Рецензії на (2017)

24 жовтня 2017,  10:51 | Рецензії | Автор: Олег Ковальський

Довгий і важкий шлях подолав фільм Рідлі Скота «Той, хто біжить по лезу», прем’єра якого відбулася у далекому 1982 році. Прийняли стрічку дуже холодно, вона піддавалася численній критиці. Але згодом світ побачила режисерська версія картини і її переосмислили. Сьогодні «Той, хто біжить по лезу» вважається культовим, чи не кращим науково-фантастичним фільмом в історії. Більш ніж через три десятки років нуарній антиутопії вирішили дати «друге дихання», що викликало неабияке хвилювання фанатів. Ніхто і уявити не міг, що нова стрічка нічим не поступиться оригіналу і буде гідним продовженням класики. «Той, хто біжить по лезу 2049» – глибокий, далеко не одноразовий та дійсно захоплюючий фільм, який не зрадив стилістиці та змістовності оригіналу.

Музичний супровід, візуал – ідеальні, чудово підкреслюють похмуру, гнітючу атмосферу. Вони з перших же хвилин переносять у депресивний, сірий, повільно помираючий світ альтернативного майбутнього. Радіоактивні пустелі, безплідні землі, руїни та звалища простягаються на десятки кілометрів, а перенаселені міста – на сотні. Показані технології дуже цікаві, практичні. Одразу помітно старання та оригінальність творців стрічки. Людство у фільмі дуже розвинене технологічно, але в результаті втратило свою душу. Ідеали, мораль, справедливість – усе втратило свій зміст, сприймається не як орієнтир, а, скоріш, як пережиток минулого. У 1982 році це не привертало такої уваги, але зараз легко помітити, що техніка дійсно витісняє духовність з життя людей. Виникає питання – чи не подібне майбутнє чекає наших нащадків? Ідеально поставлені сцени разом із операторською роботою зачаровують. Візуал яскравий та похмурий одночасно, дуже красивий, буквально кожен кадр – витвір мистецтва. Багато уваги приділено деталям, які ніяк не впливають на сюжет, але формують загальну атмосферу стрічки, передають хаос та депресивність у суспільстві. Дені Вільньову, режисеру картини, низький уклін.

Крім неперевершеної атмосфери, «Той, хто біжить по лезу 2049» може похвалитися шикарним сценарієм.

Фільм піднімає дуже глибоку проблематику. І це стосується не лише показаного альтернативного майбутнього, але й нашого, реального світу. Так, зараз уже немає офіційного рабства, але з дня на день вчені створять клона людини. Можливо, виключно з цікавості, але це підніме важливі моральні питання. Де та абстрактна лінія, що розділяє людяність та інноваційність, правильність та практичність? У контексті картини не важко зачепити і релігійне питання сутності людини: Чи має душу особа, створена не Богом, природньо, а іншою людиною, штучно? «Той, хто біжить по лезу 2049» змушує замислитися над усім цим. Де межа між річчю, творінням рук людських, та, власне, людиною-творінням? Де знаходиться границя між порушенням наших невід’ємних прав на життя, гідність та експлуатацією речі, коли ми і є цією річчю? У часи Античності (коли рабство процвітало) подібні питання не задавали, але сучасне покоління бачить світ набагато багатограннішим, складнішим. Таким же і є фільм.

Слід відмітити неабиякий драматизм стрічки. Проявляється він не лише через головних героїв, але і через другорядних персонажів та загальну проблематику стрічки.

Сюжет неперевершений. Чудово прописаний, нелінійний, містить несподівані повороти. Інколи зачіпає історію, показану в оригінальній картині. Ці моменти дуже емоційні.

Детективна сюжетна лінія зачаровує, тримає у напруженні до останніх хвилин фільму, постійно змушує аналізувати кожен крок героїв, кожну «зачіпку». При цьому, справу цілком можна розгадати самому впродовж перегляду фільму, тут немає приховувань заради несподіваної розв’язки, усе логічне та, при достатньому рівні уваги, очевидне. Але для цього необхідно уважно обдумувати кожну деталь, кожну дрібницю, показану і непоказану, сказану і несказану. Ця простота і складність одночасно створюють неабияку інтригу та зацікавлюють глядача, який впродовж перегляду неначе складає частинки мозаїки в цілісну та дещо неочікувану картину.
Незвична, неоднозначна і переповнена хімією, чуттєвістю любовна сюжетна лінія. Одразу вона трішки збиває з пантелику, але згодом ти уже співпереживаєш їй. З одного боку вона відображає те, що є для кожного з нас справжнє кохання, як легко нам прив’язатися до когось, хто завжди нас розуміє та підтримає. З іншого бачимо гнилість суспільства, яке проміняло духовність на технологічність, те, як легко остання може замінити найбільш людське, що лише може бути. Все ж, любовна сюжетна лінія насичена почуттями та глибоким змістом, героїв розумієш, з ними хочеться переживати всі ті моменти близькості, хвилювання, щирого кохання, болю.

