Рецензії на (2008)

11 вересня 2008,  20:13 | Рецензії | Автор: lutsenko

Гарний фільм.

Єдине, що понад розігріті очікування зіграли з фільмом злий жарт. Ішов свідомо на шедевр, може через це відчуття були не настільки гострими, як тоді , коли йшов на «Бетмен: початок», очікуючи побачити дешевий виріб, а побачив - дуже сильний фільм.

Але заслуг нового Бетмена це ніяк не применшує.

Коротко про сюжет: Готем тероризує новий лиходій - Джокер (Хіт Леджер), який настільки нелогічний, що вирішив диктувати свої закони й правосуддю й мафії Готема. Як тонкий психолог, він розуміє, що Бетмен - це його головний супротивник, відповідно він підбурює всіх проти Бетмена, а сам активно насаджує хаос у Готемі, що б стати королем цього хаосу.

А в цей час у замку в шефа.... Тобто навіть не в замку, а у величезному обладнаному підвалі, Брюс Вейн (Крістіан Бейл) не став перебудовувати фамільний замок, а благоустроїв собі підвал у районі портових доків)... У цей час Брюс терзається сумнівами. Ідея надихнути народ на боротьбу зі злочинністю пішла зовсім в інше русло. В місті стали з'являтися фальшиві Бетмени, які не маючи належної підготовки намагаються вершити правосуддя.

Однак Брюс із надією стежить за справами нового Окружного прокурора Харві Дента. Своєю чесною боротьбою зі злочинністю він може стати білим лицарем Готема й тоді Бетмен зможе піти на спочинок.

Але у Харві є одна непереконлива риса: фаталізм. В прийнятті рішень він покладається на монетку (орел або решка).

Навіть суперництво в залицянні за Рейчел Доус (Меггі Джілленхаал) не перешкоджає їхній взаємній симпатії.

Але в Джокера є план як не дати засяяти зірці Харві Дента. І хоч він каже, що не будує планів, насправді, плани в нього дуже багатоходові й заганяють у глухий кут логіку здорового глузду.

Чи зможе Бетмен упоратися з новим лиходієм?

Чи зможе вистояти незаплямованим Харві Дент?

Відповідь ви побачите у фільмі.

Гра акторів - тверда 5. Приєднаюся до думки більшості, що всю ковдра акторської гри перетягнув на себе Хіт Леджер у ролі Джокера. Дуже демонічний і нелогічний лиходій. Боротися з яким у рамках закону, та й навіть у рамках простої людської моралі, дуже складно.

Адже мотиви в нього незрозумілі, а якщо незрозумілі мотиви, то й практично немає ниточок, за які можна смикати. У цьому в Джокера велика перевага перед звичайними людьми.

Тут Джокер виступив у ролі символу. І якщо Бетмен - символ добра й справедливості, то Джокер - символ хаосу й беззаконня такий же невловимий і незбагненний.

Інші актори зробили Джокеру дуже якісну базу. Навіть сам Бетмен пішов на другий план. Відіграли всі добре, але ролі були не такими, що дуже запам'ятовуються.

Приплюсуємо до заслуг фільму якісно знятий екшен і одержуємо тверду 5.

28 серпня 2008,  20:05 | Рецензії | Автор: Las Megas

Назвати «Темного лицаря» рімейком було злочином кінематографа, оскільки в ньому всі, здавалися б, уже знайомі елементи піднесені по-новому. Тут мова йде не тільки про акторів і персонажів, але й про саме місто Готам. Самому дивно це писати, але він начебто став більше, у порівнянні з версіями Бертона й Шумахера, і набагато похмуріше. Тільки в такому місті й міг існувати справжній темний лицар, такий як Бетмен.

За час перегляду в мене не раз з'являлася думка, що Бетмен і Брюс Вейн дві зовсім різні людини, незважаючи на те, що я на десять разів переглянув попередні п'ять частин Бетмена. Наскільки вони все-таки різняться! Якщо Брюс - це мільйонер, який може відрізнятися й почуттям гумору і якоюсь чарівністю, то Бетмен геть-чисто втратив усілякі емоції. Ніяких жартів, ніяких посмішок і навіть голос у нього якийсь твердий і похмурий.

Передостання роль Хіта Леджера заворожує й вражає в кілька разів більше, ніж кожна з попередніх. Мало того, що Джокер - це кращий лиходій з усіх, з якими зустрічалися Бетмени у виконанні різних акторів, так ще й один із кращих персонажів за всю історію кінематографа.

