Рецензія на мультфільм «DC Ліга СуперУлюбленців»
Супергеройська пародія на «Секрети домашніх тварин»

2 сентября 2022,  03:25 | Рецензии | Автор: Олена Стрельбицька

Коли запуск «Ліги справедливості» провалився, і її сиквел було скасовано, студія Warner Bros. продовжила шукати інші шляхи заробити на супергероях з коміксів DC. І вихід було знайдено анімація. Адже це можливість залучити до кінотеатрів навіть найменших глядачів, які не знають, звідки прибув Супермен, як працюють його супергеройські сили, та й взагалі, що таке ця Ліга справедливості. Зате найменші глядачі просто обожнюють милих песиків та інших домашніх тваринок, тому в мультфільмі «DC Ліга СуперУлюбленців» саме вони стають головними героями, які мають врятувати світ від планів підступного суперлиходія.

На цей раз відомі люди-супергерої, як Супермен, Диво-жінка, Аквамен та Бетмен, відходять на другий план (і виявляються повністю нездатними перемогти одну маленьку морську свинку), а на першому плані опиняється пес Крипто, найкращий друг Супермена, який є головним героєм анімації «DC Ліга СуперУлюбленців». Він прибув на Землю разом з маленьким Кал-Елом, володіє схожими суперсилами, і з самого дитинства був його єдиним другом, який неодноразово допомагав Людині зі сталі рятувати Метрополіс від лиходіїв, тому Крипто не уявляє, що може ділити увагу хазяїна з кимось іще. Як раптом Супермен закохується у репортерку Лоїс Лейн і готується зробити їй пропозицію. Щоб Крипто не було самотньо, Супермен намагається подружити Крипто з іншими собаками, проте самозакоханий та ревнивий пес не бажає заводити нових друзів, адже у нього вже є його хазяїн. Але скоро це зміниться, адже коли Супермена та всіх членів Ліги справедливості викрадає зла морська свинка на ім’я Лулу з лабораторії Лекса Лютора, яка отримала могутні суперсили, а Крипто втрачає свої здібності, йому доводиться зібрати нову суперкоманду зі звірів, які втекли з притулку.

Тож до суперкоманди Крипто входять: пес Ас, який стає незнищенним, як Росомаха; свинка Пі-Бі, яка отримує суперздібності Людини-мурахи, тобто вміє зменшуватися на збільшуватися у розмірах; білка Чіп, який тепер стріляє блискавками з лап; і підсліпувата черепаха Мертон, яка отримує супершвидкість, як у Флеша. Теперь їм усім доведеться стати справжньою командою та перемогти Лулу, яка за допомогою оранжевого криптоніту наділяє суперсилами цілу зграю морських свинок, які раніше жили у школі. Так, якщо вам більше 10 років, то цей сюжет звучить як повна маячня (навіть у світі, де повно фільмів про супергероїв), але що поробиш. Студії Warner Bros. потрібно якось заробляти гроші. Плюс це чудовий варіант заробити після релізу мультфільму на продажі іграшок у вигляді цих улюбленців-супергероїв. А те, що стрічка «DC Ліга СуперУлюбленців» є маркетинговим ходом підтверджує ще й сцена після титрів, де за дивовижним збігом обставин з’являється Чорний Адам зі своїм суперпсом, якого незабаром зіграє у фільмі «Чорний Адам» той самий Двейн Джонсон, який став голосом Крипто (і виступив продюсером цього мультфільму).

Перші тридцять хвилин «DC Ліга СуперУлюбленців» йде легко, але потім розумієш, що це стандартна супергеройська пародія або рімейк анімаційної франшизи «Секрети домашніх тварин», яку студія Illumination представила ще у 2016 році. І якби не ці милі домашні тваринки, намальовані з певною долею мімімішності, сенсу дивитися черговий перевантажений супергеройскими спецефектами «блокбастер» взагалі не було б. Чим далі йде сюжет, тим більше він виглядає як копія усіх тих комп’ютерних мультфільмів, що виходили на екрани у попередні роки. Жодної оригінальності, через що під час перегляду мозок періодично просто «вимикається», бо нецікаво фіксувати те, що відбувається на екрані. Єдиний персонаж, який рятує будь-яку ситуацію, чарівна черепаха Мертон. Без неї мультфільм не мав би жодної родзинки.

Не дивлячись на те, що на екрані з’являється багато супергероїв DC, творці мультфільму все одно не змогли втриматися від копіювання Marvel. Відчувається, що головну лиходійку Лулу майже повністю списали з Багряної відьми у втіленні Елізабет Олсен: вони обидві володіють телекінезом і літають, отримали свої сили від чарівного каменя, навіть мотивація у них схожа Ванда у фільмі «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» бажала будь-якою ціною возз’єднатися зі своїми синами, а Лулу бажає будь-якою ціною возз’єднатися зі своїм «єдиним другом» Лексом Лютором. Ще одне відсилання до Marvel можна побачити у тій сцені зі швидкісною черепахою, де вона пародіює культовий епізод за участю Ртуті з фільму «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього». Це виглядає досить комічно, проте сумно, що кіновсесвіт DC опинився у такому стані, що не може робити веселі відсилання до своїх власних фільмів (відсилання до Думсдея було занадто навіженим). Та й загалом у світі, перенасиченому супергеройським кіно, мультфільм «DC Ліга СуперУлюбленців» навряд чи вас чимось здивує, хоча може час від часу повеселити своїми кумедними тваринками, яких ви забудете майже одразу, як вийдете з кінотеатру. З усього цього супергеройського божевілля не забувається лише Кіану Рівз у образі Бетмена ще одна з небагатьох крутих фішок мультфільму, яку оцінять лише дорослі глядачі, які люблять комікси.

Високі рейтинги мультфільму «DC Ліга СуперУлюбленців» від глядачів на сайті IMDb та від кінокритиків легко вводять в оману, адже йому далеко до того, щоб стати кращим мультфільмом року чи хоча б літа (обидва ці звання я поки віддаю анімації від Netflix «Морське чудовисько»), особливо через його нестерпного та самовпевненого головного героя, який вважає себе кращим за інших. І, будемо відвертими, якби ті тварини з притулку не отримали суперсили і якби йому не потрібна була їхня допомога, Крипто нізащо не став би з ними дружити. Такий собі приклад для юного глядача.

2935