Рецензії на (2017)

Рецензія на фільм «Форсаж 8»
Домінік Торетто проти своєї команди
12 квітня 2017,  21:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Простившись в «Форсажі 7» з Брайаном О'Коннором і возз'єднавшись з Летті, Домінік Торетто разом з дружиною відправився в медовий місяць на Кубу, щоб насолодитися теплим сонцем, компанією життєрадісних місцевих жителів і гонками на раритетних авто. Але в цьому райському куточку його знаходить підступна Сайфер і змушує Дома працювати на неї. І тепер тільки його команда може зупинити її і невловимого гонщика, з яким вони стільки всього пережили.

Продовжуючи міняти режисерів, одна з найуспішніших франшиз всіх часів запросила зняти свою восьму главу Ф. Гері Грея, що вже показав себе раніше в жанрі кримінального екшн-трилера своїм «Пограбуванням по-італійськи», а кілька років тому отримав широке визнання завдяки драмі «Голос вулиць». Але на чолі франшизи все одно залишився Він Дизель і незмінний з «Форсаж 3» сценарист Кріс Морган, так що не варто сподіватися на щось абсолютно нове та оригінальне. Адже, врешті-решт, мільйони людей по всьому світу люблять цю історію та її героїв такими, якими вони вже є: відважними шибайголовами, подорожуючими по всьому світу у пошуках пригод, наповнених божевільним екшеном і гонками на межі.

Починається «Форсаж 8» у стилі попередніх фільмів, відправляючи нас в екзотичну країну і показуючи там відносно безтурботне життя головних героїв. Фільм став першим голлівудським блокбастером, знятим на Кубі після відновлення кубинських дипломатичних відносин з США, і гаванська частина виглядає так, ніби це туристичний рекламний ролик. В хорошому сенсі, оскільки ці сонячні і яскраві сцени заряджають гарним настроєм і драйвом. А погоня Дома з місцевим авторитетом в палаючому автомобілі – один з кращих заїздів франшизи. Але його медовий місяць з Летті незабаром приймає неприємний оборот, коли якась Сайфер шантажує його, примушуючи відвернутися від сім'ї і стати її найманцем. Після Куби ми вирушаємо з командою до Берліну, потім до Нью-Йорку і, нарешті, до засніженої Росії, яку знімали в Ісландії, де Дом то й справа виконує небезпечні завдання Сайфер, забезпечуючи собі звання найзапеклішого злочинця світу, а його друзі відчайдушно намагаються його зловити і зрозуміти, чому він їх зрадив.

Через сім фільмів творцям франшизи напевно було складно придумати гідного суперника для цих безбашенних гонщиків, і, як би сильно я не любила Шарліз Терон, Сайфер не раз при перегляді хочеться викинути з її навороченого останніми технологіями літака-примари без парашута. Її так вписали в сценарій, ніби вона вже давно була головною лиходійкою «Форсажу», але перш воліла не виходити з тіні. А тепер їй стало нудно, і Сайфер вирішила пограти в «крокодила на водопої» з найвпливовішими країнами світу, не подумавши, кому переходить дорогу.

Дизель по той бік барикад від своєї команди виглядає втраченим, і, звичайно ж, ні секунди не віриться, що він дійсно їх зрадив. Зрозуміло, Сайфер загрожує йому кимось дуже цінним, і коли ви дізнаєтеся, хто це, то будете трохи здивовані, хоча цей сюжетний поворот здається висмоктаним з пальця і нагадує дешеві прийоми мильних опер в дусі «Санта-Барбари». Мішель Родрігес показала на цей раз більш вразливу сторону Летті – союз Дома з Сайфер, яким би фальшивим він виглядав, без ножа ріже його дружину, але вона все одно не здається, роблячи все, щоб врятувати його і повернути в родину, як в «Форсажы 6» він повернув її.

Кращим дуетом «Форсажу 8» виявляються гуморні Двейн Джонсон і Джейсон Стейтем, чиїм героям тепер доводиться працювати разом, щоб вистежити Дома, і весь цей час вони не припиняють оригінально погрожувати один одному, нібито з нетерпінням чекаючи моменту, коли все це закінчиться, і вони зможуть надерти одне одному дупу. Для обох акторів це одні з кращих появ на екрані. Джонсон часом тут дійсно нагадує Халка в людському вигляді, що розшпурює людей, наче кошенят, але володіє великим серцем, оскільки з такою турботою бере участь у житті своєї дочки; а під час епізоду Стейтема в літаку йому не раз хочеться аплодувати, оскільки він там неймовірно крутий. Бентежить лише те, що команда Дома, здається, забула, що саме Деккард Шоу холоднокровно вбив їх друга Хана. Якось різко творці вирішили перетворити його в хорошого хлопця, викресливши з його резюме таке вбивство.

