Статті, в яких згадується Наталія Ворожбит

25 лютого 2022,  14:31 | Статті

24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Зараз ми, як ніколи, потребуємо допомоги міжнародної спільноти й кожного, хто розуміє – завтра війна може бути у вас під дверима.

Ми розповідали про 8-річну війну, що триває на сході України, у наших фільмах. Ви дивилися їх на фестивалях. Але це не кіно, а наша реальність. А сьогодні ця реальність охопила всю нашу країну без винятку.

Українські кінематографісти звертаються до вас із закликом не мовчати та не стояти осторонь. Вони просять про допомогу та конкретні дії, які можуть допомогти Україні повернути мир.

Олег Сенцов, режисер «Носоріг»:

Путін не зупиниться на Україні. Це повномасштабна війна. Це виклик усьому демократичному світу. Ми боронимо не тільки свою землю, ми протистоїмо тиранії є, яка насувається. Час занепокоєння минув. Настав час воювати за свободу і правду.

Валентин Васянович, режисер «Рівень чорного», «Атлантида»:

Так, я залишаюся в Києві. Я хочу бути серед людей, котрі усвідомлюють свою етнічну, культурну, політичну приналежність. Хочу бути серед цих людей, щоб отримати важливий досвід, котрий допоможе мені створювати правдиві історії про них. Хочу бути частиною сили, котра призведе до руйнації імперії зла.

Марина Ер Горбач, режисерка «Клондайк»:

Дорогі колеги кінематографісти, політики, лідери думок світу, кожна хвилина затримки у прийнятті важливих рішень забирає житті українців зараз, і життя за межами України у майбутньому. Світова безпека в руках української армії. Будьте сміливими, рішучими, підтримайте вимоги українських політиків. Зробіть це заради майбутнього ваших власних дітей! Cut Russia off Swift!!!

Анна Мачух, генеральна директорка Української кіноакадемії та Одеського міжнародного кінофестивалю:

Росія досягла своєї точки неповернення. Ці дії неможливо пробачити і неможливо буде ніколи забути. Зараз Україна потребує допомоги міжнародної спільноти не лише словами підтримки та “занепокоєння”, а конкретними діями. Зараз не час ховати голову в пісок. Час назвати речі своїми іменами. Сьогодні Росія розпочала повномасштабну війну проти України, а завтра це може статися вдома у вас.

Наталка Ворожбит, режисерка «Погані Дороги»:

Я помила голову, а мама зробила котлети. Ми віднесли в підвал стільці, свічки і воду. Я дозволила доньці матюкатися, бо їй страшно. Я читаю новини про те, що російські війська під Києвом. Під моїм Києвом. Мій колишній чоловік записався у військо. Ми живемо в центрі Європи, в 21 сторіччі, в Україні. Наші найближчі сусіди Польща, Угорщина, Словаччина, Прибалтика, Румунія. Поруч Німеччина, Франція, Італія, тощо – ми їздимо туди на машині. Це не тільки наша війна. Вона торкнеться кожного європейця. Вона може знищити наш світ. Зараз дуже потрібна ваша участь, підтримка і допомога. Ваші промови, протести, гроші, зброя, санкції. Я закликаю світ об’єднатися проти путінської Росії і перемогти разом.

Ірина Цілик, режисерка «Земля блакитна, ніби апельсин»:

Ми всі зараз бачимо реальні обличчя фашизму. Російський диктатор почав повномасштабне вторгнення в Україну близько 4-5 ранку. Багато людей в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі та інших містах прокинулися від звуків вибухів та сирен. Російські та білоруські танки перетнули кордон. Повітряні удари російських військових виконуються на різні стратегічні точки у багатьох містах України. Є багато вбитих та поранених людей.

Україна буде чинити опір. Я вірю, що це початок кінця Путіна та Російської імперії. І я вірю в українців, наші Збройні сили борються та захищають нашу землю з гідністю. Але нам, звісно ж, потрібна вся можлива підтримка цивілізованого світу. Важливо розуміти, що російський неофюрер та мільйони його безголосих та згодних людей почали війну не проти України, а проти всієї Європи та всього західного світу.

Коли я кажу про підтримку, я маю на увазі не лише санкції та інші дії лідерів наших союзників. Нам також потрібна інформаційна підтримка. Важливо розуміти, що Путін побудував царство кривих дзеркал, де біле називають чорним та навпаки. Ми маємо чинити опір російській пропаганді разом. Тобто кожен з вас, друзі. Здається, Україна знову у центрі уваги всього світу. Але нам потрібно більше. Я знаю, що росіяни не зупинять свого фюрера. Але весь цивілізований світ може це зробити, у нас є багато різних інструментів та “зброї”. Найважливіше – не дивитися мовчки, як Левіафан намагається зжерти Україну. Ваша країна може стати його наступною метою.

Наріман Алієв, режисер «Додому»:

Україна б'ється за свою свободу та за своє право на існування. Україна б'ється проти Російської Федерації, яка не має меж своїх божевільних імперіалістичних апетитів. Вони вже не соромляться атакувати суверенну країну перед очима всього світу не маючи жодних на те прав або причин. Нам потрібна підтримка та поміч: військова, економічна, інформаційна. Я прошу всіх, хто небайдужий, висловлювати свій протест російській агресії. Виходьте на площі своїх містах та тисніть на керівників ваших країн надати Україні реальну допомогу. Ви особисто можете робити пожертви на потреби українських захисників, щоб завтра ця війна не опинилась у вашому домі. Я закликаю режисерів, акторів, музикантів та інших людей мистецтва сказати ні російській агресії в Україні. Назвіть все своїм ім'ям — Росія воює з Україною. Кожен з вас може повпливати, щоб жертв було менше. Адже навіщо нам голос, якщо ми боїмось його використати для того, щоб зло було знищено, а невинні люди не страждали?

ЯК ВИ МОЖЕТЕ ДОПОМОГТИ
Найважливіше, що ви можете зробити зараз для України, – це читати та поширювати перевірену інформацію про те, що відбувається. Перелік ресурсів, де публікується оперативна, правдива інформація про війну Росії проти України:

Президент України:

Web: https://www.president.gov.ua/en
Twitter: https://twitter.com/ZelenskyyUa
Facebook: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Міністерство закордонних справ України:

Web: https://mfa.gov.ua/
Twitter: https://twitter.com/MFA_Ukraine
Facebook: https://www.facebook.com/UkraineMFA

Офіційні соціальні мережі України:

Facebook: https://www.facebook.com/UkraineUA.MFA
Instagram: https://www.instagram.com/ukraine.ua/
Допоможіть захистити Україну – пожертвуйте до головного благодійного фонду України – https://savelife.in.ua/en/donate/

Допоможіть захистити Україну – пожертвуйте до головного благодійного фонду України на Patreon – https://www.patreon.com/savelife_in_ua

Будь ласка, закликайте владу своєї країни до рішучих дій на підтримку України та запровадження жорстких санкцій до Росії в цей непростий для всіх час.

StayWithUkraine, слідкуйте за оновленнями та каналами англійською мовою та підтримайте Україну в її боротьбі за свободу та демократію в Європі.