Рецензії на (2016)

Рецензія на фільм «Дедпул»
Антигерой в червоних штанцях
9 лютого 2016,  01:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Що буде, якщо взяти вмираючого і не зовсім адекватного (вірніше, дуже неадекватного) найманця, якого вигнали з армії, і активізувати в ньому мутагенную сироватку? Його обличчя і тіло стануть такими, ніби їх вивернули навиворіт, але плюс у тому, що самозцілення його організму виявилося удосконаленим без меж. Правда, на очі коханоій дівчині в такому вигляді не особливо покажешся, тому залишається лише зшити собі костюмчик в пору, на якому не буде видно крові, озброїтися і відправитися мстити за новоутворені комплекси щодо своєї зовнішності, зганяючи попутно злість на тих, хто сам лізе на вістря катани... Вмикаючи попередньо веселий саундтрек, звичайно ж.

Нестандартний супергерой, який не зовсім супергерой, а антигерой, як прийнято називати тих, хто з особливим задоволенням шматує негідників на шаурму, вимагає не менш нестандартної екранізації своїх сольних пригод. Такий собі Тім Міллер, у якого вже, між іншим, є номінація на «Оскар» за Кращий короткометражний анімаційний фільм, і один з найпалкіших фанатів Дедпула на ім'я Райан Рейнольдс вирішили, що їм це по зубах і через роки все-таки змогли це здійснити. Отже, ласкаво просимо в світ Дедпула, тримайтеся міцніше за свої сидіння і готуйтеся з головою зануритися у його божевільні, криваві і нецензурні пригоди!

Враховуючи нестабільний психічний стан Дедпула, фільм про нього виявляється такою ж вітіюватого історією, що скаче флешбеками туди і назад, але зроблено це настільки грамотно, зі свідомістю головного героя, що про нього знімають фільм, ніби він сам прокручує своє життя в тому порядку, в якому хоче нам його показати. На екрані Дедпул виявився саме таким, яким він повинен бути (забудемо «Люди Ікс: Початок. Росомаха»), яким полюблять його і глядачі. Наскільки пришелепкуватим він здавався в промо-роликах, настільки божевільним він і є тут. Причому без передиху, протягом усього фільму. Сценаристи з Рейнольдсом у цьому плані добре постаралися, не відступаючи ні на крок від своєї задумки зробити абсолютно безбашенне супергеройське кіно, яке дітям краще не дивитися. Відчувається, як сильно актор любить цього персонажа, і йому чудово вдалося з ним зростися. Це найкраща роль Рейнольдса на сьогодні, і складно уявити, що йому доведеться зробити, щоб її перевершити.

Якщо ви думали, що Дедпул жартував про те, що його фільм – любовна історія, то він не жартував. Можливо, цією романтичною сюжетною лінєю навіть вдасться вас зворушити, незважаючи на те, що її героями є найманець і повія. Але ви не судіть по обгортці, Ванесса Карлайл – дуже самостійна і відважна жінка, яка може за себе постояти. У Морени Баккарін тут свої круті моменти, тому вже хочеться побачити її героїню з надздібностями. Ними обіцяють обдарувати її в сіквелі.

По той бік влучного прицілу Дедпула виявляються Аякс (ФРЕНСІС!) і Ангельський пил або просто Енджі. Вони начебто типові лиходії, але якщо подивитися на красеня в червоному костюмі, поміняти їх місцями, то вони не набагато гірші. Їх протистояння засноване виключно на особистій неприязні, тому не чекайте, що Дедпул буде рятувати світ. Вони врятували йому життя, хоча зробили жахливу зовнішність, він перебив купу їхніх друзів, вони викрали його дівчину і т.д. і т.п. Загалом, ці дві кокетки Дедпул і Френсіс залицяються один з одним, хто як вміє. Ед Скрейн і Джина Карано відмінно вписалися в свої образи, особливо сподобалася Карано. У сутичці її Енджі і Колоса не знаєш, за кого вболівати. Хоча ні, знаєш, оскільки Енджі потрясна в тих сценах.

Людей Ікс представляють тут не настільки широко відомі, як дехто, хто римується з «Сіромаха», Колос і дівчина-з-важко-вимовним-ім'ям Надзвукова Боєголовка. Перший є гротескним втіленням того, що ми маємо на увазі під словосполученням «Справжній Герой», друга ж тут для необхідної частки словесних перепалок з головним героєм. Хоча сили у неї дають у цьому фільмі перцю всім героям/лиходіям і Дедпулу разом узятих. Зіграли їх не більш відомі Стефан Капічіч і Бріанна Хілдебранд, яких хотілося б знову побачити в цих образах. Хоча б тому, що бійка Дедпула з Колос – це один з найкращих моментів не тільки цього екшену, але і в цілому Кіновсесвіту Людей Ікс.

Купа відсилань до Людей Ікс і Х'ю Джекмана, а також до Зеленого ліхтаря – це лише одна з причин полюбити цей антигеройский екшен, який не скрізь пройшов цензуру. Він ламає всі наші уявлення і стереотипи про супергеройські фільми, які роками створювали фільми від студії Marvel і DC. «Дедпул», незважаючи на надздібності, дуже реалістичний, ми ніби підглядаємо за його буднями, де він без зайвого пафосу йде бити тих, хто перейшов йому дорогу, попутно підколюючи їх, себе і глядача.

Саундтрек фільму прекрасно підкреслює особистість головного героя, але (прости, Вейд, не треба гострити свої катани) він все-таки не настільки крутий, як в «Вартових Галактики». Хоча після фільму так і хочеться включити його знову і танцювати. Для цього якраз є відмінний привід – вихід «Дедпула».

Нехай Дедпул аж ніяк не Герой, але йому і не потрібно їм бути, щоб завоювати ваше серце.