Рецензія на фільм «Хардкор»
Як це – бути героєм бойовика?

25 квітня 2016,  15:23 | Рецензії | Автор: SergioBond

Незважаючи на те, що цей рік багатий на гучні прем'єри, періодично в кіноіндустрії настає затишшя. Ось і зараз, перед травневими святами, дивитися нема чого від слова "зовсім". Хоча ні, є як мінімум один гідний фільм: «Хардкор». Про нього сьогодні і піде мова, а вже йти на нього в кінотеатр чи ні – вирішувати кожен для себе буде сам.

Сама ідея створення подібної картини з'явилася завдяки кліпу на пісні «The Stampede» і «Bad Motherfucker» інді-рок-групи Biting Elbows, знятому фронтменом цієї самої групи Іллею Найшуллером. Ролик настільки сподобався всім, що почали ходити неабиякі розмови про повнометражну картину. Навіть краудфандінгову кампанію розпочали і зібрали чверть ляма вічнозелених. А потім в продюсери Тимура Бекмамбетова покликали. Йшов 2013-й рік...

Взагалі, знімати весь фільм від першої особи – це виклик. Як для акторів, так і для режисера. Проблем з екшн-сценами більш ніж достатньо вимальовується. Саме з цим і зіткнулися творці картини. По ходу зйомок довелося реально з нуля розробляти шолом-маску для закріплення камери GoPro і систему магнітної стабілізації. Паркур же! Тут з'явиться цілком закономірне питання: хто ж зіграв головного героя; хто цей чортовий геній; хто і жнець, і співак і на дуді гравець? Відповідь проста – майже два десятка людей. Так-так, це дійсно унікальний випадок у сучасній кіноіндустрії, коли головний герой знеособлений, а його грають декілька людей. Навіть сам Ілля як режисер не посоромився взяти участь в цьому процесі.

Але що це я все про зйомки да про зйомки? Пора б уже й про саму картину поговорити. Сюжет простий, як ситцеві труси: кіборг-протагоніст Генрі заради любові готовий на все, щоб врятувати свою дружину з лап негідника. Власне, так. Але це бойовик, що ще потрібно? Харизматичний лиходій, звичайно ж, якого майстерно зіграв Данило Козловський! Цей блондинистий хіпстер на ім'я Акан відразу викликає неприязнь і бажання його прикінчити скоріше. Роль дружини головного героя дісталася красуні Хейлі Беннетт (Естель). Хочу відзначити, що з перших хвилин починаєш вірити в щиру любов між нею і Генрі. Так що з мотивацією все ОК.

Ну а коли віриш в те, заради чого починалася вся ця війнушка... отримуєш задоволення від процесу. До речі, без друга герой не залишився. Вірного товариша і соратника зіграв Шарлто Коплі (Джиммі). Заліково зіграв, чого вже там. Тверда п'ятірка товаришеві! Взагалі, я побачив той рідкісний випадок, коли абсолютно всі знаходяться на своїх місцях: і герої, і лиходії, і звичайні перехожі.

Однак не потрібно думати, що фільм без недоліків. Є така справа, і я не маю права не розповісти про це. По-перше, все-таки техніка зйомки. Так-так, я все розумію. Новинка для кінопрома та інше... На жаль, занурення на 100% не вийшло. Задумка була супер: дати кожному глядачеві відчути себе в ролі головного героя бойовика, але... Метод ще допилювати напилком треба. Років через -надцять все може бути, але зараз я бачу низку проблем. Це і "смикання картинки" (незважаючи на всі системи стабілізації і шолом-маску), і ефект "риб'ячого ока" (може так кіборги по-справжньому і бачать навколишній світ, але камера розставляє крапки над "i" за допомогою «fish-eye»). Не вірю, на жаль. І інші не повірять.

По-друге, в перших рядах реально каламутити починає, якщо вестибулярний апарат слабенький. Адже трюки всіх екшн-сцен зняті наживо, та й картинку ковбасить не по-дитячому. Особливо вразливим рекомендую брати квитки ближче до центру або кінця залу.

По-третє, дубляж. Так... Раптово фільм був орієнтований, перш за все, на західного глядача, а тому оригінальна мова – аглицька. Перекладачі, і ні для кого це не секрет, наркомани... Дивитися в дублюванні фільм неможливо. Всі матюки безжально за****ни цензурою. Рейтинг 18+, як же... Тут варіанта рівно два – або дивитися в оригіналі, або дивитися в перекладі Дмитра "Goblin'a" Пучкова, благо йому сам режисер дозволив. Офіційну-то ліцензію відібрали після закону «про заборону мату в ЗМІ». Такі справи.

І що мені б хотілося сказати наостанок? Фільм все-таки хороший. Він незвичайний, він унікальний в своєму роді, він пропонує кожному глядачеві побути в шкурі героя. І стрілялки, стрілялки, нескінченні стрілялки весь хронометраж! Воно того варте, особливо кінцівка. Кінцівка – моє шанування! Хто ще молодий душею, кому не вистачає нових відчуттів, хто готовий ризикнути – ласкаво просимо на сеанс. Решта – проходимо повз і закриваємо очі дітям.

P.S. Ах, зовсім забув сказати, що в картині цілий ряд іменитих камрадів зазначили свою фізіономію у вигляді камео: Тім Рот, Саша Паль (лисий гопник з «Гірко»), Серьога Шнуров, сам режисер і навіть відомий відео-блогер Євген "BadComedian" Баженов. Знайди їх усіх!

1481