Біографія Джона Гудмана

Повне ім'я: John Stephen Goodman
Народився 20 червня 1952; Сант-Луїс, Міссурі, США
Зріст: 188 см

Біографія Джона Гудмана

Втім, дитинство майбутнього коміка пройшло далеко не в атмосфері розваг. Джон народився 20 червня 1952 року в Нижньому Еффтоне - передмістя Сент-Луїса, штат Міссурі. Його батько - поштовий службовець - недовго співав синові колискові: він помер від серцевого нападу, коли малюкові Джонні було всього два роки. У той час Вірджинія Гудмен очікувала ще одну дитину. Незабаром у Джоні з'явилася молодша сестра Бетті.

Втрата глави сімейства стала великим ударом, змиритися з яким дітям було дуже важко. Тому старший син Леслі, якому тоді було всього п'ятнадцять років, постарався замінити молодшим братові та сестрі батька. Особлива роль, яку доля змусила прийняти на себе Леслі, зблизила всю сім'ю, в першу чергу братів. Але Джону все одно не вистачало поруч надійного порадника і просто друга. До того ж матері доводилося працювати відразу на кількох роботах, а значить, вона не могла цілком присвятити себе вихованню дітей.

Перебуваючи під наглядом брата, Джон успішно закінчив у рідному містечку школу, де він запалився особливою любов'ю до футболу. Потрібно визнати, що гравцем він був неважливим, оскільки команда виграла тільки одну гру на виїзді. У досить щільному шкільному графіку юнак також знаходив час і для участі в шкільних театральних постановках. Його театральний дебют відбувся в 1968 році.

У 1970 році Гудмен поступив в місцевий коледж, звідки потім перевівся в Південно-Західний університет штату Міссурі. Поки молодший брат посилено удосконалював свій талант, Леслі Гудмен весь свій вільний час присвячував зведенню міцного фундаменту для майбутньої кар'єри Джона. Він намагався накопичити достатньо грошей, щоб Джон зміг відвідувати додаткові заняття з акторської майстерності і дійсно чогось досягти у світі великого кіно.

У 1975 році Джон Гудмен закінчив коледж зі ступенем з акторської майстерності. Тоді ж він прийняв доленосне рішення: настав час грати від душі і всерйоз. Проте публіка штату Міссурі була далеко не кращим початком для молодого і недосвідченого актора. Тому Джон, маючи в кишені заощаджену братом тисячу доларів, в 1975 році відправився за славою в Нью-Йорк. Через три місяці гроші закінчилися, поставивши його перед необхідністю шукати роботу. У цьому він перевершив багатьох зірок Голлівуду, якщо не кількістю, то оригінальністю обраного роду діяльності. Гудмен брав участь у кількох дитячих театральних постановках, а також працював кухарем в театрі.

Поступово удача стала все частіше посміхатися починаючому акторові. Так, в 1978 році він дебютував в маленькій постановці на Бродвеї "Сон в літню ніч". Незабаром Гудмен вже йшов впевненою ходою на репетиції найвідоміших бродвейських мюзиклів 90-х років. Починав він як актор другого плану, але врешті-решт опинився в центрі сцени. Критики одностайно оспівували його акторський дар, всі грані якого проявилися в п'єсах "Втрачаючи кінці" (1979) і "Велика ріка" (1985).

До великих ролей на широкому екрані було ще далеко, і Гудмен відточував свій дар на сцені. Також він успішно знімався в рекламних роликах, особливо запам'яталися глядачам у ролі короля бургерів.

Початок 90-х було для Джона Гудмена чимось на зразок голлівудського Ельдорадо. Пропозиції блиснути на великому екрані приходили від творців найпривабливіших в кар'єрному плані кінопроектів. Однак Гудмен вирішив спочатку зміцнити своє становище актора другого плану і лише потім погоджуватися на провідні ролі. Вперше глядачі побачили могутнього товстуна в якості зірки першої величини в картині братів Коен "Виховання Арізони", несподівано відкрила публіці справжню величину акторського дару Гудмена. Потім послідувала головна роль в "Розанні" - касовому шоу всіх часів, де він успішно створив образ простої людини, представника робітничого класу. Несподівано для нього самого ім'я Джона Гудмена стало відомо в кожному будинку Америки. Це шоу принесло йому не лише глядацьку любов, але і заслужене визнання кінокритиків - нагороду "Еммі".

Зірка актора нарешті засяяла у всій своїй красі на голлівудському небосхилі; кращі комедійні ролі в найкасовіших картинах наче тільки його й чекали. Піймавши удачу за хвіст, Гудмен на піку своєї популярності знявся в драматичних стрічках "Море любові" і "Малятко". Однак справжню популярність він знайшов як приголомшливий комік, виконавши ролі легковажних веселунів у фільмах "Король Ральф" і "Флінстоуни".

Подібно багатьом зіркам, Джон Гудмен досяг слави не тільки в сфері кіно, але і в світі музики. Вперше Гудмен продемонстрував свої вокальні здібності в шоу "Розанна", потім - в картині "Король Ральф". Спів - постійний супутник актора не тільки на екрані, але і в житті. Перші відвідувачі ресторанів "Планета Голлівуд" не раз були свідками блискучого дуету Джона Гудмена і Брюса Вілліса, що тішать слух обідають клієнтів. Запальні музичні номери у виконанні Гудмена шанувальники його таланту могли побачити і в новоорлеанском "Будинку блюзу", співвласником якого він є.

Коли все так добре в кар'єрному плані, особисте життя, згідно дивною голлівудської логікою, дає збій ... Але тільки не у випадку з Джоном Гудменом. Він - один з небагатьох кіноідоли, які являють собою зразок майже ідеального сім'янина. Дружина актора - Аннабет Хартзог. Вони зустрілися на вечірці в Новому Орлеані, в розпал зйомок чергового фільму за участю Гудмена "Коли я закохався" (1988). Стріла Амура не потрапила в Аннабет з першого разу, на відміну від Джона, який був убитий її красою. Зазвичай невимушений у спілкуванні. Гудмен від збентеження раптом став незграбним і повністю втратив дар красномовства. Аннабет ж визнала його дуже грубим і тільки після довгих умовлянь дала Гудменові ще один шанс.

У 1989 році відбулася скромна весільна церемонія, а ще через рік Джон став щасливим батьком. У подружжя народилася чарівна крихітка, яку назвали Моллі. Всі дружне сімейство Гудменом облаштувалось в Лос-Анджелесі.

Привівши в гармонію всі сфери свого життя, актор зі спокійним серцем знову віддався улюбленій справі. У 1999 році він в парі з Ніколасом Кейждем знявся у фільмі Мартіна Скорсезе "Воскрешаючи мерців". В даний час Гудмен переживає відродження своєї популярності, давши згоду на зйомки відразу в декількох крупнобюджетних картинах. Цим творчим здобуткам ще тільки належить приєднатися до значного кінобагажу Джона Гудмена. А в рідному місті актора, яке прославилося завдяки його величезному внеску у світовий кінематограф, у 1997 році на Алеї Слави "запалилася" зірка справжнього короля людських сердець, чудового чоловіка і сина, і просто хорошого хлопця.