У ньому заворожує буквально все: історія походження його «вічної посмішки», яку він розповідає при зустрічі (причому щоразу нову). Відсутність його походження (це вже не Джек Нап’єр, яким ми його знали у версії Бертона), і його плани, хитрі й підступні (і які завжди збуваються). Ну а фраза «Чому такий серйозний?» після фільму запам'ятається вам назавжди.

Коли я дивився трейлер фільму, мене мучило тільки одне питання «Що може божевільний псих із купою ножів зробити найсучаснішій версії Бетмена?». Як виявилося, все божевілля Джокера полягає тільки у відсутності мотивів. Йому не потрібно нічого для того, щоб грати з людьми в небезпечні ігри. Кожний вчинок виправданий. І ви ніколи не здогадаєтеся, чи дійсно Джокер програє, або це всього лише частина його плану. Крім цього, Джокеру дуже фартить. Це особливо видно під час їхніх особистих зустрічей.

В «Темному лицарі» є безліч сцен, знайомих нам за попередніми частинами фільмів про Бетмена, але переграних заново. Це грає не останню роль у формуванні сюжету, і забезпечує необхідну логічність. Що стосується спецефектів, то в порівнянні зі сценарієм вони хоч і відійшли на другий план, прекрасно доповнюють фільм, роблячи його чудовим блокбастером. До того ж не можна не згадати про кращий вибух з усіх, що я коли-небудь бачив.

Ну а в цілому, не можна сприймати цей фільм ні як рімейк бертонівського Бетмана, ні як чергову екранізацію коміксу, а як шедевр. Цей фільм необхідно подивитися навіть тим, хто на дух не переносить Бетмена й комікси в цілому. Все сказано тим, що фільм обов'язковий до перегляду. Я серйозно.

20 серпня 2008,  20:00 | Рецензії | Автор: Redder

Так склалося, що моє дитинство прийшлося на вісімдесяті. Саме на час, коли залізна завіса навколо нашої країни була зруйнована, і всередину бурою понеслася, верещачи й улюлюкаючи, усіляка популярна західна продукція. І серед неї – куди вже тут дінешся – був і бетменський франчайз. Тобто це я вже потім дізнався, що він називається франчайзом. А тоді ми просто люто збирали всілякі постери, жуйки, фігурки й наклейки, зображуючі Людину-Кажана та його друзяк.

Варто помітити, однак, що Бетмен моїм улюбленим супергероєм ніколи не був. На місці зразків для наслідування міцно сиділи Арнольд, Дольф Лундгрен і Ван Дамм. Саму ж бетменську «франшизу» я тоді розглядав з подивом, змішаним з гидливістю – Готем-Сіті здавався мені (і продовжує здаватися) якимсь чудовим звіринцем, населеним негуманоїдними фріками. Якась людина-пінгвін, людина-холодильник, жінка-кішка, Дволикий, Джокер…Плюс сам Бетмен і його кохана дружина Робін (до речі, він ні фіга не Робін насправді, його звати Малинівка) в педерастичній зеленій напівмасці.

Даний абзац був написаний для того, щоб стало ясно: до бетмановської серії я ставлюся без яких-небудь придихів. Захвату в мене не викликав ні старий бертонівський фільм с Джеком Николсоном, і новий фільм із Крістіаном Бейлом – теж не викликав. Скажу страшне – «Бетмен і Робін» 1994 року з лисим Шварцем у ролі пересувного холодильника вразив украй мало. Ну, нічого не можу поробити.

Але так, загалом, навіть краще. Тому що я на даний фільм, про який, нарешті, збираюся почати писати – про «Темного лицаря» - можу дивитися об’єктивно, без сліз захвату, які застеляють очі. На відміну від затятих фанатів, які в перші ж дні після виходу піднесли фільм на перше місце з 250 кращих фільмів всіх часів і народів за версією IMDb.com. Потім їх, щоправда, трохи попустило, і фільм з'їхав на ганебне третє місце, але суті це не міняє. Фанатизм – взагалі справа негарна. Він ніколи не окупається.

Отож, як відомо найбільш добре інформованим камрадам, сюжет фільму продовжує події «Бетмена: Початок»,який, як пам'ятають ті ж камради, є приквелом до всієї серії. «Темний лицар», таким чином, являє собою сиквел приквела. Випадок досить нечастий.

Сюжетний заміс досить нескладний: ледь випробувавши стильну чорну збрую супергероя, Бетмену (широко невідомому як мільярдер Брюс Вейн (Крістіан Бейл))набридає творити добро по всій землі, іншим на благо, собі на моральне задоволення. Не тішить його більше наведення справедливості в окремо взятому Готемі. Він має намір вийти на свою бетмен-пенсію й влаштуватися працювати прем'єр-міністром Росії. Але будь-якому прем'єрові потрібний – хто? – правильно, спадкоємець. У якості такого Брюска серйозно розглядає окружного прокурора на ім'я Харві Дент (Аарон Екхарт).

