Рецензія на фільм «Смерть на Нілі»
Еркюль Пуаро та вбивство у медовий місяць

9 квітня 2022,  22:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після успіху детективної кінокартини «Вбивство у "Східному експресі"», що вийшла на великі екрани в 2017 році, режисер та виконавець головної ролі Кеннет Брана не марнував часу і практично відразу вирішив зняти її сиквел, другу пригоду свого видатного детектива Еркюля Пуаро, але цього разу замість подорожі в шикарному потягу під час снігової бурі на нього чекав багатий круїз річкою Ніл. Незмінним залишилося лише те, що йому знову доведеться зайнятися розслідуванням заплутаного вбивства, підозрюваними у якому є практично всі пасажири. Як казав інший відомий детектив, гра почалася…

«Смерть на Нілі» є другою найпопулярнішою детективною історією письменниці Агати Крісті, яка, як і «Вбивство у "Східному експресі"», може похвалитися в минулому однією оскароносною екранізацією, тому вибір Брани першоджерела для сиквела був очевидним. Більше того перенесення подій у спекотний Єгипет з його давніми пам'ятками у вигляді пірамід, Сфінкса та храмів часів фараонів дозволило зробити другу пригоду Пуаро у втіленні Брани якомога менш схожою своєю атмосферою на «Вбивство у "Східному експресі"» і уникнути головної проблеми більшості голлівудських сиквелів постійного повторення прийомів та деталей першого фільму й відсутності оригінальних ідей. Нова справа представляє цілу компанію абсолютно незнайомих для глядачів персонажів, за винятком давнього друга Пуаро мсьє Бука (Том Бейтман), кожен із яких може виявитися вбивцею, адже кожен зберігає свій секрет, пов'язаний із жертвою. А жертва ця до непристойності багата, молода та прекрасна особа, яка розбила за своє життя чимало сердець.

Цю особу, яку звати Лінет Ріджвей-Дойл, втілює зірка «Диво-жінки» Галь Гадот, і їй дуже личить цей образ заможної леді першої половини 20 століття, яка може собі дозволити медовий місяць у Єгипті (це зараз у відпустку до Єгипту літає кожен другий, а тоді відправитися в подібний тур було справжнім привілеєм для найбагатших людей на планеті). Її новоспечений чоловік Саймон Дойл, роль якого після всіх скандалів, звинувачень у насильстві та розмов про канібалізм цілком може стати останньою в кар'єрі колись багатообіцяючого актора Армі Гаммера, не тямить себе від щастя, адже йому дісталася така гарна (і дуже багата) дружина, але блаженство молодих затьмарює поява на святі колишньої нареченої Саймона Жаклін де Бельфор у пристрасному втіленні харизматичної Емми МакКей, яка просто одержима Саймоном і вже давно переслідує пару. І навіть присутність на борту круїзного теплохода «Карнак» Еркюля Пуаро не в змозі зупинити майбутню трагедію, що розгортається у водах величного Нілу.

Разом з цим мотив для вбивства головної героїні може бути у кузена Лінет Ендрю Качадуряна (Алі Фазал), який управляє її сімейним бізнесом, у її колишнього нареченого доктора Віндлшема (Расселл Бренд), якому Лінет розбила серце, у її хрещеної Мері Ван Шуйлер (Дженніфер Сондерс), яка успадкує усі статки Лінет у разі її передчасної кончини, або у її служниці Луїзи Бурже (Роуз Леслі), яка поклала око на те кольє своєї хазяйки з величезним діамантом. А ще на свято запросили співачку Соломею Оттерборн (Софі Оконедо) та її племінницю і менеджерку Розалі Оттерборн (Летішія Райт), які мають свій секрет, пов'язаний з головною героїнею. Так, коли Лінет зізналася в тому, що не довіряє нікому з гостей, у неї на те були свої причини... І тепер гострий розум Пуаро має вирахувати, хто і чому вчинив такий жахливий злочин позбавив молоду жінку життя в її медовий місяць.

Брана знову зібрав для своєї стильної та захоплюючої детективної історії талановитий зірковий каст, але, незважаючи на велику кількість персонажів, у фільмі «Смерть на Нілі» йому вдалося більше часу приділити минулому свого детектива, розповісти глядачам його трагічну історію життя та тонко показати його самотність. Адже жодні лаври слави й жодні лестощі шанувальників не можуть заповнити його душову порожнечу, порожнечу давно розбитого серця. Тут розквітає шекспірівський талант Брани, який чудово знає, що чим людянішим він покаже свого героя, чим більше розкриється перед глядачами, тим більше глядачі переймуться до нього симпатією і співпереживатимуть йому. І він не помилився в цьому, з розумом та почуттям увічнивши свого Пуаро в історії кіно.

Фільм «Смерть на Нілі» чудово вміє тримати інтригу на відміну від «Вбивства у "Східному експресі"», де мотив був очевидний практично одразу. У сиквелі Брана не поспішає, поступово знайомлячи нас із персонажами та змушуючи по крихтах збирати підказки. Ця екранізація детектива Агати Крісті нагадує пазл, який збираєш по шматочках разом із Пуаро, що змушує дивитися кіно дуже уважно, щоб не пропустити чергову підказку, адже кожна подібна деталь наближає нас на крок ближче до розкриття особи вбивці. Причому нові сюжетні повороти на борту злощасного «Карнака» протягом цих двох годин не дають нудьгувати. Приємним для очей бонусом у картині «Смерть на Нілі» виступають такі костюми, що заслуговують номінації на «Оскар», адже їх створив чудовий Пако Дельгадо, який працював раніше над костюмами для мюзиклу «Знедолені». Щоправда, з візуальними ефектами тут трохи переборщили, зробивши картинку фільму надто глянсовою та трохи несправжньою, але цього мало, щоб зіпсувати таке гарне кіно, що вміє тримати інтерес глядача до самого кінця.

Видатному бельгійському детективу Еркюлю Пуаро рідко вдається провести відпустку в тиші та спокої за улюбленим романом, адже він завжди примудряється опинитися в центрі інтригуючої та небезпечної загадки, яку під силу розгадати тільки найгострішому та найбільш спостережливому розуму. Тому, опинившись з ним на одному теплоході, вбивці точно не втекти від правосуддя, хоч би скільки разів підступний злочинець не намагався заплутати нашого відважного детектива. Правда завжди випливе назовні, і річка Ніл їй з цим допоможе.

19265 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: