Рецензії на (2009)

13 листопада 2009,  19:24 | Рецензії | Автор: Иннокентий Яковлев

Насамперед, задамося питанням. А чому такі фільми, тобто фільми-катастрофи, затребувані? Чому на їхнє виробництво готові витрачати величезні гроші, люди готові юрбами валити в кінотеатри? Найпростіша відповідь - люди хочуть видовища, кіностудії їх роблять. Усі задоволені.

Не все так просто. Перше. В останні роки фільми, зняті Голлівудом, переповнені насильством, неймовірною агресією, пристрасною волею до перемоги, активністю персонажів. Відповідь тут проста. Життя сучасної людини нудне та сіре, у житті абсолютної більшості прямої агресії, не кажучи вже про смертельну небезпеку, ні. Тому Голлівуд робить сурогати сильного, стрімкого, агресивного життя, де немає місця обивательській ввічливості, боязкості. Друге. Загальне захоплення містицизмом, езотерікою і т.д. Навряд чи хто з нас жодного разу не чув про планету Нібіру або кінець світу по календарю майя. Люди бажають містики, неіснуючих відчуттів.

Картина ця не така проста, якою може здатися на перший погляд. Так, дуже гарний, технічно зроблений, видовищний фільм. Не буду тут описувати всі спецефекти, катастрофи й т.д. Не дуже важливо. Цей фільм більше, ніж просто екшн.

Сюжет не унікальний, але він реалістичний, мотивація персонажів не виглядає надуманою, тому що борються вони не за все людство, а за себе, своїх рідних. Мотивація сугубо індивідуальна, і це змушує повірити в правдивість того, що відбувається. Якби олігарх Юрій Карпов раптом розжалобився й взяв тих, хто летів з ним на літаку, це було б абсурдним. Але він бажає лише врятувати своїх дітей, і, рятуючи їх, сам гине.

Сюжет як би розпадається на кілька частин. По-перше, вищий рівень. Президент США, його адміністрація, план порятунку й т.д. По-друге, родина Кертіса, відносини в ній, любовний трикутник: Кертіс, Кейт і Гордон. По-третє, олігарх Карпов, його оточення, родина. По-четверте, китайська родина. Разом, ми маємо чотири міні-сюжетних лінії, які, почавшись у різних місцях і на різних рівнях, перетинаються, а наприкінці сходяться воєдино. Це позитивно. Сюжет складний, багатобічний, розвивається за принципом напруженої вгору спіралі, тобто від хвилини до хвилини наростає напруженість, подійна насиченість і паралельно із цим наростає частота й масштаб катастроф. Варто визнати, упор зроблений на технічний бік. Більше того, дивно, що сюжет таки присутній і на належному для фільму-катастрофи рівні.

Персонажі ставляться в критичну обстановку. Саме в такій обстановці можна зрозуміти хто є хто. І що ж ми бачимо? Абсолютна більшість людей, як і заведено будь-якій розсудливій людині, думають тільки про себе й ще кількох людях.

Чи несе фільм у собі якісь ідеї? Безумовно, хоча їхню якість можна поставити під сумнів. Перша - треба жити дружно, не можна побудувати щастя на костях інших. Уособленням цієї ідеї є Едріан Хелмслі (науковий радник президента). Його антиподом - Карл Анчьюзер (начальник штабу). Зрозуміло, на чию сторону підводить нас . Банально та віддає дешевим кисломолочним гуманізмом. Про яке людинолюбство може йти мова, якщо із шести млрд. чіл, як мінімум п'ять (не вважаючи Африку) загинули, а на ковчегах є місце для 400.000? Врятувати пару зайвих тисяч, коли мова може йти про загибель цілого ковчега, у якому перебувають кілька десятків тисяч? Хіба це є справжня любов до життя? Ближче до кінця фільму, запускаючи юрби в один з ковчегів, ті, хто віддали наказ про це прирікають ковчег на загибель і рятує його лише чудо. Зовсім не розумно. Але... А якщо кожний з нас виявився б у такій ситуації? У ваших руках можливість зберегти додатково 100 чоловік, ризикуючи тисячею? Тим більше, якщо ви бачите юрби, які можуть вижити тільки завдяки вашому слову? Тут ми впритул підійшли до проблеми мінімального й максимального гуманізму.