Згаданий Харві – досить серйозний камрад. Він рубається з бандитами не на життя, а на смерть, безжалісно запроторює їх на гігантські строки у в'язниці, і взагалі не прокурор, а фактично гігант й запекла людина. Крім того, він ще й в особистому плані досить приємний. Але чи досить цих прекрасних якостей для того, щоб забороти зло й мерзенність на вулицях Готема? На цей рахунок Бетмена гризуть нежартівливі сумніви, особливо з огляду на той факт, що на ці самі вулиці вийшов новий хардкорний маніяк на ім'я – так, ви зовсім праві – Джокер.

Загалом, сюжетний розвиток в ідеалі обертається навколо протистояння Бетмен-Джокер, де за Бетмена горою стоїть поліція, прокуратура та інші гідні люди із чистими серцями й совістю, а в тіні Джокера ховається міжнародна мафія, з руками по лікоть у крові й динаміті. Але це тільки в ідеалі, тому що на практиці там виходить повна чехарда й тотальна війна, і всі воюють із усіма – чисто чемпіонат. Але наприкінці так – наприкінці Бетмен таки зійдеться в нечесному бої із психопатом-Джокером. І навіть переможе його за рахунком.

Я вам так скажу: фільм сам по собі гарний. Майже нічого видатного, але те, що є – зроблено дуже добротно. На міцну четвірку. Погоні, вибухи, трюки, весь цей телефонний хайтек – все дуже красиво й смачно. Затягнуто, звичайно, місцями – з найбільш опукло затягнутих епізодів виділяється сцена із двома поромами, для чого вона взагалі у фільмі, зрозуміти не вийшло. Через це фільм триває майже дві з половиною години. З них хвилин сорок можна сміливо викинути.

Серйозно напружує також відсутність фокуса на головному герої. Він тут, таке враження, і не головний зовсім. Тому що який же він головний, якщо він нічого не робить? Всі його дії – це до речі дуже цікаво за фільмом відслідковувати – є оборонними, і всього-на-всього відповідають на кроки, зроблені Джокером. Тим часом, захисні дії є економічно й енергетично невигідними, і завжди ведуть до програшу. Це вам будь-який стратег скаже.

Така поведінка Бетмена дуже засмучує. Та його й показують у фільмі від сили хвилин тридцять. А кого показують весь інший час? Показують детектива Гордона (Гері Олдман) (яку роль він тут грає – не зрозуміти), показують непростий любовний трикутник (Бетмен – його колишня дівчина – її новий хахаль Харві Дент), показують дворецького Бетмена, техпідтримку Бетмена, комісара Готема, мера Готема, мафію Готема…а самого Бетмена показують дуже мало. І це дуже дивно для двох-з-половиною-годинного фільму.

Але! Є в цьому й світлій бік (якщо можна в цьому випадку його так назвати). Якщо фільм не загорнутий навколо Бетмена, він повинен загорнутися навколо когось іншого. У цьому випадку – навколо головного лиходія фільму на ім'я Джокер (Хіт Леджер).

От ця роль, я вважаю, єдина у всьому фільмі, зіграна просто геніально. Джокер у виконанні Леджера вийшов з одного боку мерзенним донезмоги, з іншого боку – якимсь магнетично притягальним. Незважаючи на всю коміксову підкладку й навмисну дерев’яність персонажів, вийшов він до очманіння реальним. Лякаюче реальним, я б сказав. Це от саме той божевільний із бритвою в руці, про якого у свій час писав Арсеній Тарковський. Образ відтворений до дрібних, мікроскопічних подробиць – починаючи від характерної сутулості й до манери розмовляти й рухатися. Монологи Джокера я взагалі слухав по декілька разів – настільки разюче це зроблено. В оригіналі, саме собою, при дубляжі неабияка частина його нездорового, хворобливого шарму пропала.

Відмінна, практично шедевральна роль. Шкода, що цей актор нам більше нічого не покаже.

І от якось так виходить, що фільм вийшов зовсім не про Бетмена. І не про боротьбу Добра зі Злом. І не про засоби, які припустимі в цій боротьбі. Фільм вийшов про злого, іронічного, божевільного, але генія. Саме так його потрібно розглядати. І не дарма в назві фільму немає ні слова про Бетмена. Він тут не головний.

Узагальнюю: як фільм про Брюса Вейна – добротно, але затягнуто. Як фільм про Джокер – теж затягнуто, але неймовірно талановито. Дивитися його потрібно тільки через Леджера. Інші – так, другий сорт не брак.

В цілому рекомендую.