Рецензія на фільм «Суфражистка»
Солдати-піхотинці британського феміністичного руху

2 грудня 2015,  14:28 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Рух суфражисток, що борються за права жінок, з'явився у Великобританії ще в кінці 19 століття, але з приходом 20 століття мирні мітинги, які не принесли жінкам необхідного права голосувати, багатьом з них здалися недостатніми. Тоді сталося народження більш радикального руху, чиї представниці та представники (так, серед них були і чоловіки, які підтримують жінок) не словом, а ділом стали боротися з глухим до їхніх благань урядом, почавши справжню партизанську війну за свої права...

У 2008 році британський режисер Сара Гаврон завдяки своєму дебютному повнометражному фільму «Цегельний провулок» була номінована на премію Британської кіноакадемії за Самого багатообіцяючого новачка, і ось в 2015 році виходить її друга повнометражна кінокартина. «Суфражистка» відносить нас у Великобританію в першу половину 20 століття в гущу революційного руху жінок, які не просять, а вимагають голосно і публічно своє право голосу.

Побачити світ суфражисток режисер дає нам очима нічим на перший погляд не примітної прачки Мод Уоттс. У неї є робота, є чоловік і син, є будинок. Але незважаючи на те, що вона ризикує у пральні своїм здоров'ям, заробляючи проблеми з легенями й опіки, так ще й отримує за це менше, ніж колеги-чоловіки, які в основному займаються доставкою. Будинок її швидше нагадує невелику квартирку, в якій подружжя тулиться разом з хворою дитиною, а якщо у них з чоловіком щось не заладиться, то за законом вона взагалі може ніколи не побачити свого сина, якого любить більше за все на світі. Ось так Мод і живе, зокрема завдяки любові до сина, що дає їй сили переборювати все. Вона, як і багато жінок навколо, прийняла свою долю, але тут Мод знайомиться з активістками, які втомилися терпіти наруги і несправедливість, задовольнятися тим, що дають або дозволяють взяти чоловіки, і ступає на небезпечний, зате свій особисто обраний шлях суфражистки.

Це вже друга костюмована кінокартина з Кері Малліган у головній ролі, що вийшла на українські екрани в 2015 році, і в обох фільмах вона втілила прогресивних і сміливих жінок, які самі обирають свій шлях. Тільки з них двох її суфражистка Мод Уоттс зачіпає набагато сильніше, їй сильніше співпереживаєш, а стійкостії цієї жінки хочеться побажати кожній, яка зіткнулася з несправедливістю у своєму житті. Малліган показує стрімку еволюцію своєї героїні від прачки, яка при несправедливому і навіть злочинному ставленню до жінки відвертала очі, до революціонерки, яка буде боротися за свої права до переможного кінця.

Сестер по зброї головної героїні стійко втілили Енн-Мері ДаффХелена Бонем Картер, яку так рідко можна побачити на екрані в такому звичайному, неказковому образі, і Ромола Гарай на прикладі чиєї героїні було показано, що навіть жінка із становищем все одно не мала права голосу перед своїм чоловіком, до того ж і була позбавлена можливості вільно розпоряджатися своїми фінансами.

Система, яка не бажає рахуватися з жінками, представлена тут у вигляді інспектора Стіда і чоловіка головної героїні Санні, яких переконливо втілили Брендан Глісон і Бен Вішоу. Ці персонажі наочно демонструють, звідки у такої нерівноправності ростуть ноги, коли той же інспектор, який має дотримуватися справедливості, захищати тих, хто цього потребує, раз у раз ставить жінкам, які борються за право голосу, палки в колеса, виправдовуючи це тим, що служить закону. А чоловік, який нібито любить свою дружину, з которою у них сім'я і будинок, виявляється чи не першим, хто від неї відвертається, бо бачте, сусіди косо дивляться. Що ж стосується тих поліцейських, які піднімають руку на протестуючих жінок, то їх взагалі насилу можна назвати чоловіками, як, втім, і людьми взагалі.

Що ж стосується прекрасної Меріл Стріп, яка виконала роль активістки і ватажка суфражисток Еммелін Панкхерст, то у неї дуже скромний екранний час. Але незважаючи на це, не дарма цю роль дали саме Стріп, ставлячи таким чином її героїню в центрі уваги. А Панкхерст дійсно була героїнею, однією з тих, хто змінив хід історії. В кінці минулого століття журнал Time навіть включив її в сотню найвидатніших людей століття.

Кінокартина Сари Гаврон викликає масу сильних емоцій, зокрема, обурення, адже так дивно, коли жінкам, що виношують і виховують дітей свого чоловіка, працюють не покладаючи рук, щоб у них все було, жінкам, перед якими чоловіки схиляють коліна, коли роблять пропозицію, в результаті не дають навіть права голосу. Але, у той же час, ці стійкі і хоробрі міс і місіс викликають захоплення і повагу своєю готовністю боротися до останнього, йти на будь-які позбавлення, лише б у їх дочок потім з'явився шанс на краще майбутнє.

Пригадую, коли під час промо-кампанії «Суфражистки» її актриси були сфотографовані в футболках з фрагментом цитати Панкхерст «я краще буду бунтаркою, ніж рабинею», по закордонним соцмережам пройшлась хвиля обурення, в дусі, «та як вони посміли порівнювати себе зі справжніми рабами». Але фраза ватажка суфражисток тут не перебільшена. Ви тільки подивіться на будні головної героїні: опіки які вона отримує на копійчаній роботі, де потрібно працювати майже з дитинства, де роботодавець буде тебе ґвалтувати, а ти й пискнути не наважишся, інакше вилетиш з роботи і просто помреш на вулиці з голоду. Та хвиля обурення вказує лише на те, як мало ми знаємо європейську історію, не таку вже й далеку від сучасності. Адже ці героїні заслуговують на те, щоб про них пам'ятали, щоб їх справою надихалися, не забували, як важко дістаються права, і пам'ятали про ті жертви, які люди приносять заради того, щоб бути вільними самостійно вирішувати свою долю.

Цікаво, що після фільму в титрах зазначено кілька країн з роками, вказуючими, коли жінки отримали там право голосу. І останньою слідує Саудівська Аравія, чиї жінки в цьому році вперше зможуть проголосувати та балотуватися на місцевих виборах, які відбудуться 12 грудня. Тому якщо комусь здається, що ми в 21 столітті досягли рівноправ'я, що фемінізм – це привід для насмішок, то пора перестати обманювати себе і закривати очі на проблему, яка все ще існує. Боротьба за рівноправність ще не закінчена. Інша справа, які методи при ній використовуються.

Матері. Дочки. Революціонерки. Суфражистки билися за права з запалом (в серцях, а деколи і в руках), ставши свого часу справжніми солдатами-піхотинцями британського феміністичного руху, з гордістю носили свої нехай і саморобні, але заслужені медалі.

3030