Мінімальний гуманізм - зберегти всяке життя, поза залежністю від її якості. Максимальний - зберегти тільки краще життя. Едріан Хелмслі стоїть на першій позиції, втім, як і вся сучасна «західна» культура, у всякому разі, потенційно, декларативно. Кожен з нас, нехай і не усвідомлено, вважає, що кожна людина має право на життя, поза залежністю від його особистих якостей, здатностей, інтелектуального рівня. Карл Анчьюзер вважає, що порятунок можливий тільки для найбільш гідних. Гідні тут - це люди, які мають гроші та владу.

Виникає питання. А чому багаті, а мультімільярдери й вищі чиновники урядів країн Великої вісімки (помітьте, про лідерів інших країн нічого не сказане, тобто вони надані самі собі...), гідні порятунку, а звичайні люди ні? Варіант. Ці люди виявилися найбільш заповзятливими, цілеспрямованим, вольовими, і тому вони, апріорі, краще звичайної людини, яка задовольняється малим. А якщо багатство дісталося в спадщину? А дітей, вони теж гідні? Так, оскільки їхні батьки мають можливість дати їм путівку в життя, а інші ні.

Але як бути з людьми, які, не маючи багатства, є особистостями набагато більш шляхетними, творчими, ніж мільярдери. Хіба мислитель, письменник, актор не гідні? Хіба вони гірше багатих і незмірно менш творчих особистостей?

Втім, вищенаведені питання не важливі, оскільки ті, у кого в руках влада, завжди мають можливість забезпечити собі право на життя на шкоду масі. Нарешті, ковчеги не могли б бути побудовані без колосальних вкладень, на яке не пішло б жодне уряд.

Фільм по-справжньому надривний, драматичний. Я говорю не стільки про апокаліпсичні картини смерті цілих країн і народів. Це не більш ніж фон, глядач не так сприймає відхід під воду цілих міст, як смерть конкретних людей. Майже всі другорядні персонажі гинуть: індійський астроном, олігарх Юрій Карпов, божевільний Чарлі, Гордон, льотчик Сашко, президент США, індійський лама... Зрозуміло, драматизму могло б бути й більше. Як завжди, не вистачає смерті ключових персонажів, такі епізоди могли б внести у фільм куди більший трагізм. Тут є розпач, хаос, незначність людини перед обличчям стихій, але... неймовірне везіння ключових персонажів змазує цей ефект. Також слід зазначити «падіння ідолів», тобто тих матеріальних цінностей, які в масовій свідомості асоціюються з конкретною країною, а всі вони разом - з т.зв. «людською цивілізацією». Собор Святого Петра, статуя Христа в Ріо-де-Жанейро, Ейфелева Вежа. Як не дивно, немає катастрофи Статуї Свободи... Думаю, це настільки приїлося, що режисер вирішив не вставляти цей штамп.

Що ще примітно у фільмі? Позиціювання США, як держави. Помітьте, керівники G8 виступають як об'єкти політики США. На початку картини, президент Вілсон виступає носієм істини, який знає, що грозить планеті й саме американській стороні пропонує план. Ближче до кінця, Едріан Хелмслі звертається до лідерів країн із пропозицією відкрити ворота. В обох випадках суб'єктом є США, інші лише пасивно схвалюють. Думаю, це відбиває уяву більшості громадян США про роль своєї країни у світі.

Тепер про технічний бік. Що тут сказати. Все просто на висоті. Катастрофа хмарочосів, Собору, розлами землі, міста, які йдуть під воду, колосальної сили виверження - все виконано на настільки високому рівні, що комп'ютерного моделювання не видно. Що ні дивно при бюджеті в 200 млн. $. Звукова частина також на висоті. Ви начебто перебуваєте всередині катастрофи. Катастрофа розвивається по висхідній, від невеликих тріщин, до багатокілометрових цунамі, вибухів земної кори, знищення всіх материків. Мабуть, майбутній крок режисера - це буквальне, фізичне знищення Землі, розкол її на кілька частин. Все це створює відчуття повного занурення, укупі з непоганою грою акторів, загальним розжаренням, драматизмом.

