Цікаві факти про фільм (1982)

  1. На прослуховуванні Генрі Томас згадував день, коли помер його собака, щоб зобразити смуток свого персонажа. Його обличчя було настільки сумним, що режисер Стівен Спілберг сам заплакав і одразу дав хлопчику головну роль у фільмі.
  2. Обличчя Іншопланетянина було змодельовано на основі поета Карла Сандбурга, Альберта Ейнштейна та собаки породи мопс.
  3. Комунікатор, сконструйований Іншопланетянином, насправді працював та був створений Генрі Фейнбергом, експертом з інтерпретації науки та техніки для простої публіки.
  4. Стівен Спілберг зняв більшу частину фільму на рівні очей дитини, щоб краще показати контакт між Елліотом та Іншопланетянином.
  5. Голос Іншопланетянина озвучений Пет Велш за участю Дебри Вінгер та Стівена Спілберга.
  6. Стівен Спілберг влаштував персональний показ фільму в Білому Домі для президента США Рональда Рейгана та його дружини Ненсі Рейган.
  7. Сценарій фільму був написаний під час роботи над фільмом «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега» (1981) у перервах між зйомками. Стівен Спілберг диктував сюжет Меліссі Метісон, оскільки та була сценаристкою і була там разом зі своїм чоловіком Гаррісоном Фордом.
  8. Майже десята частина всього надзвичайно низького бюджету (10,5 млн. доларів) пішла на виготовлення самого Іншопланетянина.
  9. Кадр Елліота та Іншопланетянина, що летять на велосипеді на тлі місяця, став торговою маркою кіностудії «Amblin Entertainment».
  10. Прізвище Еліота жодного разу не згадується у фільмі.
  11. Початковою назвою проекту було «Життя одного хлопчика». Остаточну назву фільм набув лише у процесі зйомок.
  12. Стівен Спілберг та Мелісса Метісон розглядали можливість створення сіквела під назвою «Нічні кошмари», де Еліотта та його друзів викрали ворожі прибульці, а Іншопланетянин рятував їх.
  13. З 16 січня 1983 року по 12 лютого 1997 року фільм знаходився на першому рядку серед найкасовіших фільмів в історії американського кінопрокату.
  14. Італійський майстер спецефектів Карло Рамбальді зробив три моделі Іншопланетянина загальною вартістю 700 000 доларів. Вони були виготовлені із спеціальної гуми та зі скловолокна та містили безліч електронних пристроїв. Моделі мали різні функції: перша була суто механічною; вона кріпилася до підлоги і могла здійснювати 30 різних рухів частинами обличчя та ще 30 рухів різними частинами тіла. Друга модель була автоматична, електронна і могла здійснювати 86 видів рухів. Третя модель могла здійснювати лише 10 видів рухів, але автономна; вона використовувалася в сценах, де потрібно показати пересування. У тих випадках, коли жодна з моделей не могла забезпечити достатньо правдоподібного «живого» враження (такі епізоди становили близько 15% екранного часу), у зйомках брали участь карлики та 12-річний хлопчик, безногий від народження (на той час ця подробиця не афішувалась): Пет Білон, Тамара Де Тро та Метью Де Мерріт. Вони одягали маску та «костюм» Іншопланетянина, якими керували за допомогою електроніки.
  15. Було виготовлено окремо 4 голови Іншопланетянина, які використовувалися для зйомки різних спецефектів, розроблених компанією Industrial Light and Magic.
  16. Кумедний факт, відомий далеко не кожному історику реклами: у фільмі є сцена, в якій Елліот прокладає доріжку до будинку для іншопланетного гостя за допомогою різнокольорових шоколадних «ґудзиків». Концерн «M&M» відмовився надати фільму свою продукцію, яка «тане в роті, а не в руках», заявивши, що вигляд «огидного виродка E.T.» відлякає від їхніх солодощів дітей та дорослих. Натомість виграв концерн Hershey's, чиї кольорові цукерки Reese Pieces стали надзвичайно популярними відразу після прем'єри стрічки. Їхня реалізація зросла на 65 відсотків. Втім, був ще один «loser» у шоколадній історії — корпорація «Milk Duds» відмовила Спілбергу на тій підставі, що у космічного гостя, який жує кольорові карамельки, «дуже неапетитний вигляд».
  17. На роль матері дітей Мері спочатку запрошували Шеллі Лонг, але вона вже погодилася зніматися у фільмі Рона Говарда «Нічна зміна» (1982) і була змушена відмовитися.
  18. Початкова концепція Спілберга була набагато похмурішою, у ній прибульці тероризували сім'ю у власному будинку. Пізніше цю концепцію використали у фільмі «Полтергейст» (1982).
  19. Сцена, коли мама Елліота дивиться в шафу і бачить Іншопланетянина, оточеного іграшками, наче він є однією з них, була придумана Робертом Земекісом.
  20. Дебра Вінгер не лише тимчасово озвучувала E.T., а й з'явилася в одній сцені Гелловіна. Вона одягнена в маску, лабораторний одяг і веде пуделя.
  21. Пісня, яку співав брат Елліота Майкл, коли він дивиться в холодильник, називається «Accidents Will Happen» («Нещастя трапляються») і написана Елвісом Костелло.
  22. Реальне ім'я Кейза (персонажу Пітера Койота) жодного разу не розкривається.
  23. Крім Йоди у сцені Гелловіна, в кімнаті Елліота можна знайти різні іграшки із серії «Зоряних воєн». Джордж Лукас підтримав тему та показав кількох E.T. у фільмі «Зоряні війни: Епізод 1 — Прихована загроза» (1999).
  24. У колекцію рослин Іншопланетянина входить триффід (з фільму «День триффідів» (1962)).
  25. У сцені святкування Гелловіна дитина, яка зустрічається на шляху Е. Т. і ловить його погляд, одягнена як магістр Йода з фільму «Зоряні війни: Епізод 5 — Імперія завдає удару у відповідь». В цей час звучить уривок теми «Йода» композитора Джона Вільямса.
  26. Гаррісон Форд зіграв роль директора школи, але єдину сцену за його участю вирізав Стівен Спілберг, вважаючи, що його присутність збентежить глядачів.
  27. СПОЙЛЕР: Стівен Спілберг зняв фільм у хронологічному порядку, щоб отримати непідробну реакцію з боку акторів (головним чином дітей) у сцені розлучення з Іншопланетянином.
  28. СПОЙЛЕР: Одним з фрагментів, які Е. Т. дивиться по телевізору, став фрагмент фільму «Цей острів Земля» (1955), в якому іншопланетяни посилають своє обладнання земним вченим.