Рецензія на фільм «Зоряні війни: Пробудження сили»
Повернення в далеку-далеку Галактику

17 грудня 2015,  01:07 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Джедаї, Темна сторона, Світла сторона, невідомі планети, інопланетяни всіх розмірів, кольорів і рас, зворушливі дроіди і битви на світлових мечах... Вам теж цього не вистачало? Якщо так (а, швидше за все, так і є, оскільки складно уявити більш очікуваного фільму цього року), то «Зоряні війни», нарешті, повернулися, щоб знову відправити глядачів у свою далеку-далеку Галактику, де Добро продовжує боротися зі Злом, а Сила ніби пробуджується від довгого сну, і кличе до себе...

Покидаючи студію, творець саги «Зоряні війни» Джордж Лукас залишив по собі багатообіцяючу заміну у вигляді Джей Джей Абрамса, який вже вдихнув нове життя в іншу наукову фантастику під назвою «Зоряний шлях». Будучи великим шанувальником джедаїв ще з того самого першого фільму, що вийшов в світ майже сорок років тому, «Зоряні війни: Епізод 4 – Нова надія», Абрамс просто не мав права не розбудити Силу як треба. Щоб не промахнутися, режисер заручився підтримкою сценаристів Лоуренса Кездана, який працював над п'ятим та шостим епізодами, і оскароносного Майкла Арндта. І в результаті народилася історія, гідна стати продовженням першої трилогії, після перегляду якої, навіть будучи не найзатятішим шанувальником саги, не хочеться покидати цю далеку-далеку Галактику.

Тільки де тепер шукати Силу? Чи живі ще джедаї? Ми знаємо, що вони давно стали рідкістю, майже міфом, але все ще знаходяться серед нас, головне, зуміти розглянути в них те, чого вони самі поки не бачать в собі. У своїй незвичайній, але простий і ясній місії, новим героям Рей і Фінну належить відкрити, що багато з легенд зовсім не легенди, і вибір за ними: бігти або залишитися і боротися. Хоча тут ніколи не знаєш, хто є хто насправді. Абрамс подбав про те, що якщо ви і подивилися всі трейлери, до перегляду цілого фільму ви все одно майже нічого не знаєте про нових героїв, і він готовий вас дивувати. Так що приготуйтеся до сюрпризів, якими наповнений сьомий епізод, який є одночасно і продовженням, і початком чогось нового і не менш масштабного.

Не так давно маловідомих акторів Дейзі Рідлі і Джона Бойегу навряд чи хтось впізнавав на вулиці, тепер це точно зміниться. Особливо після того, як ви побачите їх на великому екрані. Протягом усього фільму відчайдушно намагаєшся зрозуміти, хто з них краще підійшов на свою роль, але схоже, що це невдячне заняття. Вони обидва ідеально вписалися в образи Рей і Фінна. Ще одного основного новачка в сазі втілив набагато більш відомий Оскар Айзек, який активно підкорює Голівуд останні кілька років. Його По Демерон, кращий пілот Опору, з першої появи на екрані заявляє, що буде геройствувати, і нічого з цим не поробиш. А той самий помаранчевий костюм, який носив ще Люк, сидить на ньому, як влитий.

Початок нової трилогії, нові герої, а, значить, прийшов час і нового лиходія, що приховує своє обличчя під маскою. Кайло Рен, від чийого голосу, що доноситься з-під маски, аж мурашки по шкірі, готовий завершити розпочате Дартом Вейдером. Вам сподобається, коли ви дізнаєтеся, хто він такий, тут Абрамс зі сценаристами зробив дуже в стилі цієї саги. Адам Драйвер тут шикарний. Є в його персонажа і могутність, і одночасно вразливість. А незвичайний світловий меч в його руках, що породив з виходом першого тизера купу мемів, навряд чи вам тут здасться чимось кумедним. Особливо після фінального поєдинку.

- Чуї, ми вдома.

Одна з кращих цитат фільму, всього кілька слів, але скільки в них вкладено сенсу. Радісне передчуття появи на екрані культових героїв, які є невід'ємною частиною цієї саги (одного разу їх вже спробували відняти, але всі ми знаємо, якою вийшла друга трилогія), незрівнянно з емоціями, які відчуваєш, коли їх, нарешті, бачиш знову борознячими простори далекої-далекої Галактики. Харрісон Форд, Пітер Мейх'ю, який знову заліз у костюм Чубакки, Керрі Фішер і сам Марк Хемілл, чия поява ще більш довгоочікувана, оскільки його Люк Скайвокер тримався в тіні під час промо-кампанії. Кожного з цих персонажів зал зустрічав радісними оплесками, ніби старих добрих друзів, яких не бачили років тридцять. Дізнатися, куди завела їх доля, що з ними стало, побачити, як через три десятки років їх не залишила жага пригод, справедливості і прагнення зробити щось хороше (і не треба тут скептичних поглядів, Хан Соло, ми всі знаємо, що ти герой і не зможеш пройти повз).

На Темній стороні разом з Кайло Реном в сьомому епізоді виступили британці Донал Глісон і Гвендолін Крісті. Бачити першого в образі лиходія – особливе задоволення, а шикарним обладункам другої, напевно, заздрить більшість штурмовиків. І спробуйте зрозуміти, якщо ще не знаєте, кого тут зіграв Енді Серкіс. Цей майстер перевтілень в кого завгодно, незалежно від його форми, з кожною новою роллю підкорює чергову висоту.

Окремо хочеться сказати про дроідів, які кожен раз, будучи навіть зовсім несхожими на людей, викликають хвилю радості і позитивних емоцій. Нехай старички R2-D2 і C3PO – сцена появи останнього придумана просто блискуче і відображає всю незручну сутність персонажа, за яку ми його і любимо – поступилися новачку BB-8, той катається на своїй кулі без утоми, відважно і наполегливо виконуючи свою місію.

Протягом усього перегляду «Зоряних воєн: Пробудження сили» відчувається, з яким трепетом Абрамс відноситься до оригіналу, і в чому його епізод є даниною цій класиці, що помічаєш як у загальних сюжетних лініях персонажів, так і в деталях. Він узяв звідти найкраще і додав пристойну частку нового, але не менш приголомшливого і не відпускаючого до останньої секунди. Космічні польоти, повітряні і наземні бої, сяйво і знайомий звук світлових мечів, герої, які геройствують безпідставно і мимоволі, кажучи часом настільки влучні фрази, що їх дуже скоро розтягнуть на цитати... І тут з величезним полегшенням усвідомлюєш, що сьомий епізод повністю виправдав високі очікування. Перед нами один з кращих фільмів року. Спасибі, Абрамс. Берися за наступний.

Сила вже прокинулася. Просто впусти її.

1367