Рецензія на фільм «Льодовиковий період: Курс на зіткнення»
Незвичайна зграя рятується від метеорита

19 липня 2016,  01:14 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Почавши свою велику міграцію 14 років тому, найнезвичайніша зграя відтоді невпинно потрапляє в найнеймовірніші ситуації, виною яких частенько виявляється дивакувата шаблезуба білка на ім'я Скрет. Ось і п'ятий «Льодовиковий період» теж починається з цього небагатослівного героя, який випадково опиняється в космосі і відправляє в бік нашої планети метеорит, здатний знищити все живе...

П'ятий і імовірно фінальний (якби ж!) «Льодовиковий період» довірили знімати Майку Трумейеру, номінованому на «Оскар» за короткометражку про Скрета «Не час для горіхів» і Галену Т. Чу, що працював над сценарієм ще самої першої частини даної франшизи. І разом вони вирішили побезумствувати ще дужче, подумавши, що раз вже було і «Глобальне потепління» і «Ера динозаврів» і «Континентальний дрейф», нашим героям залишається лише боротися з загрозою з космосу у вигляді метеорита. Але будь ласка не панікуйте, тому що Сід, Дієго і Менні і не з такого виплутувалися.

Все починається з того самого польоту Скрета на Місяць, і цього разу його пригоди стали відмінною пародією одночасно і на «Гравітацію» і на «Марсіанина». Цю білку, здається, ніщо не здатне ні потопити, ні спопелити, ні навіть вбити в космічному вакуумі, коли у неї від скафандра залишається один лише шолом... Цей приголомшливий персонаж задає досить шалений темп своєю короткометражкою «Космічна Скретострофа», яка одночасно і є відкриваючим епізодом «Льодовикового періоду: Курс на зіткнення». От тільки потім його сюжет стрімко і остаточно скочується в безодню фарсу, перетворюючи історію давно улюблених і помітно втомлених від цих божевільних пригод героїв у все більш слабкі відлуння минулого.

На цей раз творці перевершили самі себе, створивши купу нових героїв, деяким з яких взагалі б ніколи не виходити з-під пера художника-аніматора. Знайшовши в минулих мультфільмах пару для Менні і для Дієго, тепер вони взялися за бідного Сіда, який не став з першої частини ні розумнішими, ні красивішим. Здавалося б, йому так і холостякувати до кінця своїх днів, залишаючись пришелепкуватим дядечком для наступних поколінь мамонтів і шаблезубих тигрів, але ні, і йому вирішують знайти суджену. Правда, для цього незвичайній зграї доведеться трохи не загинути і опинитися в чарівному світі Геотопії, де всім заправляє йог-егоцентрик Шагрі Лама.

І поки Сід страждає від самотності, а Дієго з Широю намагаються довести, що можуть бути милими з дітьми, в сім'ї Менні розігрується шаблонна драма на тему того, що дочка збирається заміж, а батько з матір'ю ну ніяк не можуть її відпустити у доросле життя, та ще й з таким незграбним мамонтом на ім'я Джуліан.

Єдині, хто ніколи не підводять на всьому цьому фестивалі страждань перед кінцем світу, так це опосуми Креш і Едді, які практично повністю перетворилися на персонажів пантоміми, але від цього вони тільки виграють.

На тлі втомлених головних героїв, яким зовсім не хочеться знову кудись вирушати, виграшно виглядає ласка Бак, чиї виверти є кращою частиною цієї історії. А сцена з його появою – одна з кращих у франшизі. До того ж, його глюк на ім'я Ніл деБак Ласка – прекрасний реверанс у бік одного з найбільших космологів сучасності Ніла деГрасса Тайсона, який його і озвучив в оригіналі.

При перегляді «Льодовикового періоду: Курс на зіткнення» не раз ловиш себе на думці, що мультфільм постійно намагається бути надзвичайно смішним і виходить це у нього не дуже. Через п'ять фільмів історія втратила б свою чарівність і новизну, і кожен раз його персонажі ніби намагаються відтворити ту саму свою першу подорож, але ці спроби з тріском провалюються. З душевної історії про справжню дружбу «Льодовиковий період» перетворився у дешевий фарс, що залишає після перегляду лише здивування. Піду краще перегляну першу частину.

Деколи навіть анімаційним героям приходить час піти на спокій. Наприклад, в той момент, коли ви починаєте змушувати їх рятуватися від метеорита, який має зруйнувати весь світ.

P. S. Кажуть, що якщо цей мультфільм стане успішним, то він не буде останнім, як нам обіцяли... Мабуть, Blue Sky Studios вперто не хоче злазити зі своєї дійної корови, якою стільки років був «Льодовиковий період», і створювати щось нове. Та чи довго це може тривати?

2280