Канни 2022: Володимир Зеленський процитував легендарну промову Чарлі Чапліна під час відкриття Каннського кінофестивалю

18 травня 2022,  20:50 | Статті

Учора, 17 травня, у Каннах відбулася урочиста церемонія відкриття 75-го Каннського кінофестивалю, де з промовою виступив президент України Володимир Зеленський. І у своїй промові він процитував легендарного персонажа Чарлі Чапліна з фільму «Великий диктатор», за допомогою якого у 1940 році Чаплін кинув виклик самому Адольфу Гітлеру.

1940-го року, коли Гітлер уже рік вів проти демократичного світу Другу світову війну, що за весь свій час забрала життя близько 80 мільйонів людей, Чаплін представив публіці свій перший звуковий і, можливо, найвеличніший фільм у своїй кар'єрі під назвою «Великий диктатор».

Талановитий артист вирішив скористатися тим, що вони з Гітлером носили однакові вуса, і спародіював його в образі божевільного диктатора Аденоїда Гінкеля, на чиє місце через свою зовнішню схожість випадково потрапляє один єврей-перукар.

У кінці цього простого хлопця вбирають у костюм диктатора і вимагають вимовити промову, він видає найбільш гуманістичну промову в історії людства, закликаючи солдатів Гінкеля не підкорятися диктаторам, не бути їхніми рабами та жити у мирі з людьми інших національностей, рас та віросповідань.

Ця промова, вимовлена ​​з екранів на початку Другої світової війни, миттєво увійшла в історію не тільки кінематографа та мистецтва, а й історію 20-го століття, ставши одним із символів боротьби з диктатурою Гітлера, і в 2022 році вона знову виявилася дуже актуальною, після того як диктатор володимир путін розпочав у центрі Європи повномасштабну війну з Україною.

Надихнувшись Чапліном, Володимир Зеленський процитував фрагмент цієї промови під час звернення до кінематографічної спільноти всього світу, яка зібралася на церемонії відкриття Каннського кінофестивалю:

1 вересня 1939 року в Каннах мав розпочатися перший фестиваль, але вибухнула Друга світова війна. 6 років кіно було на фронтах цієї війни разом з усім людством. 6 років кіно боролося і за свободу, і також, на жаль, на користь диктатури. Тепер, повертаючись до того кіно, ми можемо побачити, як свобода рухалася до перемоги. І як зрештою вона не дозволила диктаторам захопити серця людей.

На цьому шляху було багато важливих пунктів, але, все ж, найбільш видатний — у 1940 році. Коли на противагу антагоністу, світ побачив, на перший погляд, непомітного хлопця, який зовсім не був схожий на героя, але виявився таким. «Великий диктатор» Чарлі Чапліна не знищив тоді реального диктатора.

Але завдяки йому кінематограф перестав бути німим — німим в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило — і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді у 1940 році, коли з екранів прозвучало: «Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…»

Потрібен новий Чаплін, який доведе і зараз, що кінематограф перестав бути німим.

Зеленський закликав кінематографістів з різних країн не залишатися байдужими до боротьби українців за свободу та демократію, що зараз триває вже третій місяць у самому серці Європи, та знімати про це фільми.

У своїй промові президент України наголосив, що в такий спосіб вони допоможуть наблизити перемогу вільного народу у боротьбі з російською диктатурою.

Читайте також: Ніякої «Z» у Каннах: режисер Мішель Хазанавічус перейменував свій новий фільм на знак солідарності з Україною.

1158 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: