Рецензія на мультфільм «Посіпаки: Становлення лиходія»
Коли посіпаки зустріли Ґру

15 серпня 2022,  02:25 | Рецензії | Автор: Олена Стрельбицька

Армія миленьких жовтеньких створінь, яких назвали посіпаками/міньйонами, вперше з'явилася на великих екранах у 2010 році у мультфільмі «Нікчемний я», миттєво підкоривши серця глядачів різного віку. З того часу ці чарівні посіпаки, які розмовляють своєю кумедною мовою й постійно потрапляють у різні веселі ситуації, які змушують аудиторію голосно сміятися, стали міжнародним культурним феноменом, що захопив світ шаленими темпами. У 2015 році посіпаки отримали свій перший сольний мультфільм, і він, звичайно, заробив мільярд. А тепер вони готові до ще однієї божевільно-кумедної пригоди під назвою «Посіпаки: Становлення лиходія», що розповість про їхнє знайомство з великим та нікчемним лиходієм Ґру...

На сюжет мультфільму «Посіпаки: Становлення лиходія» нам натякнули ще у фіналі «Посіпак», де маленький Ґру отримав красномовне камео, так що цей сиквел студія Illumination планувала від самого початку, щоб таким чином зробити повне коло і після історії становлення посіпак розповісти історію становлення лиходія Ґру, що потім підведе до трилогії «Нікчемний я». Сиквел показує непросте, але захопливе дитинство Ґру, на якого не зважає його мати, проте він все одно вірить у себе та свої сили й робить перші кроки до своєї великої мети стати найвеличнішим лиходієм усіх часів. І допомагають йому в цьому чи заважають (залежить від того, як на це подивитися) веселі посіпаки.

У «Посіпаках» сюжет слідував за найяскравішою та найвідважнішою трійцею з-поміж усіх посіпак Кевіном, Стюартом і малюком Бобом, і в сиквелі на цю трійцю шукачів пригод чекає новий квест вони мають стати воїнами-ніндзя, щоб врятувати свого боса Ґру, коли його викрадає колишній член «Мерзенної шістки». На щастя, вони зустрічають пані Чау, яку в оригіналі озвучує легендарна акторка Мішель Йєо, і вона у найкращих традиціях фільмів 80-х років навчає їх бойовим мистецтвам. На екрані це виглядає так само смішно, як і звучить на словах.

Взагалі, оскільки події мультфільму «Посіпаки: Становлення лиходія» розвиваються у 80-х, тут скрізь можна знайти відсилання до кінематографу тієї епохи. Та й сама естетика, костюми та зачіски персонажів повністю відповідають тому часу. Не випадково для озвучення двох лиходіїв з «Мерзенної шістки» запросили якраз двох крутих екшен-зірок 80-х Жан-Клода Вана Дамма та Дольфа Лундгрена. До речі, команда «Мерзенна шістка» є для Ґру кумирами, він дуже прагне стати таким же поганим, як і вони, проте саме його протистояння з ними розкриває, що насправді Ґру має добре серце і прагне захищати світ, а не нищити його.

Мультфільм у рівній мірі є смішною комедією для глядачів різного віку та подорожжю Ґру до розуміння самого себе та перетворення на головного героя цієї франшизи. Він наче є втіленням того маленького бунтаря, який живе в кожному з нас, який не стільки злий, скільки капосний. А капості він робить з однієї простої причини він дуже самотній, відчуває себе непотрібним своїй матері і намагається самоствердитися за рахунок лиходійства. У цьому Ґру трохи нагадує Локі з фільмів Marvel, і, гадаю, якби у Локі була армія таких чудових друзів, якими для Ґру стали посіпаки, то він був би значно добрішим та щасливішим. Так що батькам підказка якщо ваша дитина починає так себе поводити, то їй точно не вистачає вашої уваги, тому мерщій ведіть її у кіно на мультфільм «Посіпаки: Становлення лиходія».

Навіть під час кризи в кіноіндустрії, яка повільно оговтується від пандемії коронавірусу, посіпаки довели, що вони це все, що потрібно людям (окрім Тома Круза). Адже не дивлячись на те, що після початку пандемії кінофільми стали заробляти значно менше, ніж раніше, коли не було ніяких обмежень, і глядачі частіше ходили в кіно, сиквел «Посіпак» не тільки став найприбутковішим мультфільмом цього року, а й заробив вже майже 790 мільйонів доларів, обігнавши нові пригоди таких культових супергероїв, як Тор і Бетмен (!), що лише вкотре підтверджує, як сильно глядачі люблять цих маленьких жовтків. За що? Просто за те, що вони підіймають настрій за будь-яких обставин. Хоча й цього вже достатньо, особливо у наші тяжкі часи.

Можливо, таємниця посіпак так ніколи й не буде розкрита, і ми ніколи не дізнаємося, чому обличчя дітей та дорослих розпливаються в усмішках, коли ці жовтки з'являються на екрані, проте яка різниця. Якщо вони теж змушують вас сміятися, скільки б років вам не було, не соромтеся цього. Значить, всередині вас все ще живе дитина, яка вміє радіти дрібницям. А це дуже цінне вміння. У будь-які часи.

14573