Рецензії на (2016)

Рецензія на фільм «Доктор Стрендж»
Магія Бенедикта Камбербетча
26 жовтня 2016,  18:50 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коміксів Marvel багаті на різних супергероїв, з яких ми вже побачили на екрані генія в залізних обладунках, поліпшеного солдата, бога з іншого світу і хлопця, який зеленіє від злості. Але тепер настав час вирушити в подорож крізь простір і час разом з найсправжнішим магом, який змінить ваше уявлення про закони нашої реальності, Доктором Стренджем...

«Доктора Стренджа» неодноразово називали важко екранізованим коміксом, і до недавнього часу реалістично перенести на екран ті божевільні фантазії Стіва Дітко було практично неможливо. Але, нарешті, перед нами іскриться перша пригода могутнього марвелівського мага, знята, як не дивно, режисером хоррорів Скоттом Дерріксоном.

Хто ж такий цей Доктор Стрендж? Видатний хірург, який береться лише за найскладніші, але виграшні випадки, опікуючись своєю репутацією. Але раптом його заможне і самотнє життя ставить на паузу автокатастрофа, що пошкодила його найцінніший інструмент – руки. Намагаючись їх вилікувати він втрачає багато, крім надії, яка заводить його далеко в Непал в монастир могутньої чаклунки, здатної розширити межі реальності. Ось тут і починається найцікавіше: його невдачі і перші перемоги на навчанні, спроби підколоти серйозних товаришів, зустріч із сильним лиходієм і... порятунок світу.

Для Бенедикта Камбербетча грати геніальних стервеців – це покликання, тому навряд чи вас особливо здивує, зате точно потішить його чергове чудове перевтілення, адже від цього актора меншого і не чекаєш. Якимось чином, незважаючи на певну схожість характерів Стренджа, Шерлока і навіть Тоні Старка часів першої «Залізної людини», Камбербетчу вдалося створити багато в чому нового і неповторного героя, який не раз доводить свою унікальність. А його бій з великим монстром у фіналі – такого ви точно не очікували.

Могутньою чародійкою, що відкриває Стренджу його «третє око» і секрети магії, виступає таємнича Стародавня у втіленні Тільди Свінтон. Попрощавшися для цієї ролі з волоссям, вона стала ще більш позаземною, і спостерігати за тим, як вона бореться з купою відступників, знову і знову доводячи, хто серед них усіх найбільш досвідчена і головна чародійка, є особливим задоволенням. І хоча ця героїня кардинально відрізняється від Стародавнього з коміксів, вона ідеально вписалася в оповідання фільму. Тепер це одна з моїх улюблених ролей цієї актриси.

Одержимим бажанням подолати саму смерть лиходієм виступає тут маг Кацилій, якого зіграв гіпнотичний данець Мадс Міккельсен. Він не тільки змушує переглянути Стренджа свою долю, якою раніше хірург вважав виключно порятунок життів, а не відбирання їх хай і заради загального блага, і показує головному героєві, що деколи варто порушувати правила заради того, у що віриш.

Ще двох важливих магів в цій історії – Мордо і Вонга – втілили Чіветель Еджіофор і Бенедикт Вонг. У такій серйозній компанії жартівникові Стренджу буває непросто, але їх героїв не варто недооцінювати. Вони ще себе проявлять в сіквелі.

Єдиним ключовим персонажем, який не володіє магічними здібностями, але рятує життя, в «Докторі Стренджі» виявляється колега головного героя, хірург Крістін Палмер. Окреме спасибі Marvel за те, що на її роль обрали Рейчел МакАдамс. Їх з Камбербетчем екранна хімія підкорює, а приземленість, доброта і почуття відповідальності її Крістін – як раз те, чого не вистачає Стренджу.

Після «Першого месника: Протистояння» з купою добре знайомих персонажів «Доктор Стрендж» може здатися простішим з точки зору оповідання і розвитку головного героя, але, з іншого боку, є щось прекрасне в тому, щоб спостерігати за становленням нового героя в його першій пригоді. Візуальна частина фільму з усіма змінюючими свідомість космічними трипами Стренджа перехоплює дух, особливо в IMAX, а всі розвороти міського ландшафту під час битв – такого ви не бачили з часів «Початку». І окреме спасибі композитору Майклу Джаккіно, давно вже в кіно не було чутно такої оригінальної і чарівної музики.

Додатково до перерахованого вище, супергеройський екшен з магічним Камбербетчем показує, що минулі пригоди марвелівськіх супергероїв – це лише мала частина того, що на нас чекає попереду. Ми вже бачили епічні битви за Землю, подорожували в Асгард і захищали галактику під крутий саундтрек, але за горизонтом існує ще стільки всього незвіданого, що заворожуючого і небезпечного, та й управління часом з допомогою п'ятого Каменю Нескінченності кардинально міняє всі закони марвелівського світу. І, що важливо, натякає, що війна з Таносом вже близько.

Нашу планету вже давно захищають від фізичних загроз Месники. А тепер ми в безпеці і від містичних недоброзичливців завдяки Доктору Стренджу.

P. S. Не забудьте про дві сцени після титрів, в одній з яких з'явиться добре знайомий вам Месник.