Що негативного у фільмі? По-перше чорний гумор, який б’є через край, сильно псує драматизм картини. Бабульки, посередині загальної катастрофи, які хвилюються про курячі яйця. Авіаносець, який падає на голову президенту Вілсону й т.д. Гумор, нехай і чорний, у таких картинах не до діла.

По-друге, герої як завжди все встигають в останню секунду; їдуть, злітають, ледь випереджаючи тектонічний розлам, задраюють люк ковчега. Прийом настільки приївся, що майже не випробовуєш хвилювання, дивлячись, як буквально в метрі за машиною розламується земля. Заздалегідь знаєш - вони-те виживуть.

По-третє, банальне експлуатування теми мінімального гуманізму, кисломолочного людинолюбства.

Четверте - наявність безлічі штампів: з будь-якої точки Парижу видні Ейфелева вежа, персонажі встигають все в останню секунду, стихія дає персонажам час попрощатися, поцілуватися, сказати патетичні слова й т.д.

П'яте, занадто оптимістичний кінець. Всі живі, здорові, пливуть по безтурботному океані до мису Доброї Надії. Загибель усього людства, повна невизначеність відносно майбутнього повинна була шокувати людей так, що навряд чи знайшлося місце радості. Крім того, Еммеріх залишив надію у вигляді Африки (мабуть з політкорректності).

Які можна дати оцінки фільму по десятибальній шкалі?

1. Технічна сторона (спецефекти, звук, зйомка) - 10

2. Сюжет - 8

3. Гра акторів - 8

4. Мотивування персонажів - 8

Разом - 8,5


 2012 (2009)
13 листопада 2009,  19:14 | Рецензії | Автор: Redder

Вчора відвідав прем'єру фільму Роланда Емеріха «2012» у нашому повітовому містечку. З'явився до каси за півтори години до початку фільму - половина квитків уже була розкуплена. Що характерно, була розкуплена й половина квитків на наступний сеанс, через чотири з половиною години. Я відразу зрозумів - інтелектуалам фільм не сподобається. Ну, якщо він викликає такий інтерес у напівписьменного бидла, яке населяє наше глибоко індустріальне місто.

З користю провівши годину до початку, заявився в зал, благо запускати туди почали сильно заздалегідь. Це, виходить, щоб усі встигли прийти й розміститися. При цьому помічу, що кінотеатр «Байда», де проходив перегляд - він великий. Крісла поставлені тісно, що створює неабиякі незручності при займанні своїх. Плюс бічні місця за антикризовою ціною у двадцяточку. Загалом, зайнятий виявився весь зал, наповнюваність склала відсотків 95%. Підозри про бидлофільм ще більш підтвердилися.

Ну, почався сам фільм. Спочатку показали, як розумні індуси у себе в Нью-Делхі помітили, що Сонце нині шпарить як скажене й випромінює як стопяцот тищ Чорнобилів разом узяті. До речі, про Чорнобиль знають всі, а про ядерну аварію на Трі-Майл Айленд чогось згадувати не прийнято, хоча там зараження теж було ого-го. Але оскільки аварія трапилася в Цитаделі Світла й Добра, говорити про неї не комільфотно. Інша справа моторошний вибух у моторошному радянському Мордорі! Втім, зараз не про це.

Сонце, стало бути, випромінює. Індуси, зрозуміло, у паніці, їм і так надто тепло в жовтій жаркій Індії. Рятуйте! На допомогу терміново мчить добрий американський доктор Адріан Хелмслі (звичайно, чорний як ніч), щоб у жаху поцокавши язиком, метнутися назад у штати й відрапортувати особисто президенту щось начебто «Все пропало, шеф, все пропало!». Президент (теж чорний) негайно збирає «Велику вісімку» і пояснює їм важливість ситуації. Російський президент намагається чогось возбухати, але його швидко затикають.

