Новини про фільм (2013)

11 жовтня 2013,  18:19 | Новини фільмів | Автор: SpaceMonkey

Сьогодні відкривається Варшавський кінофестиваль, у міжнародній конкурсній програмі якого представлено фільм Володимира Тихого «Зелена кофта». Також, в рамках секції Work-in-progress у Варшаві покажуть фрагменти 2-х українських проектів на стадії виробництва - «Поводир» Олеся Саніна і «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

Сьогодні, 11 жовтня, у столиці Польщі розпочнеться 29-й Варшавський міжнародний кінофестиваль. Урочисту церемонію відкриття відвідає номінант на премію «Оскар», італійський режисер Уберто Пазоліні, щоб особисто представити свій фільм, що відкриває фестиваль - «Натюрморт».

За Гран-прі від мера Варшави і грошову нагороду в $32 000 в міжнародній конкурсній програмі будуть боротися 15 повнометражних картин. Серед номінантів на головний приз фестивалю - трилер «Зелена кофта» українського режисера Володимира Тихого, який нещодавно брав участь у секції дебютних робіт «New Directors» кінофестивалю класу «А» у Сан-Себастьяні. В основу міжнародного конкурсі також заявлені нові роботи Каннського призера - француженки Катрін Брейлли «Зловживання слабкістю» та польського режисера Павла Павліковскі «Іда».

Крім того, український кінематограф буде представлений в рамках 9-го CentEast MarketWarsaw двома проектами на стадії виробництва: історичною картиною Олеся Саніна «Поводир» і драмою дорослішання Мирослава Слабошпицького «Плем'я».

П'ятихвилинний ролик з першого повнометражного фільму українського режисера Мирослава Слабошпицького («Ядерні відходи») про життя випускного класу школи-інтернату для глухих покажуть у Варшаві 18 жовтня. У 2011 році проект фільму брав участь у Пітчинг-сесії 2-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Проект Олеся Саніна «Поводир» , в основу сюжету якого лягла реальна історія про 200 кобзарів, розстріляних в 1934 році, був представлений в секції Work-in-Progress на ОМКФ в цьому році.

Всі три фільми - «Зелена кофта» Володимира Тихого, «Плем'я» Мирослава Слабошпицького і «Поводир» Олеся Саніна - були підтримані Державним агентством України з питань кіно.

Варшавський кінофестиваль проходить з 1985 року і перші шість років називався «Варшавський тиждень кіно». У 2009 році Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів включила фестиваль до групи найпрестижніших світових кінооглядів таких як Канни, Венеція і Берлін. Головний фокус фестивалю - прем'єри нових робіт незалежних режисерів з Європи, Азії, США, Латинської Америки чи країн СНД. Лауреатами Варшавського кінофестивалю в різні роки стали такі культові кінострічки, як «Життя прекрасне» Роберто Беніньї, «На голці» Денні Бойла, «Арізонська мрія» Еміра Кустуриці та інші.