітів Ванессою. Саме від неї Баррі й довідається страшну таємницю... (тут треба завити страшним голосом) - ЛЮДИ ЖЕРУТЬ БДЖОЛИНИЙ МЕД!!!

От. І останок фільму відважний Баррі намагається вивести на чисту воду мерзенне людство, нахабним чином експу.. експла... використовуюче рабську працю бджіл. І, зрозуміло, домагається свого. І що потім із цього виходить - це теж все наочно показується.

І користаючись можливістю втулити філософський байду, негайно її втулю. От для мене, починаючи приблизно з третини фільму, його герой - цей самий Баррі Бі - перестав бути героєм, і перетворився в так званого «малолітнього довбайоба». Відбулося так тому, що даний нібито герой - він має всі довбайопські риси. Він ні хріна не знає про оточуюче його життя, поняття не має, чому все влаштовано так, а не інакше, але негайно ділиться з усіма навколишніми своїми одкровеннями, «як воно все насправді», тобто, простіше говорячи, «видає поради космічного масштабу й космічної ж дурості». Більше того, саме через власну тупість й наполегливість, він свої уявляння про навколишній світ (немислимі поза стінами спеціальних медичних установ) енергійно втілює в життя.

Як це говориться: «Яків настільки дурний і сильний, що самостійно вступив до НАТО».

Все, проїхали філософську байду. З неї вже стало зрозуміло, що мульт мені не сильно сподобався. І не тільки через клінічний довбоїбизм головгероя. Є й інші причини. Наприклад.

От мені не сильно зрозуміло, для чого у фільм приплетений Стінг. Тільки заради свого прізвища, яке говорить саме за себе? Або як? Рей Ліотта там до чого? Нормальний актор, характерний. Навіщо його там виставили ідіотом? Ну й нарешті добила фраза людської подруги Баррі, Ванесси, на тему «життя бджілки не менш важливе за людське життя». Арррргх, прибив би дурну, шкода що мальована. Напевно ще й вегетаріанка.

Ні, у мульті є й непогані моменти. Перший політ (ух!) пильцанів, допит торговця медом («Хто поставляє тобі мед, сука! Колися падла!»...приблизно так), інтерв'ю з Ларрі Кінгом (на фразі про єврея, єдиний раз за фільм засміявся). Тому не сказав би, що мульт ВААЩЕ поганий. Він так - дурний і політкоректний. І більше нічого.

Незрозуміло, до речі, чому вирішили знімати саме про бджіл? Про, скажемо, ягничок теж вийшло б, напевно, не гірше. Злі люди стрижуть овець під нуль, тримають у брудній вівчарні, годують мерзенною травою, а з їхньої вовни роблять собі ШКАРПЕТКИ! Експ...еспл...Мерзотники!!! Тут би ще й тонкий соціальний підтекст добре відзначився, про людей-овець і людей-вовків. Хоча, звичайно, зрозуміло, чому зробили все-таки про бджіл (відповідь дивися в секретному постскриптумі). Але мульт від цього рішення краще не стає.

Як недавно сказав один відомий профільний мислитель: «Це неправильні бджоли. І вони роблять неправильний мед». І з цим, звичайно, неможливо не погодитися.

PS: И все-таки цікаво, скільки творцям фільму забашляв «Білайн»?

491 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...