Звичайно, світові лідери знаходять найбільш прийнятне рішення в сформованій ситуації. Ні, вони не будують підводні міста, щоб урятуватися від пекельної радіації. Ні, вони не будують надводні притулки в океані, щоб протистояти страшним приливним хвилям. Вони навпаки - будують штук сім кораблів, щоб посадити туди найбільш багатих громадян (за гроші) і в такий спосіб урятувати найкращих планети перед обличчям світового катаклізму. Питання, яким чином ці кращі будуть себе забезпечувати хавкою та барахлом при загиблому виробництві, не ставиться й не піднімається. Хулєтам, головне - соціальна справедливість. Виживе той, у кого є гроші.

Ситуація тим часом стрімко погіршується - у зв'язку з радіацією, фінансовою кризою й епідемією свинячого грипу, дрібні нейтрино, які раніше мирно літали в повітрі, геть-чисто озвіріли й руйнують все, до чого доторкнуться. А оскільки їх багато, вони зруйнують взагалі все, і навіть земну кору, у результаті чого земні материки розваляться в шматки, полярні шапки ростануть і взагалі Земля налетить на небесну вісь.

За прогнозами розумних індійських астрологів, загальний карачун наступить не пізніше грудня 2012 року. Але американці індіанцям не вірять - що взагалі ці дикуни можуть нормально пророчити? - і будують кораблі, не поспішаючи.

А тим часом, простий американський письменник Джексон Кертіс (Джон Кьюсак) працює шофером у російського мільярдера Юрія Карпова (Златко Бурич). Юрій товстий, м'ясистий, жадібний і неохайний - як і заведено росіянину. Але в нього є й одне безсумнівне достоїнство - він купив квиток на пароплав зі сріблистим крилом, а виходить, причепившись до Юрика, можна спробувати врятуватися, коли наступить триндець. Чим, власно, Джексон і займається всі дві з половиною години фільму.

Але що це я все про сюжет та про сюжет? Він, як можна було переконатися вище, геть-чисто дурний. І навіть, не побоюся цього слова, тупий. Але що нам сюжет? Фільми-катастрофи ми любимо не за це. А вже фільми Роланда Еммеріха - двічі не за це. Всі ми бачили «День незалежності» зі злісними прибульцями, героїчним президентом і бравим чорним головним героєм. І «Післязавтра» з дивовижними природними вибрыками теж бачили. От й у цьому випадку ми маємо гібрид із цих двох безумовно вдалих проектів - героїчний чорний доктор рятує доньку самовідданого чорного президента на фоні жахливої катастрофи й загибелі всієї цивілізації.

Як нескладно здогадатися, головне в даному фільмі - зовнішня сторона. І, треба помітити, у цьому випадку картинка око радує дуже вже сильно. Всі гроші на квиток відбилися при першому ж проїзді лімузина по місту, яке розвалюється, двічі відбилися під час драпу від вулкана, який вибухнув, а вже наскільки я збагатився до кінця фільму - не передати. Як фільм-катастрофа фільм собі просто не має рівних, порівнювати нема з чим. Під час перегляду не менш десяти разів вчіплявся в крісло, завиваючи від захвату. Двісті мільйонів бюджету відпрацьовані до останньої копійки.

Але Еммеріх не був би Еммеріхом, якби не напихав у фільм зовсім дивовижну кількість пафосу й слізних моментів. Незважаючи на те, що катаклізми - суть безмозка природа, вона щораз терпляче чекає, коли сини зворушливо попрощаються з батьками, брати із сестрами, а донька вдосталь поплаче в трубку, приймаючи суворий вибір папки-президента. Хоча, треба думати, зроблене це було не даремно - присутня зі мною на перегляді дівчина рази три відчутно сплакнула. Три - це документально зафіксовано, мініма, можна сказати.

Взагалі ж, питання про те, йти на даний чи фільм ні, навіть не стоїть. Звичайно ж, однозначно йти. Як відпочинок для мозків підходить ідеально, картина кінця людської цивілізації вибудувана неабияка, аматорам масштабних картин сподобається однозначно. Ну, і супровідні аматорів дами теж не будуть розчаровані.

Відмінний фільм, потрібно дивитися.


 2012 (2009)