Цього разу сюжет вирішив відпочити на таких постійних другорядних персонажів, як Роман, Тедж і дебютувавша в минулому фільмі Рамзі, яких зіграли Тайріз ГібсонЛудакрис і Наталі Еммануель. Колись безглузді жарти Романа були дуже влучними і в потрібний момент розряджали обстановку, але тут хочеться просто заткнути йому рот, щоб він мовчав від початку і до кінця кінокартини. Хоча в кінці він дещо реабілітується в епізоді з погонею на льодовиках, де його істерики і коментарі виявляються більш-менш доречними.

Новачком у команді став Скотт Іствуд, втіливши помічника містера Ніхто, його персонаж для решти виявився хлопчиком для биття, якого ніхто не сприймає всерйоз і кожний чоловік вважає своїм обов'язком його совісно принизити. Якось це зовсім не по-чоловічому, та й не по-людськи. Нехай він молодий, у нього немає такого досвіду, як у інших, але це ж не привід так гнобити хлопця. До кінця фільму сценаристи і зовсім злили його персонажа, оскільки у фінальній погоні його не видно і не чутно, а дуже хотілося б, щоб його герой все-таки показав себе; адже він так непогано ганяв у Нью-Йорку. Що ж стосується його боса Курта Рассела, то очевидно, наскільки акторові в кайф ця ненапряженная роль наглядача, який інколи з'являється в кадрі, щоб просто перевірити, як просувається операція по порятунку світу. А кілька сцен з Хелен Міррен стали приємним доповненням до хаосу, що панує на екрані. Такою лайливою ви не бачили її навіть у «РЕДі».

Схоже, що разом з Полом Вокером, який загинув у 2013 році, в «Форсажі 7» глядачам довелося попрощатися також і з Джорданою Брюстер, що втілювала дружину його героя Брайана і сестру Дома Мію Торетто. Про Брайана, як і Мію, герої згадують тут кілька разів, але дають зрозуміти, що їхні персонажі вийшли з гри, і більше ми їх не побачимо.

Зняти вісім фільмів про одних і тих же персонажів, причому так, щоб кожен з них міг похвалитися чимось новеньким, є дуже непростим завданням, але відчувається, що з «Форсажем 8» франшиза почала серйозно провисати, незважаючи на весь свій божевільний екшен. Початок і кінець тримають в напрузі, а середина виявилася нудною, навіть той масштабний взлом Сайфер тисяч машин в Нью-Йорку і дощ з автомобілів, що випадають з вікон багатоповерхової парковки на дорогу, стомлює. Це все відчайдушно хочеться перемотати, щоб Дом знову став на чолі своєї команди і більше ніколи не виступав проти них. Родзинкою екшену повинна була стати погоня по льодовиках, де за героями женеться атомна субмарина, але було б набагато крутіше, якби Сайфер дійсно була в ній, а не ховалася у своєму літаку, керуючи човном дистанційно. Сама ж передісторія про те, що цю російську базу місяць тому захопили сепаратисти, а навколо неї досі немає ні російських військ, взагалі нікого, і Летті, Хоббс і інші без проблем під'їжджають до неї і легко її захоплюють, виглядає абсолютною фантастикою.

Попереду залишилося всього два фільми, як повідомляв Дизель, і після «Форсажу 8» складно уявити, куди доля зможе закинути основних героїв, щоб вони знову врятували світ на величезній швидкості. Здається, що вони вже об'їздили всю планету; може тепер вирішать відправитися в космос, хто знає. Блокбастер напевно збере пристойну касу, оскільки в цілому є саме тим драйвовим міксом з емоцій та адреналіну, який і очікує побачити більшість шанувальників, але він навряд чи увійде у вашу трійку улюблених частин цієї франшизи. В кращому випадку, в п'ятірку.

Навіть якщо хтось і зможе змусити Домініка Торетто порушити свій кодекс честі, його сім'я все одно не відвернеться від нього, нехай доведеться за ним потім ганятися по всьому світу.