Рецензія на фільм «Вампіри 2»

11 грудня 2006,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Вкрай очманівши від власної популярності й значимості, зловісно поглядав я по сторонам - що б подивитися? Он, учора по відвідуваності наш мега-сайт обігнав навіть, так сказати, альма матір - setka.zp.ua. Що особисто мене дуже порадувало - реготав півдня, кликав друзів, і показував їм на наш чудовий прогрес і взагалі могутнє просування в маси. Загалом, ніякої поваги до батьків.

Але до ранку прочухався й немов здичавілий пес почав поглядати на фільми з метою - що дивитися. Навіть запитав кваліфікованої думки на цей рахунок у найбільш злісних шанувальниць мега-сайту - Stegostoma і Anna-Makaya (навіть не запитуйте, я не знаю, що це значить). Але навіть їхні всевидючі очі й всечуючі вуха не допомогли мені в цій складній справі. Довелося вирішувати самому.

А треба сказати, що після того, як потенційно багатий на опис фільм “Feast” я віддав на прокорм Баяну, який клятвено пообіцяв не вживати більше в рецензіях поганих слів і взагалі зробити з рецензії цукерку, дивитися виявилося більше й нема чого. Хоча, звичайно, цікаво буде подивитися на цукерку в баянівському виконанні.

І тут я згадав про чудові вампірські DVD, якими мене колись обдарила Стеггі. І зрадів я, і крикнув голосно «Брати!», і здійняв руки до неба. Але потім опам'ятався - які брати, немає в мене ніяких братів. Після цього опустив руки й взявся за перегляд вампірського фільму “Vampires: Los Muertos” режисера Томмі Лі Волласа під загальним продюсерським керівництвом Джона Карпентера.

Ну... почнемо з початку. Фільм “Los Muertos” - він в певній міри другий в черзі. Першим був просто “Vampires” або “John Carpenter's Vampires”, якщо вже зовсім точним. Цей перший фільм я теж дивився, і мені він сподобався. Рецензія на нього - ось вона: http://kino.77.zp.ua/reviews/151/. Тому, власно, і було ухвалене рішення подивитися сиквел - а ну як там тато Карпентер чого нового замутив?

І подивився, і маю сказати наступне: фільм - фігня. Чому? Роз'ясняю попунктно.

Пункт перший - від першого фільму в продовженні не залишилося рівно нічого, ні акторів, ні сюжету, ні навіть звукорежисеру. Залишився, фактично, тільки сам Карпентер, та й то - для маскування він прикинувся продюсером, а режисерствувати доручив, як уже згадувалося, якомусь Томмі Лі Воллесу. От він і нарежисерствував.

Пункт другий - головну роль суворого мисливця на вампірів тепер грає ніякий не Джеймс Вудс, а популярний типу-як-рок-співак-багатоверстатник Джон Бон Джові. У Джона непогано виходять попсові пісеньки, які він ось вже тридцять років успішно видає за важкий рок, і прохідні ролі у фільмах класу «Б» - теж непогано виходять. І ось ця - саме з таких. Сам типаж створений непогано - такий вилицюватий і небагатослівний кошлатий дядько, який вбиває кровососів за гроші. На початку фільму взагалі те, що відбувається, викликало повне схвалення - латиноамериканку він застрелив дуже блискуче, мені сподобалося. Та й дія, яка відбувається в Мексиці, теж спочатку радувала - такий собі «Десперадо» на вампірську тематику.

Потім, однак, пішло тотальне нерозуміння того, що відбувається. Тому що всі роялі в кущах і діри в сюжеті поперли настільки густо й люто, що навіть не сильно причепливому мега-експертові типу мене стало трохи нудно. Навіть нудніше, ніж після перегляду «Плану польоту» (див).

Увага, далі спойлери! Хоча на фіг, кого це хвилює, за такою якістю фільму?

Ось товариш Бон Джові бачить, що всіх його майбутніх компаньйонів завчасно ріжуть злі вампіри. От він їде по дорозі й бачить, що на дорозі стойть вампірша. Що з нею потрібно зробити? Вбити? Нііі, товариші, ви погано розумієте логіку товариша Бон Джові - її потрібно посадити до себе в машину й включити до складу антивампірької бригади. Як вам?

От згаданий Бонжова приїхав у монастир, і побачив, що злі вампіри його вирізали начисто. Як раптом звідки не візьмися вискакує незрозуміло хто й благим матом репетує: я чернець! Давайте я теж піду до тебе в команду! А що ж це ти вижив у цьому монастирі, коли всі інші загинули, чи не шпигун? - суворо запитує його Бонджова, демонструючи пролетарську підозрілість. - Ні, що ви, каже чернець, я просто сховався й мене ніхто не знайшов. Ну, тоді інша справа, полегшено зітхає суворий мисливець, і приймає ченця в команду. Он як!

От команда в повному складі ночує в місцевості, де - зовсім точно відомо! - під боком шляються по ночах кровососи. По фігу! - запеклий негр, один з останніх включених у бригаду, хропе собі під відкритим небом, і у вус не дме. Тут до нього підходить якась жінка й тягнеться губами до його шиї. Здорово, подруга, посміхається безтурботно негр і починає захопливо з тіткою цілуватися. Результат зрозумілий - свіженький вампір. Тому що не фіг.

І чому в лігвище вампірів потрібно перти неодмінно ввечері, рівно за п'ятнадцять хвилин до заходу сонця? Що це за ідіотські противовампірські таблетки, які роблять із вампіра людину? Що за _дивна_ процедура перекачування зараженої крові з однієї людини в іншу? (як мікробіолог, я знаю про це все, хе-хе)

Ну й ще там по дрібницям усяке. Плюс _дуже_ не нова ідея про рожеву мрію вампірів - навчитися ходити при денному світлі, так само як і про засіб для вампіра стати майже людиною за допомогою чудових зіль і мега-таблеток. Обидві ідеї були успішно втілені у фільмах «Блейд» і «Блейд 2», а про денне світло - ще й в іграшці “Bloodrayne”, так що не ново, не ново.

Про спецефекти не можна сказати нічого, тому я не скажу нічого. Скажемо так - для фільму 2002 виготовлення вони трохи... стародавні. Про звук теж сказати нема чого, тому що він ніякий.

Ось про пару акторів скажу: відзначилися там рівно дві тітки. Одна - це яка вампір, люто гнітюча свою вампірську сутність. Грає її Наташа Вагнер. Спочатку я прийняв її за Емілі Мортімер, яку ми бачили в «51 Штаті», дійсно, трохи схожа, але потім усвідомив свою помилку. Інша - вампірша Уна, її грає Арлі Ховер, яка до цього знімалася в першому «Блейді». Обидві дуже сподобалися, особливо громадянка Ховер, симпатяга. Більше про акторів сказати, нема чого, ніхто не старався, навіть Бонджова під кінець здувся остаточно. Плюс, звичайно, жартів Джеймса Вудса у фільмі відчутно не вистачало.

У підсумку залишився розчарованим. Даний фільм вважаю прохідним і ніяким. Вампірська тематика не розкрита, потужні спецефекти відсутні, звук слабкий, сюжет ніякий, актори не стараються. За багатьма параметрами - практично «Інший світ: Еволюція», настільки все погано. Не сподобалося.

557