Рецензія на фільм «Лісовик: Природа страху»

23 жовтня 2005,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

Останнім часом дуже модно стало робити фільми по коміксах. Отут і " Людина-Павук" і "Халк", і "Блейд", і "Спаун", і "Фантастична четвірка", і навіть "Костянтин", як не дивно це може деяким здатися. Комерційний розрахунок отут, звичайно, присутній і ясний нам наскрізь : аматори коміксів на фільм по них, улюбленим, припруться в повному складі. А щоб і інші всякі теж прийшли, хитрі режисери із продюсерами чого-небудь ще придумають. Фільм "Man-Thing" - він саме про це саме. Створений по коміксам, і тому характерне коміксове бачення неминуче повинне було на ньому позначитися.

До речі, у російському перекладі фільм називається "Лесовик. Природа страха". Товариші перекладачі, курити треба менше, або хоча б не в робочий час, інакше така фігня буде виходити постійно. Чисто для довідки - лісовик, це чисто наше, слов'янське. В Америці лісовиків не буває, а про природу страху в оригінальній назві взагалі нічого немає, і тому вірніше було б назвати фільм "Людино-тварина", вийшло б дуже точно. Повернемося безпосередньо до сюжету. Як і покладено в коміксах, він не дуже складний, але не на жарт напружений. У густих американських лісах, у маленькому містечку Байуотер починають пропадати люди. Не те щоб навіть пропадати... відлучатися. На час. Потім їх знаходять - розібраними на частини, мовчазних і мертвих. У число тих, хто відлучився в певний момент потрапив навіть сам місцевий шериф, а оскільки нормальне американське містечко без шерифа не може, туди оперативно надсилають нового, котрий, природно, відразу починає копати глибше й у всьому розбиратися. Відразу скажу: правильний монтаж - це вже половина фільму. А правильний монтаж в ужастику - це навіть і не половина, а відразу дві половини. Отут з монтажем усе в порядку - все досить професійно й досить злобливо. Переходи з однієї сцени на іншу зроблені часом просто відмінно, у стилі Люка Бессона. А ще як на самому початку фільму голу дівку кровищей залили - моє шанування. Круто, круто. Дуже сподобалося. Шериф тим часом копає. Виявляється, що у всьому винуватий місцевий нафтовий відвертала на ім'я Шист - це він розтривожив дух лісового болота, установивши в його - болоті - центрі нафтову вишку. Шериф негайно відправляється подивитися на болото. Природно, уночі. У нічному лісі проходить відсотків шістдесят дії фільму, так що має сенс подивитися на нього ближче. Ліс в Америці якоїсь дивний. Всі герої вільно ходять по ньому, не пригинаючись, і навіть їздять на машині. Як колишній лісник повідомляю - це ніякий не ліс, а посадка. У нормальному лісі вони б через кожний метр шляху продиралися по п'ять хвилин - настільки все завжди переплетено, завалено буреломом і заросло підліском. А отут - нічого подібного. Крім того - у нормальному лісі по ночах темно, хоч око виколи, ходити потрібно винятково з потужним ліхтарем. А тут хоча всі й з ліхтариками, але незрозуміло, навіщо вони їм взагалі сплющилися - все прекрасно проглядається на сотню метрів в усі сторони. Не смішно. Кому цікаво можуть подивитися фільм "Відьма із Блер" - от приблизно так виглядає вночі звичайний не дуже густий ліс. У фільмі ж - навкруги світло, начебто з десяток місяців у небі, все навколо пофарбовано в мерзенний зелений колір, і якась погань типу білого диму від землі піднімається. Не нормальний легкий туман, що буває по ранках, а саме паруюча земля. Дурниця якась. І про колір теж не дуже зрозуміло, уночі ліс звичайно робить враження чорного, а ніякого не кислотно-зеленого, де вони таке розфарбування знайшли, неясно. По болоту товариші теж ходять безбоязно - бадьоро так крокують, освітивши навколо ліхтарями й не перевіряють ціпками дно під ногами - болото все-таки. Але ніхто так і не потонув, мабуть це нормальний для американських боліт стан. Дух, що живе в болоті, тим часом буйствує - жере не розбираючись всіх, і поганих і гарних. Герої теж туплять не по-дитячому - ходять на болото винятково вночі й по одному. Або по двох - але тоді винятково розділившись. Закінчується все якось зкомкано - нафтова вишка висаджена, дух болота вертається під воду, звідки, треба думати, у свій час і з'явився, герой з героїнею повільно зникають із виду. Створюється сильне враження, що у продюсерів різко скінчилися гроші, і вони подали відмахування звертати фільм швидше. Фільм, нагадаю, по коміксу. Іде півтори із зайвим години. Тому часу, щоб пояснити, хто така ця болотна потвора, цілком достатньо. Але ніхто чомусь за весь фільм не сподобився, довелося вичитувати на англомовних сайтах, що це, виявляється, місцевий вчений винайшов звірячу вакцину, увів її собі й перетворився в таку тварину. Був чимало здивований - фільма предстала із зовсім нової сторони; і розчарований - ця знахідка вже була використана у фільмі "Бетмен і Робін". У цілому - спочатку було начебто круто, але під кінець все остаточно ступили. Не сподобалося. Трійка.

405