Біографія Голшіфте Фарахані

Повне ім'я: گلشیفته فراهانی
Народилася 10 липня 1983; Тегеран, Іран
Зріст: 169 см

Біографія Голшіфте Фарахані

Іранська актриса театру і кіно, дочка режисера Бехзада Фарахані і сестра актриси Шагайе Фарахані.

 

Голшіфт – іранка. Її батьки, брат і сестра, всі з творчого середовища. Батько – режисер, мати – художниця, сестра – актриса, брат – музикант. На театральну сцену Голшіфт вийшла у шість років, а в чотирнадцять років вже прославилася на весь Іран, зігравши головну жіночу роль в картині «Грушеве дерево». Образ Мі, героїні Фарахані, що не стирався з пам'яті головного героя, маститого письменника, хоча та була його першою, ще дитячою любов'ю. За цю роль Голшіфт отримала премію за кращу жіночу роль на Тегеранському фестивалі «Фаджр». З тих пір ім'я Голшіфт Фарахані значилося лише в перших рядках іранських фільмів, в яких вона знімалася.

Актриса багато працювала, за її плечима зйомки в картинах помітних іранських режисерів, всього близько п'ятнадцяти фільмів. Потім Голшіфт помітили у Голлівуді. Рідлі Скотт запросив актрису в фільм «Сукупність брехні», де Гошіфте зіграла з Леонардо ДіКапріо і Расселом Кроу.

Саме на прем'єрі «Сукупності брехні» у 2008 році Голшіфт звернула на себе особливу увагу. По-перше, через зйомки у картині іранська влада заборонила виїжджати актрисі з країни. По-друге, Голшіфт, все ж прилетіла на нью-йоркську прем'єру, вийшла на публіку без хустки, який за законом повинні носити іранки.

Іранська влада заборонила акторці зніматися у кіно. З тих пір у іранських фільмах Голшіфт не знімалася, її останньою повноцінною роботою на батьківщині став унікальний у своєму роді фільм «Ширін», у якому жінки, які дивляться кіно, відображають на своїх обличчях весь спектр емоцій.

У Ірані працювати було не можна, зате у Франції, у Голлівуді цікавих пропозицій було багато.

У 2012 році у відеоролику французької кінопремії Сезар Голшіфт оголила груди. Це підірвало іранське суспільство: хтось обурювався, хтось стверджував, що пора, нарешті, зламати стереотип про східну жінку. З боку Голшіфт це був, безумовно, серйозний вчинок, майже соціальний акт. Можливо, вона чітко розуміла, що їй доведеться втратити і який резонанс викличе те, що у виконанні європейської актриси пройшло б без подібного ажіотажу

Голшіфт довелося покинути батьківщину. Тепер вона живе у Парижі, у Іран не приїжджає, а з сім'єю бачиться не так часто, як хотілося б.

Втім, роботи, різної, цікавої, у актриси багато.

Голшіфт вже вдруге знялася у Рідлі Скотта, у картині «Вихід: царі і боги» вона зіграла царицю Нефертарі. Навесні 2016 року в Росії відбулася прем'єра режисерського дебюту Луї Гарреля, фільму «Друзі». Голшіфт Фарахані разом з Гаррелем і Венсаном МАКЕН зобразили любовний трикутник. Нарешті, Голшіфт знялася у одній з найпоетичніших картин нещодавнього Каннського кінофестивалю, «Патерсон» Джима Джармуша.