Персонажі глибокі, продумані, чудово розкриті завдяки акторській грі та контексту фільму. Майже нічого не говорячи більшість фільму, вони передають більше емоцій, змісту, ніж це можна було б зробити за допомогою слів. Раян Гослінг неперевершений, Дейв БатістаХарісон ФордДжаред ЛетоРобін РайтАна де Армас чудово втілили своїх персонажів, приємно здивували.

Стрічка важка, змушує замислитися над сюжетом, над героями, над піднятою проблематикою. Складність підсилює велика тривалість, неспішність, гнітючість та депресивність картини. Проте, вона не залишить байдужим глядача, який хоче побачити змістовне кіно. Фільм спонукає задавати собі питання: Що є людина у цьому світі? Біологічний вид, що має набір потреб та емоцій? Чи може істота, яка осмислює своє існування? Тут ця межа розмита і стрічка дає змогу кожному дати власну відповідь. Крім цього, закінчення картини відкрите, що прив’язує завершення історії до суб’єктивного її бачення глядачем. Майже три години за переглядом пролітають непомітно, залишаючи сильний післясмак та бажання знову передивитися цей витвір мистецтва. «Той, хто біжить по лезу 2049» – фільм специфічний, але його важко не назвати шедевром, гідним продовженням класики.

Рецензія на фільм «Той, хто біжить по лезу 2049»
Занурення в прекрасний світ антиутопії
9 жовтня 2017,  04:24 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В 1982 році фантастичний нео-нуар Рідлі Скотта «Той, хто біжить по лезу» струснув кінематограф, показавши глядачам світ майбутнього, де людство стикається не з жахливими інопланетянами, а з створіннями, що зовні не відрізняються від людей, яких воно саме створило для брудної роботи та інших потреб. Але репліканти виявилися не просто блідими копіями людей, вони стали розумними організмами, здатними самостійно мислити, відчувати і любити. І світовий порядок опинився під загрозою, адже раби переставали бути рабами...

Переказувати події «Того, хто біжить по лезу», що відбувалися в 2019 році, немає сенсу, просто подивіться його у вільний час. Причому неважливо до або після перегляду сіквела, оскільки «Той, хто біжить по лезу 2049» є не лише продовженням, а й цілком самостійною історією. Скотту вже не в перший раз повертатися у свій же світ через багато років, адже нещодавно він зробив це з франшизою «Чужий» у «Прометеї», але до сіквела «Той, хто біжить по лезу» кінематографіст підійшов з ще більшим трепетом і вирішив зробити його сучасною фантастикою, в деякому роді інноваційною, якою і був оригінал. А для цього потрібно було свіже бачення.

Торішнє «Прибуття» розвіяло останні сумніви щодо правильного вибору Дені Вільньова на роль режисера сіквела культової фантастики, але після перегляду «Того, хто Біжить по лезу 2049» можна сміливо сказати, що тепер він може знімати і перезнімати все, що тільки йому заманеться, оскільки такого фільму ніхто не очікував. Багато хто сподівався, але однозначно стверджувати, що він створить щось настільки дійсно інноваційне, прекрасне, чарівне і, врешті-решт, фантастичне, ніхто не наважувався. А він просто взяв сценарій Скотта, таланти Райана Гослінга і Харрісона Форда і зробив це.

« – У мене є спогади, але я не можу сказати, чи реальні вони.»

Головним героєм продовження виступає реплікант, який ловить реплікантів іншого випуску, що втекли після війни. На цю роль вибрали Гослінга, який нагадав торік всьому світу, що він є одним з кращих акторів сучасного Голлівуду, і тут вони влучили в точно в яблучко. Якщо хтось і міг позмагатися в прямому і переносному сенсі з Фордом, то це саме Гослінг. Понад 70% фільму його герой проводить у крові, і кожна нова ниточка в його розслідуванні приносить ще більше фізичного і психологічного болю, ламає його, але він продовжує копати далі. Вперше за своє життя на службі він не просто виконує накази. Він робить те, у що вірить і до чого лежить його серце. У «Того, хто Біжить по лезу» Гослінга не заганяли в рамки, даючи акторові час зануритися в емоції, і він зміг так досягти нових глибин. Форд зробив Ріка Декарда знаменитим, культовим персонажем фантастики, і Гослінг зробив те ж саме зі своїм, зігравши його так, що перехоплює подих. На наступних комік-конах напевно буде купа хлопців у такому плащі, як у нього.

« – У тебе ж немає дітей?

– У мене їх... мільйони.»

Головним антагоністом історії став власник компанії по виробництву реплікантів Ніандер Воллас. Вживаючись в образ, Джаред Лето знову пішов на все, замовивши собі лінзи, в яких він справді нічого не бачив. Деякі скажуть, що достатньо було просто зіграти сліпого, але в чому тоді були б веселощі? Разом з Лето або йти до кінця, або шукати когось іншого. А інший нам тут не потрібен. Ніхто не зміг би створити на екрані образ такого розважливого й самозакоханого пророка. Адже навіть в життя Лето схожий на Ісуса зі своїми чистими очима, довгим волоссям і бородою. Але за цією милою зовнішністю може ховатися хто завгодно, що знову доводить актор. У його персонажа є щось гіпнотичне, а присутність Ніандера відчувається, навіть коли він ще не увійшов в кадр. Він буквально грає Бога, який створює життя і відбирає його. Не дарма ж він говорить, що у нього мільйони дітей. У нього навіть є свій ангел – реплікант Лав, його права рука. Вона готова заради нього на все, і вона йде на все, аби виконати волю свого творця. Її втілює голландська актриса Сільвія Хукс, яка вперше шокувала мене у фільмі «Найкраща пропозиція» кілька років тому. Тут вона знову шокує в приємному сенсі – в ній є стільки злості, сили, спраги, одержимості і прагнення бути кращою, що тому, хто опинився у неї на шляху не позаздриш.

« – Ти ніколи не бачив дива.»

Гослінг, Форд, Лето... Всі вони актори зі світовим ім'ям і не однією нагородою на полиці, але особисто для мене справжнім одкровенням фільму став Дейв Батіста. Ви напевно знаєте цього колишнього рестлера по ролі інопланетянина без почуття такту Дракса в «Вартових Галактики», де він виглядає гармонійно, але за ці кілька років його популярності у багатьох виникало питання, чи може він зіграти серйозну роль. І в «Той, хто Біжить по лезу 2049» Батіста отримав шанс відповісти на це питання одразу всьому світу: так, він може зіграти драматичну роль, і, зворушивши мало не до сліз, показати одного з найбільш людяних персонажів цієї антиутопії, залишаючись при цьому горою м'язів, зустріч з якою для К пройшла досить травматично. Обов'язково подивіться з Батистою короткометражку-пріквел «2048: Нікуди бігти». Він вразить вас і там.

« – Я завжди говорила тобі, що ти особливий.»

В оригінальному фільмі знайшлося місце для історії кохання, і сіквел теж не стає винятком. Ось тільки у 2049 році знайти справжню любов для репліканта не простіше, ніж в 2019 або навіть в нашому 2017. Тому у К є його ідеальна Джої, але з першої хвилини знайомства з нею виникає двояке відчуття по відношенню до цієї пари. Вони то переконують тебе, що це справжня любов, то повертають в реальність, показуючи, що якою б не була реалістичною Джої, насправді у ній все фальшиво. В один момент К це розуміє, коли стоїть навпроти її реклами, але від цього менш боляче не стає. Актриса Ана де Армас в образі Джої зачаровує. Вона будить в К найсвітліші почуття, а глядачеві показує, як небезпечно відгороджуватися від справжніх людей і заводити стосунки з красивою ілюзією. Дуже сучасна і гірка лав-сторі.

Вільньов зняв «Той, хто Біжить по лезу 2049» не тільки для шанувальників оригіналу або жанру наукової фантастики в цілому, він зняв цю картину для справжніх цінителів кінематографа. Для тих, хто, занурившись з головою в цю похмуру антиутопію майже на три години, виринувши, скажуть, що хочуть знову туди повернутися. Оператором цього візуального дива став Роджер Дікінс, на чиєму рахунку 13 номінацій на «Оскар». І якщо за «Той, хто біжить по лезу 2049» його не номінують і не нагородять цією статуеткою, то світ зовсім несправедливий. Такої приголомшливої картинки ви ще не бачили. А на додаток – музика Бенджаміна Воллфіша і Ханса Циммера, ще більш чудова, ніж Циммер створив для «Дюнкерка».

Жанр антиутопії покликаний показувати жорстоке майбутнє, яке, як ми сподіваємося, ніколи не настане, але антиутопія Вільньова (вже не Скотта, а саме Вільньова) манить у свій неідеальний світ. Люди, репліканти, літаючі машини, технології, що створюють ідеальних примарних партнерів, стіна між двома світами, шикарне місто минулого, окутаний пилом, перенаселене місто нинішнього, де всіх пожирає самотність... Цей екранний світ може багатьом здатися дуже знайомим, оскільки ми частково вже живемо в тому 2049 році. Але незважаючи на всю його темряву, в ньому яскраво сяє тріумф людського духу, як обіцяв Форд в недавньому інтерв'ю, і не важливо, виходить він від людини, чи від репліканта. Тому в кінці просто хочеться бути там і сидіти на сходах поруч з К, тримаючи його за руку, поки навколо йде сніг.

Відкритий фінал дає волю фантазії, показуючи, що у цієї історії є майбутнє. Чи покажуть нам його коли-небудь кінематографісти, або ця сага закінчиться 2049-м роком, залишається тільки гадати. А зараз давайте просто насолодимось подарунком Вільньова, який вже хочеться переглянути і додати в свою колекцію найкращих фільмів.

Тепер ніхто не зможе звинуватити офіцера, що біжить по лезу, в тому, що він не бачив дива. І ми бачили це диво разом з ним.