Рецензія на мультфільм «Монстри на канікулах: Трансформанія»
Фінальна пригода Дракули та його веселої сімейки монстрів

24 січня 2022,  05:33 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Цілу декаду тому, у далекому 2012 році, анімаційна студія Sony Pictures Animation представила світові незвичайну та дуже кумедну компанію з легендарних монстрів на чолі з графом Дракулою, які миттєво підкорили серця дітей та дорослих у мультфільмі «Монстри на канікулах». У руках режисера Генндія Тартаковського такі культові монстри, як вампіри, перевертні, мумії, людина-невидимка, монстр Франкенштейна та інші темні створіння, перетворилися з лякаючих лиходіїв великого екрану на вельми харизматичну та добродушну сімейку, якій зовсім не хочеться їсти людей, а хочеться спокійно відпочивати разом з рідними у готелі «Трансільванія», прихованому подалі від людських очей. Але все хороше колись закінчується, ось і Дракула вирішує вийти на пенсію й передати свій готель в руки улюбленої дочки Мевіс і дуже-сильно-дошкуляючого-йому-зятя Джонні. Що ж може піти не так?

Здається, що за попередні три фільми Дракула та його родина пережили вже все, що тільки могли пережити, включаючи круїз із прапраправнучкою мисливця на монстрів Ван Гельсінга, яка згодом стала дамою серця нашого вампіра, але, незважаючи на все це, сценаристам на чолі з Тартаковським, режисером перших трьох мультфільмів, вдалося знайти ще одну фантастичну ідею для четвертої і заключної частини франшизи. Надихнувшись культовою комедією «Чумова п'ятниця», де мати і дочка міняються тілами, що допомагає їм краще зрозуміти одна одну, творці мультфільму «Монстри на канікулах: Трансформанія» вирішили поміняти місцями буркотливого лорда пітьми Дракулу з його надто активним і вічно життєрадісним зятем Джонні, проте трохи по-іншому – замість обміну тілами першого з вампіра перетворили на людину, а другого з людини перетворили на монстра – вогнедишного дракона. І щоб повернути все на свої місця, цій парочці потрібно пережити подорож у джунглі, куди вони вирушають вдвох таємно від Мевіс. Але дика спека і зграї москітів – це ще не найгірше, з чим зіткнеться в джунглях Дракула, адже він через стільки років досі не розуміє свого зятя, та й не прагне помічати в ньому добре. Так що пару днів у джунглях з Джонні, ще й у вигляді людини без будь-яких суперздібностей – ось це найгірший кошмар для легендарного вампіра.

А поки Дракула та Джонні намагаються стати колишніми собою, Мевіс та Еріка беруть із собою всіх інших монстрів, які також перетворилися на людей з дуже непередбачуваними та кумедними наслідками, і разом із їхніми родинами летять у джунглі на аеростаті, щоб встигнути попередити своїх чоловіків про наслідки їхньої трансформації, що не забаряться. Студія Disney вже давно показує в мультфільмах мачух підступними та злісними лиходійками, які знущаються над своїми пасербками, тому було дуже приємно побачити, що в «Монстрах на канікулах» Еріка та Мевіс стали добрими подругами (навіть незважаючи на минуле Еріки, яка є спадковою мисливицею на монстрів). Так що, дорогі мачухи, вірніше другі мами, можете сміливо дивитися цей мультфільм разом з дітьми, Sony подбали про позитивну репрезентацію вас. І взагалі дружба Ерікі та Мевіс у фінальних «Монстрах на канікулах» зігріває серце.

Незважаючи на те, що основною аудиторією мультфільму «Монстри на канікулах: Трансформанія» та всієї цієї франшизи є маленькі діти та підлітки, фінальний розділ пригод Дракули несе в собі дуже актуальний для всіх дорослих сенс. Коли наприкінці все знову опиняється на своїх місцях, Дракула не стає більше людиною, а Джонні – більше монстром. Перший так і залишається буркотливим вампіром, а другий – тим самим інфантильним та гіперактивним диваком, але головна ідея полягає не в тому, щоб вони стали однаковими, а в тому, що, пройшовши милю (вірніше, цілі джунглі) в шкурі іншого, вони стали терпимішими один до одного, стали краще один одного чути і приймати один одного такими різними, якими вони є. І це чудово. Адже на нашій планеті 8 мільярдів людей, які ніколи не стануть однаковими, що теж чудово, але всім нам потрібно навчитися любити та приймати одне одного такими, якими ми є. Особливо у своїх сім'ях.

Прем'єра мультфільму «Монстри на канікулах: Трансформанія» спочатку планувалася ще влітку 2021 року, поки пандемія не відправила його на стримінгові сервіси, і тут складно не порівняти його зі ще однією анімацією про монстрів 2021 року – це я про «Родину Аддамсів 2». І, знаєте, краще б у кінотеатрах показували останні «Монстри на канікулах», оскільки вони на голову вищі. Спершу здається, що за три мультфільми Дракула та його компанія добряче набридли глядачам і нічого нового вже не покажуть, але потім починаєш дивитися, і цей мультфільм – на відміну від прісної «Родини Аддамсів 2» – непомітно пролітає на одному подиху. Звичайно, це не шедевр, і фінальна пригода Дракули та його веселої сімейки монстрів не отримає номінацій на «Оскар», але Sony вдалося зняти гідне завершення знаменитої франшизи (хоча слабо віриться, що Голлівуд так просто відпустить цю прибуткову сімейку монстрів на пенсію), на якій вже виросло ціле покоління.

Мій вердикт? Мабуть, головна причина, чому мультфільм «Монстри на канікулах: Трансформанія» вартий вашого часу та уваги, – він чудово підніме настрій вам та вашим дітям і подарує багато посмішок. Адже Дракула та його друзі-монстри все ж таки примудрилися зберегти свою родзинку навіть після десяти років і чотирьох мультфільмів. Так що влаштуйте своїй родині приємний кіновечір у їхній компанії – це саме те, що нам усім дуже потрібно в ці тривожні часи.

3792 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: