Рецензія на фільм «Кінгсман: Золоте кільце»
Шпигунський союз британців з американцями

4 жовтня 2017,  03:38 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2014 році кінокартина «Кінгсман: Таємна служба» підірвала жанр шпигунських бойовиків своїм нестандартним підходом, гострим гумором і безсоромною (і міткою) сатирою на інші історії про відомих шпигунів. І ось три роки по тому режисер Меттью Вон поспішив представити його продовження, в якому історія набуває міжнародного масштабу.

Після представлення бравих британських шпигунів «Кінгсман» у першому фільмі, було досить логічно включити в розповідь американських агентів, адже разом зі своїми британськими колегами вони завжди були найзнаменітішими героями кінофільмів. Тому коли на штаб-квартиру «Кінгсман» вчиняється напад (і це ще слабке слово, враховуючи масштаб руйнувань), Еґґсі і Мерлін пакують валізи і відправляються до США, в гості до агентів «Стейтсмен», адже тільки разом вони зможуть врятувати людство від небезпечної загрози.

Як і агенти «Кінгсман», агенти «Стейтсмен» також були натхненні різними стереотипами про свою націю, як ковбойські капелюхи, південний акцент, запальність, любов до рушниць і віскі і навіть ласо. Адже в Америці кожен другий – ковбой. Одного з таких агентів втілив Ченнінг Татум, і зустріч з ним Еґґсі і Мерлін точно ніколи не забудуть.

Завдяки їх відмінностям за співпрацею «Кінгсман» і «Стейтсмен» дуже цікаво спостерігати, і ні британці, ні американці не дають ні розслабитися, ні занудьгувати в цьому вибуховому у всіх сенсах сіквелі. Перший «Кінгсман» зробив Терона Еджертона зіркою світового масштабу, і бачити його знову в образі Еґґсі – одне задоволення. Він залишається самобутнім персонажем у світі шпигунського жанру, якому легко співпереживати, адже він, ставши шпигуном, не втратив ні грама своєї людяності. І в тому помаранчевому смокінгу, що б там хто не казав, він виглядає шикарно.

Найочікуванішою подією «Кінгсмана: Золоте кільце» без сумнівів стало повернення Коліна Ферта в образі агента Гаррі Харта. Кілька років тому ми попрощалися з ним, коли лиходій Валентайн (Семюел Л. Джексон), вистрілив йому прямо в голову, і з тих пір гадали, як він може після такого вижити. Зрозуміло, тут не обійшлося без фантастичної технології з майбутнього, яка дозволяє агентам вижити після такого ушкодження мозку. І хоча це звучить трохи абсурдно, таким сюжетним поворотом Вон вбив двох зайців одразу: повернув глядачам персонажа, що полюбився, і посміявся над усіма «поверненнями з мертвих», які так люблять голлівудські сценаристи.

Що стосується інших персонажів, то ставлення до кожного з них різне. Наприклад, дуже сподобалася гра Марка Стронга, який втілює агента Мерліна. Тут йому дали розвернутися, і сцена з ним співаючим у фіналі має особливий шарм. Але шкода, що злили героїню Софі Куксон. Таке відчуття, що як тільки сценаристи вирішили, що у них з Еґґсі не буде роману, то її можна без жалю списати. Шанувальників Татума попереджаю, що сцен з ним тут не так вже й багато, а ось ті, кому подобається чарівний диявол Педро Паскаль з серіалів «Гра престолів» і «Нарко», не будуть розчаровані, оскільки у нього предостатньо екранного часу. І круте ласо, у якого є функція лазерної різки противника, як у меча джедаїв. Звичайно, це зброя зовсім з області фантастики, але відмінно поєднується з ковбойським стилем «Стейтсменів». А ось потенціал Холлі Беррі тут не був використаний на повну. Її героїня так сильно хотіла бути агентом-оперативником, що було просто гріх не дати їй хоч одну хвилину екшену.

Переплюнути лиходія Валентайна у втіленні Джексона з першого фільму, здавалося б, неможливо, але тут на екрані з'являється Поппі і за кілька хвилин заробляє звання найнавіженішої і ексцентричної лиходійки всіх часів. Вона як Беллатріса Лестранж, тільки любить яскраві кольори, стиль 1960-х і набагато витонченіші методи тортур і покарань (сцена з бургерами показала, що є куди видумувати). У фільмографії Джуліанни Мур це безперечно одна з найбарвистіших і абсолютно неадекватних ролей.

Всі, хто дивився «Кінгсман: Таємна служба», напевно пам'ятають ту принцесу, яка в кінці фільму запропонувала головному герою сексуальну нагороду за своє спасіння. Здавалося б, її роль закінчилася, так і не почавшись, але в сіквелі сценаристи вирішили повернути Тільду в якості одного з основних персонажів і, більш того, побудувати з нею і Еґґсі любовну лінію. Ви можете сміятися, але вся їх історія була так спритно обіграна Еджертоном і актрисою Ханною Альстрем, що швидко забуваєш про їх делікатне знайомство і справді віриш у почуття цієї дивної, але щирою парочки. З їх допомогою Вон зруйнував ще кілька стереотипів про принцес, секс на першому побаченні, і про те, що шпигуни не здатні на справжні почуття і повинні в кожному новому фільмі спати з новою дівчиною (або дівчатами).

Коли стало відомо, що у «Кінгсман: Золоте кільце» з'явиться Елтон Джон, то всі чекали невелике камео, як у Пола Маккартні в останніх «Піратах Карибського моря». Але діставши таку зірку такого масштабу в свій фільм, Вон вирішив, що однією хвилиною екранного часу Елтон не відмажеться. За це йому величезне спасибі, адже кожна сцена зі співаком приносить море позитивних емоцій і задоволення. Після перегляду він цілком може виявитися вашим улюбленим персонажем цього сіквела.

Зрозуміло, «Кінгсман: Золоте кільце» виявився не таким свіжим і інноваційним поглядом на шпигунський жанр, яким був оригінал, але його суть полягає в тому, щоб розповісти більше про світ агентів «Кінгсман», і він з цим успішно справляється. На екран повертаються старі улюблені герої; нам показують, що в світі існують і інші подібні організації, що стоять на варті світового порядку; плюс вибухи, добре поставлені бійки, круті гаджети і стиль у всьому. У цьому Вону не відмовиш. Почуття гумору фільму не поступається «Кінгсман: Таємна служба», вміло балансуючи на грані фолу і повністю виправдовуючи рейтинг R. Після прилизаних голлівудських картин, орієнтованих в основному на дитячу аудиторію, навіть рот від подиву відкриваєш, бачачи, що цим агентам дозволили робити і говорити в кадрі. Загалом, дуже раджу до перегляду шанувальникам першої частини.

Коли у світі з'являється нова ексцентрична лиходійка з божевільним планом, то впоратися з нею зможуть лише найексцентричніші, самовпевнені і чарівні агенти по обидві сторони Атлантики – «Кінгсман» і «Стейтсмен». Ховайте свої костюми і випивку, вони вже мчать на допомогу.

2550