У кінотеатри повертається шедевр Сергія Параджанова «Тіні забутих предків»

10 травня 2022,  16:21 | Новини фільмів

Наступного тижня, 19 травня, на екрани українських кінотеатрів, які продовжують відновлювати свою роботу навіть під час війни, повернеться культова кінострічка «Тіні забутих предків», знята легендарним режисером Сергієм Параджановим.

Фільм «Тіні забутих предків», який був представлений широкому загалу у 1964 році, є екранізацією однойменної повісті письменника Михайла Коцюбинського.

Ця поетична драма про велике кохання розгортається у серці Карпат на Гуцульщині. Палійчуки й Гутенюки – два смертельно ворогуючі роди. Але поки батьки сипали прокльони, їхні діти, Іван і Марічка, відкрили в собі почуття, сильніші за ворожнечу. Головні герої покохали одне одного, та бути разом на цьому світі їм не судилось. Фатальний випадок назавжди розлучає закоханих, об’єднає їх тільки смерть.

Ролі Івана та Марічки талановито виконали актори Іван Миколайчук та Лариса Кадочникова, назавжди вписавши свої імена в історію українського кіно.

Драма Параджанова є одним із найвідоміших українських кінофільмів за кордоном, де також оцінили її культурний внесок. «Тіні забутих предків» входить до різних списків найкращих фільмів, наприклад, Гарвардський університет додав стрічку до списку обов'язкових для перегляду студентам, які претендують на найвищий ступінь у кінознавстві.

Кінострічка, яку надихнули самобутня культура Карпат, ні з чим не зрівнянна фольклорна стихія гуцулів, їхні багатовікові звичаї та обряди, була відреставрована та оцифрована працівниками «Довженка-Центр».

672 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: